Детският фонд на обединените нации (United Nations International Children’s Emergency Fund, UNICEF) представи благотворителния проект Game Chaingers, предназначен да помогне на гладуващите сирийски деца. В Сирия от седем години се води гражданска война и около девет милиона деца могат да останат безпомощни, понеже нямат средства за съществуване.

Новата благотворителна акция е необичайна. Призивът на УНИЦЕФ е конкретно към геймърите. Молбата към тях е да си изтеглят клиентска програма и да започнат да се занимават с добив на криптовалутата Ethereum в полза на сирийските деца.

Геймърите са избрани като целева аудитория не само защото разполагат с ценно средство за добив на криптовалута – мощни видеокарти, но и защото са най-активната част от обществото. А професионалните геймъри и стриймъри с техните хиляди последователи имат голям авторитет и голямо влияние върху аудиторията.

Освен това, използването на майнинг и криптовалути, е нещо съвсем ново за УНИЦЕФ. Това е една съвсем друга аудитория за разлика от молбите за помощ, отправени по същите стари канали и едни и същи хора. Едва ли някой от геймърите и майнърите е участвал някога в благотворителна акция, но ето че сега те могат да направят това с помощта на своите графични карти.

Към днешен ден в акцията са се регистрирали 572 души, изтеглили клиентската програма и направили дарение. В пула се намират 60 активни клиенти, а неговата изчислителна мощ е 1964,61 мегахеша за секунда. Само за два дни тези хора генерираха Ethereum за 1722,64 евро.

В официалния сайт се разпространяват версии на клиентската програма както за Windows, така и за Linux, като и за графичните процесори на Nvidia и AMD. За клиент се използва стандартния Claymore’s Dual ETH + DCR/SC/LBC/PASC GPU Miner версия 10.6. Адресът на основния пул е eu1.ethermine.org:4444.

Това е двоен майнинг-клиент, който може да генерира едновременно Ethereum и Decred/Siacoin/Lbry/Pascal, но за клиентите на УНИЦЕФ, вторият пул не е задействан. Генерираните цифрови монети веднага се изпращат в електронния портфейл на ООН. Може дори и да не се извършва добив на криптовалута и ако някой вече разполага с Ethereum, може да го изпрати директно на ETH-портфейла 0x29165d4a5eE555b3B47FA7d4772f35FE41dB2769.

Проектът на УНИЦЕФ е първият по рода си. Въпреки че благодарение ръста в цените на криптовалутите в света се появиха 200 нови милиардера, а някои най-неочаквано забогатели гикове дават за благотворителност десетки милиони от внезапно изсипалите се върху тях пари за благотворителност, досега не имало нито един подобен проект, който да предлага да се помогне с помощта на майнинг.

Това е важно. УНИЦЕФ е официална структура на Организацията на Обединените нации. Очевидно е, че фактът за приемане на помощи във вид на добив на криптовалута ще бъде отразен във финансовите отчети на организацията. Както и в случаите с други благотворителни организации приемащи криптовалута, това означава, че цифровите пари се признават за официален начин за плащане.

В края на миналата година разбрахме, че анонимен биткойн милионер е основал благотворителната фондация Pineapple Fund и изпраща крупни суми на организациите, които счита, че заслужават поддръжка. Човекът обикновено праща по около $1 милион и вече е разпределил останалите $44,5 милиона, предвидени за благотворителност. От тези пари вече получиха различни организации: от проектите с отворен софтуер (Apache, Free Software Foundation) до лекарите, занимаващи се с посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

Акцията на УНУЦЕФ продължава до 31 март 2018 година. Това не е първият случай, когато ООН използва най-съвременни технологии за благотворителни цели. През месец май WFP използва блокчейн за раздаване на помощи на 10 000 сирийски бежанци. В компютърната система се записваха биометричните данни на гладуващите сирийци, а те можеха да вземат продукти показвайки ретината на окото си.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари