fbpx
4.2 C
София

Повечето системи за улавяне и повторно използване на CO2 правят точно обратното – увеличават емисиите

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Освен с развитието на зелената енергетика учените от целия свят се опитват да намерят начин за улавянето, повторното използване или утилизацията на въглеродния диоксид от въздуха. Но повечето от днешните нови технологии изхвърлят повече въглерод отколкото премахват. До този извод стигнаха изследователите от нидерландския университет Радбауд.

По време на своето изследване те са анализирали жизнените цикли на над 40 от технологиите и процесите, които се използват за улавяне и утилизиране на въглеродния диоксид. Учените са се концентрирали върху два основни фактора: Дали въпросният CO2, който се събира при тези технологии наистина идва от атмосферата, и дали самият процес е с нулеви емисии.

Оказа се че почти няма технологии, които съответстват на тези два критерия. При проверката стана ясно, че 32 от общо 40 подобни процеса изхвърлят повече въглероден диоксид отколкото улавят. Само четири метода се оказаха подходящи за използване. Това са технологиите, при които въглеродният диоксид се използва при производството на бетон и за добива на нефт.

Специалистите отбелязаха, че голям брой от тези уж перспективни технологии не са готови за масово внедряване, а и могат да се окажат напълно безполезни за постигането целите на Парижкото споразумение относно нивото на въглеродния диоксид към 2030 година.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини