Новият законопроект е разработен от администрацията на президента Мун Че-ин. Тази инициатива означава признаване на факта, че за работниците настъпват тежки времена. Южна Корея може да стане първата страна, в която заплахата за загуба на работни места от роботизацията е призната официално.

Идеята не е нова. За облагане на роботите с данъци, парите от които ще се използват за поддръжка на останалите без работа хора, неотдавна се изказа Бил Гейтс. Гейтс предлага събраните по този начин пари да се използват за плащане на ББД, както и за заплати за педагозите и социалните работници от висок клас, понеже техните умения в съвсем близко бъдеще ще се окажат особено ценни. Против тази идея е например IBM, който счита, че този данък ще забавя развитието на изкуствения интелект.

Данък робот“ бе предложен миналата година в Европейския парламент, но бе жестоко критикуван и не получи поддръжка.

Южна Корея обясни, че няма да се взема данък за всеки един робот и че този данък ще бъде косвен. В тази държава има данъчни облекчения за автоматизиране на производството. Ако законът бъде приет, условията за данъчни облекчения ще бъдат променени и предприятията ще започнат да плащат повече в бюджета.

Някои анализатори считат, че до истинския „данък робот“ няма да се стигне много скоро, понеже най-напред трябва да се даде ясно определение на понятието „робот“ и да се определят типовете роботи, от които да се вземат данъци, в зависимост от това, колко работни места заема.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари