fbpx
2.2 C
София

Представен е първият в света фотонен маршрутизатор

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Израелски физици демонстрираха първия в света фотонен маршрутизатор. Това е квантово устройство, съставено от единствен атом, който може да направлява фотоните към един от двата възможни маршрута.

Научното откритие е публикувано в списанието Science и е поредна стъпка към създаването на квантови компютри.

Централният елемент на този маршрутизатор е атом, който може да приема едно от две възможни положения, в зависимост от коя страна е изпратен към него фотон чрез оптично влакно. Съответно атомът изпраща следващия фотон по точно определен маршрут. В първото състояние маршрутизаторът изпраща фотона надясно спрямо влакното, като едновременно с това се променя състоянието на маршрутизатора. Във второто състояние всичко е обратното: фотонът отляво продължава пътя си надясно, а фотонът отдясно променя състоянието на маршрутизатора. Управлението на този маршрутизатор става само чрез фотони и не се изисква допълнително оборудване.

Доктор Барак Даян, ръководител на проекта казва, че това по принцип е фотонен еквивалент на електронния транзистор, който променя състоянието си в зависимост от приложеното напрежение.

Създаването на това устройство стана възможно благодарение на две нови технологии: лазерното охлаждане на атомите и създаването на висококачествени миниатюрни оптични резонатори в оптичното влакно, които формират стояща светлинна вълна.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
sliderum
sliderum
7 години

Ей, ма много искам статии с такова качество и тематика да пълнят секцията. Оценка 10, от 6 възможни!

Нови ревюта

Подобни новини