fbpx
0.2 C
София

ЦЕРН приема нови политики за отворен достъп до науката

Най-четени

Алиансът на четирите основни организации в сферата на науката и изследванията ALICE, ATLAS, CMS и LHCb единодушно одобриха нова политика за отворен достъп до данните за научни експерименти от Големия адронен колайдер (LHC), която беше представена в петък на Съвета на CERN. Политиката се ангажира да бъдат публикувани обществено достъпно научните данни от ниво 3, които представляват направени заключения и събрани данни, необходими за извършване на други изследвания, добити по време на експерименти с Колайдера.

Данните ще започнат да се публикуват приблизително пет години след събирането при експериментите и целта е пълният набор от данни да бъде публично достъпен към края на съответния експеримент. Политиката е насочена към нарастващото движение за отворена наука, което има за цел да направи научните изследвания по-възпроизведими, достъпни и съвместни.

Публикуваните данни от ниво 3 могат да допринесат за научни изследвания в областта на физиката на частиците, както и за научни изследвания в областта на научните изчисления, като например за подобряване на методите за реконструкция или анализ, базирани на техники за машинно обучение, подход, който изисква богати набори от данни за обучение и валидиране.

Политиката за отворени данни отразява ангажимента на ЦЕРН към отворената наука, който беше заявен на Конвенцията на ЦЕРН преди повече от 60 години, както става ясно от изказването на Екхард Елсен, директор на изследванията и изчисленията в ЦЕРН. „Политиката определя конкретните стъпки за нейното прилагане, като ще направи данните достъпни за разширената научна общност, както и за широката общественост.

Счита се, че научните данни имат различни нива на сложност. Данните от ниво 3 са от типа, използван като въведение за повечето изследвания във физиката и ще бъдат публикувани заедно със софтуера и документацията, необходими за тяхното използване. Публикуването им ще позволи висококачествен анализ от различни групи, в това число и от учени извън ЦЕРН, учени от други области, образователни и информационни инициативи от широката общественост.

Политиката обхваща също публикуването на набори от данни от ниво 1 и ниво 2. Ниво 1 съответства на подкрепящата информация към резултатите, публикувани в научните статии, а ниво 2 съответства на специални научни масиви от данни, предназначени за образователни и информационни цели.

На практика научните набори от данни ще бъдат публикувани чрез портала за отворени данни на ЦЕРН, който вече е домакин на изчерпателен набор от данни, свързани с LHC и други експерименти. Данните ще бъдат достъпни, като се използват стандарти FAIR, набор от насоки за данни, който гарантира, че те са достъпни, оперативно съвместими и повторно използваеми, което е от съществено значение за широкото валидиране и проверяване на научните открития и постижения.

„Политиката осигурява прогресивна рамка за откритост и запазване на експерименталните данни“, казва Джейми Бойд, свикващ на работната група, която формулира политиката. Тази стратегия допълва съществуващата политика на ЦЕРН за отворен достъп, която налага всички резултати от научните изследвания на ЦЕРН да са с отворен достъп за партньорска проверка. Тя също така е в съответствие с неотдавна оповестената Европейска стратегия за актуализация на физиката на частиците, обявена през юни 2020 г. Новата политика може да се използва като план за други експерименти в ЦЕРН и други научни организации.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини