fbpx
0.2 C
София

IBM анонсира „най-бързия микропроцесор в света“

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Корпорацията IBM днес анонсира своя нов микропроцесор z196, изграден въз основа на архитектурата Power 7. По уверение на инженерите на компанията, този чип е най-бързият в света, като работната честота на четирите му ядра достига до 5,92 GHz. За сравнение, тактовата честотата на най-бързия процесор на Intel е 3,33 GHz. Въпреки това, трябва да се отбележи, че тактовата честота – това не е гаранция за производителността на чипа в реалните приложения, като има и други показатели, например, количеството на ядрата, поддържаните от тях инструкции, общата логика на процесора и много други фактори.

Новият чип на IBM ще трябва да заеме своето място в предварително анонсирания мейнфрейм IBM z196, които IBM по време на анонса, преди около месец, нарече още „най-мощният мейнфрейм“ в света. Структурата на чипа z196 е коренно различна от тази на Intel Xeon и AMD Opteron, въпреки, че са реализирани едни и същи показатели: многоядреност, многостепенна кеш-памет, вграден контролер на паметта и други.

Ключовата особеност на този чип се крие в това, че може доста дълго време да работи в режим на 100% натовареност. Новото устройство е предназначено за прилагане в големи банки, разпределителни организации, изследователски лаборатории и други, които постоянно работят с голям обем информация.

Тактовата честота, заложена в новия чип, се явява рекордна за търговските процесори на разположение днес. Въпреки това, от компанията са уверени, че пълният му потенциал ще бъде използван. Според прогнозите на компанията Berg Insight, броят на активните потребители на мейнфрейм компютрите, работещи в банките и търговията на дребно, е нараснал с 55 млн. човека през 2009 година, а до 2015 година броят ще достигне 894 млн. души. Вследствие на това ще нарастват и обемите на информацията за преработка.

При разработването на z196, IBM е инвестирала около 1,5 милиарда долара, като цялата линия zEnterprise е създавана в продължение на повече от три години.

Новият процесор не само притежава четири ядра, но и части от елементите на DRAM-паметта, за да се направи обмена на данни максимално бърз. Новата технология, според терминологията на IBM, е получила наименованието eDRAM и тя е предназначена да повиши нивото на реалната скорост на чипа в пъти. Нещо подобно реализира и преди това Intel в процесорите си Itanium и Xeon 7500, които също са предназначени за корпоративните потребители.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини