fbpx
2.8 C
София

ФБР счита, че роботизираните автомобили могат да се използват като смъртоносно оръжие

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Онлайн-изданието The Guardian публикува документи на ФБР, в които федералната агенция изказва опасения относно използването на роботизирани автомобили. Описват се вероятни ситуации, в които престъпници могат да създават свое програмно осигуряване или да променят съществуващия софтуер по такъв начин, че автоматизираният автомобил да може да избяга от преследване и дори да даде възможност за стрелба по полицията.

Бандитите може да променят вградените системи за безопасност, с цел да не се спазват правилата за движение по пътя и да се движат с висока скорост, игнорирайки светлините на светофарите. Най-мрачният сценарий предвижда натоварване на роботизиран автомобил със взривни вещества и изпращането на тази мобилна бомба в място, пълно с хора. Възможен е и вариант, когато автомобилът премазва избрана личност.

Не е ясно, кой трябва да поеме вината в подобен случай.

Създателите на автономни автомобили считат, че тази технология точно обратното – ще ни избави от агресивното шофиране и ще доведе до минимум възникването на пътни произшествия. Експертите на ФБР са напълно съгласни с това становище.

Масовото комерсиално използване на роботизирани автомобили се очаква да започне след около 5-7 години.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини