fbpx
9.1 C
София

Социалната мрежа на Тръмп нарушава ключови правила от лиценза на софтуера с отворения код, който използва

Най-четени

Организацията за защита на свободата в софтуера SFC каза, че новата социална мрежа на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп е нарушила лицензионните споразумения за безплатен софтуер с отворен код, като е присвоила част от софтуера на децентрализираната социална мрежа Mastodon. Trump Media and Technology Group (TMTG) има 30 дни, за да изпълни условията на лиценза, преди достъпът ѝ да бъде прекратен, което я принуждава да възстанови нередностите платформата или да бъде изправена пред съдебен иск.

TMTG стартира вчера усилията си за набиране на средства като компания със специална цел с обещания да изгради широка медийна империя. Единственият проект на компанията досега е социалната мрежа, наречена Truth Social, която силно прилича на базирана на софтуера с отворен код Mastodon. Въпреки че всеки може да използва свободно кода на Mastodon, тъй като той е създаден на принципа на софтуера с отворен код, това не означава, че това използване няма своите лицензионни споразумения. Всички, които решат да се възползват от кода, трябва да спазват условията на Общия публичен лиценз Affero или AGPLv3, който управлява този код, и неговите условия включват предлагане на собствен изходен код и отбелязване на използвания софтуер съгласно лиценза.

Социалната мрежа, която Тръмп разработва, не спазва тези условия и нарича услугата си „собствена“. Нейните разработчици очевидно са се опитали да изчистят препратките, които биха дали възможност да се направи връзка с Mastodon, но въпреки това е невъзможно приликите да бъдат елиминирани напълно, като за известно време страниците за грешки на платформата Truth Social показваха логото на Mastodon, а в началната страница също бяха открити части от основния HTML код на Mastodon, както и други визуални прилики.

Стратегията на TMTG не отговаря добре на SFC, организация, която налага лицензи за безплатен софтуер с отворен код. „Лицензът целенасочено третира всички еднакво (дори хора, които не харесваме или с които не сме съгласни), но те трябва да работят по същите правила на лицензите за авторство на кода, които важат за всички останали“, пише Брадли Кун, сътрудник по политиката на SFC в публикация в блог. „Днес видяхме, че Trump Media and Technology Group пренебрегва тези важни правила – които са предназначени за общественото благо.

Truth Social не е стартирана официално. Но потребителите имат достъп до тестова версия на платформата, в която много от тях вече си създадоха шеговити акаунти, които заляха услугата с фалшиви публикации, дори от името на самия Тръмп. За кратко достъпът до платформата дори беше затворен. FC изисква TMTG да предложи на всички тези потребители достъп до изходния код на Truth Social. „Ако не успеят да направят това в рамките на 30 дни, техните права и разрешения в софтуера се прекратяват автоматично и за постоянно“, казва Кун. А в случай, че бъдат отнети правата за ползване на кода, а социалната мрежа на Тръмп продължи да ги използва, тогава ще бъде заплашена от съдебен конфликт.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини