fbpx
-1.8 C
София

Филип Гоф: „Дори електроните и кварките имат съзнание“

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

В своята нова книга „Грешката на Галилей“ (Gallileo’s Error) британският философ и привърженик на теорията за панпсихизма, размишлява какво е съзнанието и се опитва да съпостави това понятие с всички форми на материята, включително и най-малките, които са известни на човечеството.

Един от най-сложните научни въпроси може да бъде формулиран по следния начин: Откъде се е появило съзнанието? Филип Гоф предлага да погледнем на този проблем от съвсем друг ъгъл – дали съзнанието не е нещо, което е присъщо не само на мозъка, а е свойство на самата материя? Философската концепция на панпсихизма е, че съзнанието пронизва цялата Вселена и е нейно фундаментално свойство.

„Това съвсем не означава, че абсолютно всичко има разум. Но дори и най-базовите елементи на реалността, като електроните и кварките имат и натрупва свой собствен опит. А най-сложните видове съзнания, каквито са съзнанията на човека и животните по някакъв начин натрупват своя опит в базовите раздели на своя мозък“ – каза Гоф в интервю за Scientific American.

Философът пояснява, че под съзнание той разбира нещо по-различно от способността за възприемане на своето битие и размислите за своето съществуване. Според Гоф съзнанието при хората е натрупването на опит: удоволствия, болка, звукови или музикални впечатления и т.н.

Гоф споделя, че хората имат богат и сложен опит, конете – в по-малка степен, а мишките – още по-малко. Движейки се към все по-простите форми на живот ние виждаме и по-опростени форми на опита. Навярно някъде в края всичко ще угасне и съзнанието ще изчезне. Но със същата увереност може да кажем, че континуумът на съзнанието може никога да не изчезне дори и когато се стигне до неорганичната материя, а фундаменталните частици също имат своя форма на невероятно опростен опит, отразяващ тяхната елементарна природа.

В своята книга Гоф обяснява, защо досега не сме открили тайната на съзнанието и дори изобщо не сме се приближили към обяснението на това, как сложните електрохимични сигнали пораждат вътрешния субективен свят на звуците, цветовете, ароматите и вкусовете, които са известни на всеки от нас. Редица учени считат, че трябва просто да се придържаме към стандартните научни методи за изследване на мозъка и рано или късно тайната на съзнанието ще бъде разкрита.

Само че Гоф мисли по съвсем друг начин: проблемът със съзнанието възниква от това, че в началото на своя възход хората са измислили науката.

Ключов момент е изявлението на Галилей за това, че математиката е езикът на новата наука, която може да изчисли всичко. Но заедно с това Галилей е разбрал, че съзнанието не се вписва в тези рамки и го е изключил от сферата на научното познание. Именно това е причината, защо за изследването на съзнанието не могат да се използват същите научни методи, с които изследваме например, космоса.

Гоф посочва, че физиката например, нищо не ни казва за това, какво е материята. В нейните рамки е натрупано огромно количество данни и знания за нейното поведение и свойства. Например, че електронът има маса и заряд. Но нищо не казва за неговата вътрешна природа. Според тази идея, именно съзнанието е вътрешната природа на материята. Няма нищо свръхестествено – физиката изследва материята отвън изследвайки нейното поведение. А вътрешната природа на материята трябва да се изучава по друг начин.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини