fbpx
-1.8 C
София

Стратегия за борба с ХИВ може да помогне срещу COVID-19

Най-четени

Въпреки че много хора залагат огромни надежди на разработването на ваксина срещу COVID-19, която да спаси света от здравната и икономическата криза, сега става ясно, че е наличен друг вариант за превантивно лечение. По време на изслушването в Сената тази седмица Антъни Фочи отбеляза, че ваксината, която вероятно е на месеци или години разстояние, не е единственият начин да защитим някого от животозастрашаващия вирус.

Според Фочи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозния заболявания на САЩ, стратегия, създадена преди няколко години за борба с ХИВ, би могла да помогне да се защитят хората от инфекция в рамките на няколко седмици или месеци. Докато повечето текущи проучвания са насочени към намиране на лечение за хора, които вече са болни от COVID-19, някои изследователи искат да видят дали могат да намалят риска и да ограничат хората, които са уязвими към заболяване от новия коронавирус.

Стратегията е доказана, като според Фочи, най-големият аргумент за ефективността на стратегията за превантивно лечение е съвсем наскорошния пробив в борбата с ХИВ, който всички видяхме. Идеята е, че към момента все още няма ефективна ваксина срещу ХИВ, но хората могат да приемат ежедневно лекарства, които намаляват риска от заразяване при запазване на сексуална активност с 99 процента. Използваното при борбата с ХИВ лекарство е от типа PrEP – тоест медикаменти, които се използват за предотвратяване на заболяване при хора, които все още реално не са се заразили или заболели.

„Имаме невероятно мощен инструмент в ръцете си да спрем това.“, казва Джеймс Креленщайн, съосновател на PrEP4All Collaboration и организатор на оперативния щаб за борба с коронавируса в Ню Йорк.

Креленщайн публикува доклад тази седмица, в който очертава провежданите клинични изпитвания за намиране на лекарства, които да могат да предотвратят COVID-19. Вирусите нямат собствени възможност да изпълняват жизнените си процеси самостоятелно, те започват да се възпроизвеждат и разпространяват в тялото, а повечето антивирусни лекарства са предназначени да спрат този процес на репликация в тялото на гостоприемника. По-ранното приемане на лекарство от някого, когато все още има много малък брой вирусни частици в тялото, които са недостатъчни да предизвикат симптоми, ще бъде по-ефективно от това да чакаме вирусът да се разпространи из цялото тяло на заразения, каза за The Verge Caleb Skypper, докторант по инфекциозни заболявания от Университета в Минесота. На теория лекарствата, които се борят с вирусите, могат да бъдат по-ефективни, ако вече се намират в организма, преди да са се появили първите форми на вируса.

Но какво лекарство ще приемат хората за COVID-19?

Skipper е част от изследователския екип от Университета в Минесота, провеждащ клинично изпитване, за да се установи дали хидроксилхлорохинът, който може да спре възпроизвеждането на коронавируса в епруветка, може да помогне на здравните работници и хората на първа линия да не се заразяват с COVID-19, докато ежедневно може потенциално да са изложени на него. Медикаментът обаче в момента е обект на прекалено много спорове, за да се нарече ефективен, тъй като мнозина казват, че не е успял да повлияе развитието на заболяването при хора, които вече са болни и хоспитализирани.

По-голямата част от клиничните изпитвания, разглеждащи превантивни лекарства, сега тестват хидроксихлорохин. Креленщайн твърди, че изследванията в областта на профилактиката трябва да разширят периметъра си и да включат и други кандидати за експерименталното лечение. „Ваксините са до голяма степен своего рода изкуство в науката и в тях често има много недостатъци и пропуски. Би било съществено, ако успеем да идентифицираме молекулно съединение, което наистина би могло да потисне развитието на COVID-19 в организма“, казва той.

Някои изследователи търсят вносен хидроксихлорохин. Изследователите в Джон Хопкинс тестват какво се случва с кръвната плазма и богатата на антитела кръв на хората, които са напълно оздравели след прекаран COVID-19. Някои екипи от учени дори набират доброволци, които вече са прекарали вируса, с цел изследване на антителата, които организмите им са произвели и търсят потенциални възможности за тяхното изолиране и използване за предотвратяване на заболяването.

„Не е трудно да се досетите, че всяко едно обществено място, което продължава да работи, дори след прекратяването на пандемията и извънредните мерки, може да се превърне в огнище на заразяване с COVID-19. От най-обикновен месокомбинат до Белия дом. В момента ние търсим начин, с който тези критично уязвими хора да получат незабавен имунитет, без да се налага да прекарват заболяването“, казва Дейвид Съливан, професор по молекулярна микробиология и имунология в изследователски институт за анализ на разпространението на маларията към Джон Хопкинс, който участва в плазмените изследвания.

Пробното изпитване ще провери дали плазмата предоставя надеждна защита и ако това се окаже вярно, колко дълго всъщност може да продължи тя. Плазмата е еднократна доза – бихте могли да влезете и да я вземете веднъж и да имате защита за цял месец или дори шест седмици. Смятаме, че това е една от основните стъпки към връщането на обществото ни към нормалния ритъм на функциониране. Но преди това трябва да демонстрираме, че работи“, казва Съливан.

Ако вливането на плазма от пациенти, които вече са прекарали заболяването наистина предотвратява COVID-19, това може да е знак, че леченията с изолирани антитела от хора също могат да бъдат ефективни и полезни като защита, казва експертът. Фармацевтичните компании в момента се опитват да идентифицират антителата, които са най-ефективни за блокиране на новия коронавирус. Тогава те ще могат да произвеждат по-ефективни „коктейли“ от анти вирусни вещества извлечени от плазма, които ще представляват обща комбинация от всички антитела, които тялото на болния създава. „Реконвалесцентната плазма е първата стъпка към други продукти“, казва Съливан.

Какви са предизвикателствата?

Както плазмата, така и антителата обикновено изискват IV вливания, така че логистиката за предоставянето им на хора, изложени на риск от заразяване с COVID-19, е предизвикателна – въпреки че може да се наложи само еднократно вливане, за да предостави някакво ниво на защита. Ако обаче Хидроксихлорохинът бъде произведен на хапче, то това би означавало, че ще може да се доставя и разпространява много по-лесно и достъпно, до много по-голям кръг от хора, но това също има своя недостатък – най-вероятно при пероралното приемане на веществото ще се наложи всекидневното му приемане, което от своя страна отново е предизвикателство, но все пак по-преодолимо, според Съливан.

Съливан също смята, че ограниченията не са непреодолими. И идентифицирането на лекарства, които могат да защитят хората от новия коронавирус, е критична стъпка към контрола на пандемията, казва той.

„Всичко се държи на палубата, която лекува болни хора. Това трябва да се направи “, казва Съливан. Но най-добрият начин да помогнете на хората е да ги предпазите да не се разболеят. Това също би могло да им помогне да се почувстват по-безопасно, за да могат да напускат домовете си. „Ако имам лечение, което съкращава хоспитализацията, все още ще се притеснявам да изляза от вкъщи, както и от факта, че за да го взема, ще трябва да посетят болницата, където е напълно реалистично да се заразят с коронавирус от останалите посетители“, казва той.

Леченията са важни, казва Съливан, но те помагат за „гасене на пожари, които вече бушуват“. „Профилактиката е като заливане с вода на кутия кибрит“, казва той. „Клечките, които вече са намокрени, няма как да горят. Именно така виждам аз и начина за спасяването на обществото от коронавирусната пандемия. Превантивното лечение е едно от постиженията на медицината в 21-ви век. Мисля, че предотвратяването на заразяването е истинският начин за спасяване на хората от развиване на тежки симптоми и дори летален изход. Благодарни сме за партньорството между частни и държавни интереси, които сега ни позволят да провеждаме тези проучвания.“


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини