Фондация „История на видеоигрите“ заявиха ясно своето неодобрение по отношение на закриването на магазините на Wii U и 3DS от страна на Nintendo.

В публикация в социалната мрежа Twitter, неправителствената организация споделя, че разбира „бизнес логиката зад това решение“, но критикува японската компания за това, че няма намерение да запази архивния си каталог, предава GamesIndustry.biz.

„В качеството си на член, който си плаща за участието си в Асоциацията за софтуера за развлечение (Entertainment Software Association, ESA), Nintendo финансира лобирането, което предотвратява библиотеки да предоставят законен достъп до тези игри. Това, че не се предоставя комерсиален достъп е разбираемо, но поставянето на пречки пред институционални организации с цел запазването на тези заглавия е умишлено разрушаване на историята на видеоигрите. Призоваваме членовете на ESA, като Nintendo да преосмислят своите позиции по въпроса и да работят съвместно със съществуващите институции, за да се намери решение“, пишат от асоциацията.

Nintendo обяви през миналата седмица закриването на дигиталните магазини на игри за Wii U и 3DS, което ще стане факт през март. Макар и потребителите да няма да могат да си купуват игри за платформите след закриването, то хора, които вече притежават игри от тези магазини, ще могат да ги свалят повторно.

Настоящият случай с Nintendo е сходен с действие от страна на друга голяма компания в бранша. По-рано тази година, PlayStation обяви, че ще закрие частта от своя магазин, която предлага игри за PS3 и PS Vita. Действието на Sony беше подложено на критика от част от гейм индустрията, което в крайна сметка доведе до промяна на решението на PlayStation за „неопределено време в бъдещето“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари