fbpx
4.8 C
София

Microsoft премахна възможността за изключването на антивирусната програма в ОС Windows 10

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Наскоро Microsoft съобщи, че е блокирал възможността за деинсталирането на новия браузър Edge от операционната система Windows 10, като обясни това свое действие със загрижеността си за потребителите. Недоволни изглежда няма и софтуерният гигант реши да не се ограничава само с това и сега, с неотдавна излязлото обновяване на Windows 10 (версия 4.18.2007.8) премахна възможността за изключване на вградената антивирусна програма Windows Defender.

В последно време Microsoft много активно развива и популяризира Windows Defender. През изтеклите около 12 месеца, форменият антивирус излезе за всички актуални операционни системни – Mac, Linux, Android и iOS.

И въпреки, че в настройките на Windows 10 от много отдавна има възможност за изключването на Windows Defender, тя не даваше възможност за пълното изключване на тази антивирусна програма. Досега по-опитните потребители можеха да направят това чрез системния регистър – в параметъра DisableAntiSpyware значението 0 включва антивируса, а 1-та го включва. Това бе официален метод. Но с излизането на Windows 10 версия 4.18.2007.8 този метод изчезна и е невалиден, а Microsoft официално съобщи, че е премахнал тази възможност.

Това едва ли ще е някакъв особен проблем за по-опитните потребители – при по-голямо желание и малко повече свободно време Windows Defender ще бъде деактивиран. Но е очевидно, че Microsoft никак не иска потребителите на Windows 10 да изключват вградената в операционната система антивирусна програма.

Абонирай се
Извести ме за
guest
16 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
111
111
1 година

Мръсни гадове. Тая простотия – антивирусната им, я изключвам като първото нещо след преинсталация. Досега освен бавене на работата друго не е свършила. В 7-цата беше лесно, на 10-ката по-завъртяно но става. Когато човек има култура на работа това нещо само пречи. Периодично съм се сканирал с разни инструметни и винаги съм бил чист въпреки спряната антивирусна.

rrmrm
rrmrm
Отговор на  111
1 година

Има опция да се деактивира изцяло. Аз от години не ползвам антивирусни и нямам никакви проблеми или вируси. Всичко зависи от задклавиатурното устройство.

Тамболианеца
Тамболианеца
Отговор на  rrmrm
1 година

Ахъм, взех че ти повярвах на … клавиатурата.
Който не иска вируси и троянци без допълнителни защити – ползва BSD, който иска – Windows и Linux.

Последна редакция 1 година от Тамболианеца
Тамболианеца
Тамболианеца
Отговор на  Тамболианеца
1 година

Охооо, даже и за абсолютно доказани факти са ме накичили с минуси.
Българинът – все по-прост, див и оскотял …

https://www.wikiwand.com/en/Linux_malware

111
111
Отговор на  Тамболианеца
1 година

Факт е, че от поне 10 години не ползвам антивирусна. Факт е и че многократните сканирания принудително и пофилактично с няколко инструмента до сега не са намерили нищо. То ако си прост всичко може да омажеш.

111
111
Отговор на  Тамболианеца
1 година

хайде да търсим и за БСД:
https://www.helpnetsecurity.com/2015/05/01/unnoticed-for-years-malware-turned-linux-and-bsd-servers-into-spamming-machines/
https://www.freebsd.org/security/advisories/

то много лесно да пропуснеш да потърсиш, и после да се правиш на важен.
Истината е една – ако си олигофрен, всичко се омазва.

Трагично и смешно
Трагично и смешно
Отговор на  Тамболианеца
1 година

Нацвъкали са ти минуси ония мушмуроци сектанти от недоносчето линукс!!

ngc-bg
ngc-bg
Отговор на  Тамболианеца
1 година

Прав си като цяло, но все пак културата и уменията на потребителя са от огромно значение. Не можеш да го неглижираш лесно…

rrmrm
rrmrm
Отговор на  Тамболианеца
1 година

Донякъде си прав, но не съвсем. Кажи как и с какво искаш да си сканирам системата, за да се убедиш. Ще ти покажа и датата на инсталация на windows (сортиране по дата на инсталираните програми – 11.12.2018 ми дава инсталиран xbox live).

111
111
Отговор на  rrmrm
1 година

Да, има, аз го правя през политиките. Просто се ядосвам, ако и от там го премахнат. Както спирам антивирусната, така спирам и автоматичните ъпдейти. Ъпдейтвам аз, на ръка, когато реша. Че една камара проблеми имах с 10-ката като реши самоинициативно да рестартира компютъра.

rrmrm
rrmrm
Отговор на  111
1 година

От там не вярвам да го спрат – така няма да може да си инсталираш и ползваш друга антивирусна, освен defender. А 2 антивирусни не е добре да работят едновременно в една система, ще има много конфликти, може и да не ти работи системата изобщо.

zoro
zoro
1 година

Е, трябва да има програма, с разрешен достъп до интернет и до всички файлове на диска. За ваша „сигурност“ и за наше удобство.

U4en
U4en
1 година

телеметрията ше я местат у вирусната

NoName
NoName
1 година

Да си купиш Уиндойс и да не можеш да му направиш свои настройки и да го ползваш според предпочитанията си е все едно да си купиш джип и да ти позволят да го караш само около автоцентъра от който си го купил……. за да бъдеш в безопасност, да могат да наблюдават как караш и да си около тях за да ти помогнат максимално бързо и ефективно ако случайно стане пътен инцидент или авария ….

В Симеонов
В Симеонов
1 година

Liinux mx

Бай Who Й
Бай Who Й
Отговор на  В Симеонов
1 година

Много зле

Нови ревюта

Подобни новини