fbpx
-2.2 C
София

Хъбъл с нови детайлни снимки на кометата ISON

Най-четени


НАСА публикува снимки на кометата Comet C/2012 S1 (ISON), заснети на 10 април от космическия телескоп Хъбъл, когато тя е била малко по-близо до Земята отколкото Юпитер.

Тази комета в действителност може да засенчи луната, наближавайки слънцето. Най-близо тя ще бъде на 28 ноември тази година. Също така ще предложи грандиозен спектакъл в северното полукълбо по своя път обратно, когато ще се отдалечава от Слънцето.

Ядрото на кометата е около 6 километра, но главата от прах достига до впечатляващите 5000 километра в диаметър. Сегашната пътека от прах е над 90 000 километра дълга, но ще се увеличава, тъй като кометата се приближава към Слънцето и все повече замразени газове ще бъдат освобождавани.

Кометата ISON е кръстена на Международната Научна Оптическа Мрежа (ISON – International Scientific Optical Network), която е група от обсерватории в 10 страни, чиято цел е да регистрират и проследяват обекти в космоса. ISON е наблюдавана от Института по приложна математика на Руската академия на науките, твърдят от НАСА. Руските астрономи Виталий Невски и Артьом Новичонок открили кометата през септември 2012.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини