fbpx
1.4 C
София

Приключи добивът на криптовалутата Ethereum

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

На 15-ти септември се състоя дългоочакваното обновяване на блокчейн мрежата Ethereum, известно под името Merge (сливане).  В резултат от това криптовалутата Ethereum премина от модела Proof-of-Work (PoW), при който транзакциите се обработваха от криптоминьорите, към  модела Proof-of-Stake (PoS), когато транзакциите се потвърждават от притежателите на тези алткоини. Казано с други думи, класическият добив на Ethereum вече е минало.

Сливането се подготвя от 6 години и се счита за изключително важен момент с огромни потенциални материални и идеологически последствия. Тази стъпка се очаква да укрепи увереността на потребителите и да даде оптимизъм на криптовалутния пазар след дълги месеци силна волатилност, която бе предизвикана от всеобщата инфлация и наложилото се заради нея повишаване на основния лихвен процент. Сливането трябва да докаже, че една децентрализирана и общодостъпна блокчейн мрежа може да работи с нищожна консумация на енергия.

Намаляването на въздействието на околната сред ще бъде значително, понеже консумацията на електрическа енергия ще намалее с 99,95%. Добив на Ethereum вече няма, като при модела Proof-of-Stake действат валидатори, които притежават или държат Ethereum монети и получават възнаграждения за обработката на транзакциите.

Преминаването на Ethereum към концепцията Proof-of-Stake изобщо не предвижда използването на видеокарти за добив на тази криптовалута, а това може да доведе до допълнително понижаване цените на графичните карти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

15 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини