Потенциалните купувачи на бизнеса на TikTok търсят нови начини за сключване на сделката

0
249

Наскоро Китай въведе нови ограничения върху износа на свои технологии с изкуствен интелект и по този начин използваните от TikTok алгоритми не могат да бъдат продадени без да бъде получен специално разрешение от китайското правителство. В тези нови условия американските купувачи на бизнеса на TikTok търсят нови начини за сключване на сделката.

Reuters съобщи, че има само четири възможности за реализирането на тази сделка.

Първият вариант предвижда закупуването активите на TikTok от американска компания, но без да бъде получен специалния алгоритъм, за който е необходимо разрешението на Пекин. Това би ускорило продажбата, но ползата от подобна сделка е твърде малка, понеже купувачът ще трябва да създаде собствен алгоритъм за търсене, а това е основното ноу-хау на TikTok.

Вторият вариант подразбира получаване на съответните разрешения както от китайските, така и от американските власти, за увеличаване на периода за получаването на тази актив с една година. Но този сценарий е твърде рискован от политическа гледна точка, понеже на практика няма как да се прогнозира какви ще бъдат отношенията между Китай и САЩ след една година.

Третият вариант разчита на промени в правилата на китайския износ на ИИ алгоритми. Но това е твърде малко вероятно.

Четвъртият вариант предвижда получаването на лиценз за алгоритъма на TikTok директно от китайската компания ByteDance. Но този вариант няма да се хареса на американската страна, понеже Тръмп изключва подобни зависимости от Китай.

Да напомним, че ByteDance трябва да продаде своя американски дял от бизнеса с TikTok до 12 ноември, понеже в указа на Доналд Тръмп е посочена именно тази дата, след което, ако няма сделка, TikTok ще бъде изцяло забранен на територията на САЩ.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари