fbpx
-2.6 C
София

Ръководителят на Intel призова властите на САЩ да подкрепят местните разработчици и производители

Най-четени

Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Главният изпълнителен директор на Intel Патрик Гелсинджър в стъпителна реч вчера на мероприятието Fortune Brainstorm Tech повтори аргументите си, за които той спомена на конференцията Credit Suisse предния ден, относно необходимостта от развитие на полупроводниковата индустрия в Съединените щати. Той призова властите в страната да подкрепят местните компании, а не чуждите, тъй като това ще им позволи да контролират ценна интелектуална собственост.

Ръководителят на Intel тази седмица подкрепи тезата за нестабилността на политическата ситуация в околностите на Тайван, като се позова на доказателства за засилената военна активност на КНР в региона. Според него участието на чуждестранни компании в организирането на производството в САЩ не решава напълно проблема с „технологичния суверенитет“, тъй като контролът върху ценната интелектуална собственост все още остава за компаниите от други страни.

Гелсинджър призова правителството на САЩ да подкрепи американските компании, като Intel, Micron и Texas Instruments, тъй като това ще остави интелектуалната собственост под юрисдикцията на САЩ. Според ръководителя на Intel американските власти трябва да се интересуват от процеса на разработка и изследвания, както и от данъците, контролирани от тях в хода на финансирането на националната полупроводникова индустрия. Спомнете си, че TSMC възнамерява да изгради ново предприятие за контрактно производство на 5-nm компоненти в Аризона до 2024 г., а инвестираната сума ще бъде около 12 милиарда долара. Samsung в съпоставими срокове в Тексас също ще пусне производството на полупроводникови чипове в предприятие на стойност 17 милиарда долара.

Самата Intel възнамерява да похарчи 20 милиарда долара за изграждането на нови предприятия в Аризона, а по-рано ръководителят на компанията заяви, че това би могло да се направи и без държавни субсидии, но той ги смята за важен стимул за развитието на националната индустрия. Гелсинджър подчерта тази седмица, че Тайван и Южна Корея ще предоставят на TSMC и Samsung държавни субсидии в размер на 30-40% от капиталовите разходи, а американските компании без пропорционална подкрепа ще се затруднят в конкуренцията с тях. В Китай, както добави ръководителят на Intel, субсидиите достигат дори по-високи нива. До края на месеца американските законодатели трябва да одобрят пакет от мерки за подкрепа на националната полупроводникова индустрия, които предвиждат отпускането на до 52 милиарда долара за нейното развитие през следващите години.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини