Украинските полицейски органи и техните колеги от Южна Корея проведоха серия от арести на лица, свързани с разпространението на рансъмуера Crop. Предполага се, че групата е нанесла щети за над половин милиард долара в САЩ и Южна Корея, предава SecurityWeek.

В изявление от по-рано тази седмица се заявява, че са извършени 21 акции към жилищата, в които живеят лица, свързани с Crop. Иззето е компютърно оборудване и пет милиона украински гривни ($185 000) в брой. Арестувани и обвинени са шестима души, които са провеждали атаки към институции и компании в двете държави. Ако бъдат признати за виновни, обвинените в компютърни престъпления и пране на пари ги очакват до осем години затвор. Изглежда обаче, задържаните не са от организаторите на групата, понеже, както посочват от медията, сайтът на Crop в даркуеб пространството е все още онлайн. От корейска страна също са извършили арести на заподозрени лица, при което са иззети телефони, пари в брой и автомобили.

След като години наред рансъмуер групите провеждаха масови кампании към обикновени потребители, в последните две-три години, те се ориентираха към целенасочени акции към големи компании и организации, искайки (и често получавайки) огромни суми в откуп. Това доведе и до реакция от страна на държавните институции и настоящата новина е пример за това. Именно такъв е и акцента в изказването на Алън Лиска от Recorded Future по повод на настоящите арести.

„Акцията от сряда е продължение на много по-агресивната позиция, която правоохранителните органи заемат срещу рансъмуер групите през тази година. Изглежда така сякаш те наистина са открили как да се справят с вълната от атаки с рансъмуер и да се надяваме, че това ще забави набезите на престъпниците“, коментира Лиска пред SecurityWeek.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари