Според ZDNet, Mozilla и Google са удължили споразумението си Google да бъде търсачка по подразбиране във Firefox, поне до 2023. Сделката не е официално обявена, но най-вероятно е на стойност между $400 и $450 милиона на година.

Очаква се новината да бъде обявена през есента

Настоящата сделка между двете компании изтича в края на 2020 година. Ходът идва малко след като Mozilla обяви, че планира съкращението на 250 служители, заради коронакризата. През януари вече бяха съкратени 70 служители.

Плановете на компанията са да се фокусира върху създаването на нови продукти, които хората обичат и искат да използват. Ще се съсредоточат усилия за задоволяване на обществеността, ще се търсят нови източници на приходи.

Повече от постъпленията на Mozilla идват именно от такива сделки с компании, които оперират търсещи машини. Не само Google, но и такива като Yandex за Русия и Байду за Китай. Те плащат тяхната търсачка да е по подразбиране в браузъра Firefox.

В последното десетилетие, пазарният дял на Mozilla спада. В този период се провалиха и редица проекти като Firefox phone и Firefox OS. Те не можаха да осигурят нужния успех, съответно приходи.

И Мозила, и Гугъл все още не отговарят на запитванията за своето споразумение и цифрите в него.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари