fbpx
1.8 C
София

Mozilla – прекрасната IT компания, която губим

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Когато се разпространи новината, че Mozilla започва вълна от масови съкращения и уволнения – втора за текущата година, последва незабавна реакция. От вниманието на разработчиците не убегна това, че компанията вече е отрязала всичките корпоративни ‘мазнинки’ и сега посегна на живите мускули. Тя намали разходите за инструментите за разработчиците – раздел, който се ползваше с огромна популярност. Тя оряза екипа Servo, който работеше върху енджин за браузъри от съвсем ново поколение, написан на програмния език Rust. Тя изтри от лицето на Земята MDN екипа. Като цяло тези две вълни на съкращения и уволнения отнесоха почти една трета от специалистите.

Като се има предвид, че програмистите са значителна част от скромната потребителска база на Mozilla, то орязването на инструментите за разработчиците е особено недалновидно решение, което разочарова и най-преданите потребители. Но хората, които не са запознати с историята на тази компания навярно ще приемат ситуацията за поредния пример как даден играч не е успял да пробие на един конкурентен пазар, като започва да обръща внимание предимно на нишовите възможности. В края на краищата флагманският продукт на компанията – браузърът Firefox, от много години претендира за лидерство на този пазар. Навярно това е просто процесът на умиране на още един динозавър, а може би и още нещо?

Но Mozilla далеч не се изчерпва само с Firefox. Това не е някаква малка или средна съвсем обикновена IT компания, която е притисната от гиганти с капитал от трилиони долари от ранга на Microsoft, Apple и Google. Компанията Mozilla има богата история и голям принос в развитието на уеб стандартите. А това, че тя сега е в критично състояние е повод за безпокойство за всички нас.

Историята на Mozilla в няколко думи

Mozilla се роди в пепелището на един от най-ефектните провали в света на програмните продукти. Компанията Netscape Navigator, която бе пионер в разработването на уеб браузъри в средата на 90-те години, само за някакви си няколко месеца измина пътя от интернет властелин до аутсайдер. Причината бе агресивната политика, която приложи Microsoft по отношение на своя браузър Internet Explorer, което разбира се, бе несправедливо. Но повечето IT експерти по това време считаха, че в близкото бъдеще браузърите неизбежно ще станат безплатни и общодостъпни. Да се изгражда бизнес на софтуер от подобен тип изглеждаше като съвсем безнадеждно занимание.

Но след това в миг на озарение Netscape Navigator създаде некомерсиалната организация Mozilla Organization, която по-късно бе преименувана на Mozilla Foundation, с цел разработване на комплекта вградени приложения Netscape: браузър, електронна поща и чат. Тази инициатива доста увехна пред конкурентите, които имаха много пари и много потребители. Но с течение на годините Mozilla Foundation се трансформира в организация от друг тип – нейната нова цел стана популяризирането на отворените уеб стандарти и повишаването на уеб грамотността (без да споменаваме другите твърде утопични принципи, декларирани в манифеста на Mozilla).

След много години, екип разработчици от Mozilla възобнови опитите си за създаването на уеб браузър с име Firefox. На тази база бе създадена отделна корпорация, която е пълна собственост на Mozilla Foundation и я спонсорира и до днес. Ако тези технологии бяха останали затворени в рамките на AOL, компанията, която закупи Netscape, то тези технологии отдавна щяха да са замрели, понеже променливата мода на интернет би ги развеяла в прах. Всъщност AOL махна с ръка на софтуера, който наследи от Netscape и се прехвърли към Internet Explorer, след което потъна в неизвестността.

Най-големите хитове на Mozilla

Firefox е най-известното творение на Mozilla. И въпреки, че сега то доста се недооценява и се счита просто за алтернатива на другите браузъри, навремето Firefox бе пионер в блокирането на рекламите, в защитата на данните и създаването на инструменти за разработчиците. Да си припомним, че Firebug значително изпревари във времето Chrome DevTools.

Но ако приносът на Mozilla се ограничаваше само с това, то тя би била не повече от забавяне в рамките на една секунда по отношение на световното господство на Chromium и WebKit. Но именно Mozilla даде ход на най-значимите уеб технологии. Нека да се спрем на четири примера.

Rust

Когато Netscape отиде на дъното, малцина се досетиха, че най-ценното, което тя донесе в света на браузърите е един малък и хилав език за писане на сценарии. Да, точно така, това е езикът JavaScript.

JavaScript се появи в краткия период от време, когато Netscape бе цар в Глобалната мрежа. И след цели 20 години след краха на Netscape, той продължава да става все по-популярен и все повече изпреварва по популярност другите програмни езици. Като се има предвид това, не е трудно да си представим, че най-ценната иновация, която ще остави след себе си Firefox ще бъде зашеметяващо ефективният статистически типизиран програмен език Rust.

Под обаянието на Rust попада целия диапазон от разработчици. Тези, които считат С++ за прекалено либерален и щедър на грешки, Rust се харесва изключително много. Но и тези, които считат традиционните обектно ориентирани програмни езици за тежки и неефективни, също много харесват Rust. И въпреки, че Rust не се използва от голям брой разработчици, той стабилно удържа първото място в хит парада на Stack Overflow  за най-любимите програмни езици считано от 2016 година.

За съжаление, в новата политика на Mozilla развитието на Rust има съвсем скромно място. При последната вълна от съкращения мениджмънтът се избави от програмистите, специализиращи този език и разпусна екипа Servo, който създаваше съвсем нов тип енджин за браузъри, написан именно на Rust. Но да се надяваме, че Rust няма да отиде в небитието заедно с породилата го компания. Създаването на отделната организация Rust Corporation вече е на етап приключване на планирането.

HTML5

Сега вече е трудно да си припомним, че преди много време бушуваше кървава война между HTML и XHTML – версията на HTML без обратна съвместимост, преосмислена от гледна точка използването на по-твърдия XML. И дори HTML губеше. Да си припомним, че през 2004 година организацията W3C, която се занимава с разработването на HTML стандартите, официално прекрати цялата работа, свързана с HTML.

Всичко щеше да приключи по този начин, ако не бе WHATWG – общността, която на бърза ръка бе създадена от Apple, Opera и Mozilla. Какво се случи по-нататък знаем всички – групата WHATWG  победи, накара W3C да промени курса и породи множество стандарти с общото име HTML5, включващо видео без Flash, уеб уоркърите, уеб сокетите и още много други неща. Тези стандарти и до днес са с нас.

Разбира се, Mozilla не е единственото действащо лице в тази драма. Но тя изигра критично важна роля във формирането на едно движение, което определи пътя за развитие на уеб технологиите за цели десетилетия напред.

Asm.js

Един от най-добрите фокуси, които ни подари Mozilla, е Asm.js. Строго погледнато, Asm.js е просто оптимизирана разновидност на JavaScript, включваща редица трикове от рода на двоичните операции със силна типизация. Но с негова помощ разработчиците на Mozilla показаха, че са способни да компилират и други езици, включително на редица микро езици, които са специално разработени за повишаване на производителността. Разполагайки само с неформални спецификации и транспайлъра Emscripten, те просто взеха различните 3D игри в реално време, базирани на енджина Unreal, написан на С++, и ги поместиха в браузъра.

Asm.js даде тласък за развитието на една от най-важните иновации в съвременната уеб история – WebAssembly. WebAssembly върви по пътя на Asm.js и е нещо като машинен код за уеб, който се изпълнява в средата на JavaScript. Той въведе някои съвсем нови неща, като например компактния двоичен формат на код, който няма нужда от парсинг и от специални опции за компилатора. В наши дни почти всички по-интересни иновации се създават именно с помощта на WebAssembly, включително и фреймуърка Blazor на Microsoft.

WebAssembly е съвместен проект на Mozilla и създателите на други браузъри, но той нямаше да се развие така бързо, ако не бе опита с Asm.js. Дори и днес Asm.js играе важна роля на полифил при WebAssembly – резервен вариант с обратна съвместимост за малкото браузъри, които не поддържат WebAssembly.

MDN (Mozilla Developer Network)

MDN е огромен ресурс с висококачествена документация за разработчиците. Това е нещо като Уикипедия за съвременно уеб програмиране. Прилича на W3School, но е многократно по-добър.

Документацията на MDN далеч не се ограничава с представеното в сайта. Така например, събраната от Mozilla информация за съвместимостта на браузърите е толкова обширна, че се използва при създаването на онлайн услуги от рода на caniuse.com.

Сега Mozilla се раздели с екипа на MDN. Ръководството обещава, че няма да позволи този популярен ресурс да загине и навярно планира да потърси помощ от партньорите и от общността. Но без финансови инжекции и без познанията на хората от този проект, не може да се каже, че MDN ще остане на същото ниво. Mozilla и така има цяло гробище от уеб инициативи, които загинаха в зародиш. Това са Webmaker, Mozilla Backpack и моят личен фаворит X-Ray Goggles – изключително лесен и опростен начин за усвояване основите на HTML, от който има много повече полза от 90% от видеоуроците. Всичко това не е на добре.

Кое погуби Mozilla?

Mozilla още не е загинала окончателно, но преломния момент вече е преминат. В обявленията за уволнение на специалистите, администрацията се позовава на пандемията от COVID-19, но това обяснение предизвиква съмнения. В края на краищата Mozilla Foundation бе създадена именно за да не могат подобни сътресения да пречат на Mozilla и екипите да могат да се съсредоточат върху дългосрочни проекти. Нейната задача бе да предпази разработчиците от капризите на мениджмънта, от еднодневните трендове, от инвеститорите на Силициевата долина, които и насън мислят как да удвоят капиталите си. Епидемията рано или късно ще отшуми, но да се върне на изтерзания колектив предишния вид и да се завоюва доверието на разработчиците никак няма да е лесно.

Истината, за която компанията рядко говори, а IT изданията – много често е, че Mozilla е избрала твърде нестабилен начин за получаване на доходи: той се базира на великодушното рекламно предложение на конкурент, който също прави браузъри. Над 90% от приходите на Mozilla идват от сделката с Google, според която във Firefox, търсачката по подразбиране е тази на Google. Благодарение на този договор, Mozilla получава годишно заплащане в размер на малко над $400 милиона. Google вече няколко пъти подред удължава срока на този договор с по една година, въпреки че пазарният дял на Mozilla непрекъснато пада.

Но през последните години Google удължава този договор със все по-малко готовност и ентусиазъм. Може би мениджмънтът на Google се опасява, че ако настанат още по-трудни времена, Firefox може съвсем да погине и тогава антитръстовите органи ще се съсредоточат върху Google и Chrome. Но каквито и да са мотивите на Google, това решение на Mozilla си остава една сериозна стратегическа грешка.

Mozilla прави периодични опити за създаването на комерсиални продукти – Firefox OS, скъпа VPN мрежа, онлайн услуга за работа с разделите, но всичко бе неудачно. Сега Mozilla си постави нова цел: ‘да постигнем ръст при основните ресурси на браузъра за сметка на диференциацията на потребителския опит‘. Това може да се тълкува всякак, но поне една интерпретация на тези думи означава, че се прави опит да се навакса изпуснатото чрез някои промени в интерфейса и маркетингово представяне на някои незначителни нововъведения. Ако това е наистина така, то сърцераздирателната история на залеза на Mozilla е на финала.

Абонирай се
Извести ме за
guest
25 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Срещу наркотиците
Срещу наркотиците
1 година

Няма да липсва. Сички знайм,що изчезват и що ги сминихми с други браузъри!!!

TGR
TGR
Отговор на  Срещу наркотиците
1 година

За съжаление не си прав.
Не може да има само 1 browser „на пазара“. Или всички да ползваме Outlook, при положение, че предпочитам Thunderbird.
IE умря, Edge умря, Новият Edge – базиран на хром, хром си е хром, Опера, brawa и т.н. – хромиум.
Трябва да има алтернатива. От една гледна точка е хубаво всички да ползват едно и също нещо, но пък затова са стандартите.

Последна редакция 1 година от TGR
111
111
Отговор на  Срещу наркотиците
1 година

Я ме светни „що ги сминихми“, че аз не знам. Още съм с него. Каква е тайната дето ми убягва?

Тамболианеца
Тамболианеца
Отговор на  Срещу наркотиците
1 година

Точно така, хич даже, от 10-на дни изринах FF отвсякъде и не ми липсва.
След като малоумното им ръководство е засилило Мозила да мре – не мога да ги спра.
Големият въпрос е дали ще умрат с достойнство както Netscape или ще се опитат да оцелеят мижитурската както Opera като сменят Gecko с Blink.

Fire
Fire
Отговор на  Срещу наркотиците
1 година

Единствения браузър който побира всичките ми Favourites в bookmark bara. Chrome оставя твърде много място между bookmarkoвете. Единствения браузър на който cleartype му е добър и очите не ме болят. Chrome маже буквите. Има още куп предимства пред хрома. Но сега тези са ми най-важните.

Смях в залата
Смях в залата
Отговор на  Срещу наркотиците
1 година

Колко от тези минуси са направени чрез рестартирането на Тор и тем подобни от асоциални хора с много време и наднормено тегло, които гледат аниме и са на ръчна?

Един
Един
1 година

Сетих се, как преди време загина Google+ – социалната мрежа, която беше много по-добра като функционалност от файсбук. Програмистите няколко пъти и правиха редизайн, докато накрая стана абсолютно неизползваема и неразбираема за потребителя… Гледам сега, че същото се случи и с Firefox – последния ъпдейт на мобилния браузър го промени толкова, че даже за редовните потребители (като мен) стана неудобен и труден за ползване. А за новите потребите сигурно е абсолютно непонятен. Много самоубийствен ход, като се предвид, че всички андроид телефони идват вече с инсталиран Chrome и трябва сериозно да се замислят как да привлекат някой да си инсталира… Виж още »

Azzz
Azzz
Отговор на  Един
1 година

Глупости!!!

dsaa
dsaa
Отговор на  Един
1 година

Google+ се ползваше само от SEO-та, защото бе публична тайна, че ако имаш активен профил там (постваш поне веднъж седмично), си по-напред в SERP-a на google.

И.Тихи
И.Тихи
1 година

Подобни компании обикновено не се губят, те просто си сменят собственика. А че на маймуните Mozilla няма да им липсва – това ми е напълно ясно.

минотавър
минотавър
1 година

споко бре отварят се ниши за нови таланти…. примерно като Vivaldi…

100ян
100ян
1 година

Слуховете за смъртта на Mozilla са силно преувеличени.

firefox
firefox
Отговор на  100ян
1 година

0.48% дял при мобилните https://gs.statcounter.com/browser-market-share/mobile/worldwide. Въобще не са силно преувеличени. Аз ги виждам out до 2 години.

Анонимен
Анонимен
Отговор на  firefox
1 година

90% от сайтовете не ползват statcounter затова тази статистика изобщо не е вярна

Надблюдател
Надблюдател
1 година

Ама спокойно де още не са фалирали има само съкращения – както многократно е имало и в Елъп и т.н. други и те всичките още са нефалирали. Но навремето Нетскейп се четеше Нетскапващия, а после Фаъйрфокс само и единствено заради двете единствени екстри – табове и плъгини които ги скапаха по нетскапаняшки си начин така: табовете реално са само визуални и само в един забиващ меин тред се зарежваха всичките нови табове блокирайки всички табове и въопще целия браузър, а с плъгинте направиха огромната простотия да пренапишат браузъра така че всичките плъгини написани от хора с други професии (а не… Виж още »

firefox
firefox
1 година

От доста време се опитвам да заменя Chrome с Firefox, но Chrome e по-добър браузър – youtube видеата “превъртането“ е плавно и не накъсва и не забавя, докато с Firefox се усеща забавяне и насичане. Включа ли layers.acceleration.force-enabled, има проблеми при максимизиране на страниците – вижда се за кратко черен background. След 3-4 месеца ще го инсталирам пак за тест, но ако не променят нещо, пак ще отиде обратно в кофата. Пробвано на linux, за Windows не знам. Разбирам фенщината донякъде, но няма да жертвам удобството си заради която и да е компания. Програмите са за да ти служат, а… Виж още »

Бай Колю Месара
Бай Колю Месара
1 година

Колко тъжно…

Тити
Тити
1 година

Скоро не бех ривал!! Сега е момента! Язък за годзилата!

the professor
the professor
1 година

още като минаха на qunatum енджина си подписаха смъртната присъда, за съжаление сега остават само хромиум базирани шпионски боклуци…

Нови ревюта

Подобни новини