fbpx
-14 C
София

Mozilla сподели 11 малко известни трика за Firefox, които могат да са полезни за потребителите

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В официалния блог на компанията Mozilla бяха публикувани 11 малко известни трика за нейния фирмен браузър, които дават възможности за по-професионално използване на Firefox. На практика това са скрити опции за напреднали потребители, които не могат да се намерят лесно в интерфейса на приложението. Показани са както някои функции от най-новите обновявания на Firefox, така и някои доста стари възможности.

Изпращане на раздели към и от работещите браузъри Firefox, стартирани на различните компютърни устройства на потребителя. Тази опция е идеална, например за да се продължи на смартфона започнатата на десктоп компютъра работа. Необходимо е потребителят да се е логнал в един и същ акаунт.

Търсене в разделите. Ако в адресния ред бъде добавен символа „%“, браузърът търси във всички отворени раздели, дори те да се намират в различни програмни прозорци. Същият трик работи с отметките (използва се знака „*“) и историята („^“).

Моментално правене на скрийншот. Ако с десния клик на мишката се извика контекстното меню, в него се вижда опция за създаването на скрийншот. Това може да е удобно за хората, които забравят или не обичат да използват различни клавишни комбинации. При желание бутонът за правене на скрийншот може да бъде изведен в горния панел на браузъра.

Отваряне на затворените раздели. За да бъдат отворени вече затворените раздели е необходимо да се използва комбинацията от Ctrl + Shift + T. При Mac компютрите вместо Ctrl трябва да се използва Command. Затворените преди това раздели се отварят в хронологичен ред. Това не е нещо ново, но Mozilla явно иска да ни напомни тази полезна възможност.

 

Pocket за записване на по-важните материали. От дясната страна на адресния ред се намира иконката Pocket, която дава възможност за съхраняване на материалите от интернет за по-късно прочитане, както и за тяхната синхронизация между различните компютърни устройства.

Видео в режим Картинка в картинката. Над всеки показвам клип Firefox добави иконка за активиране на режима картинка в картинката, при който всеки клип се показва в плаващ прозорец над всички отворени раздели.

Виртуална пипета. В лентата с инструментите на браузъра има виртуална пипета, която дава възможност за получаването на HEX-кода на всеки пиксел. Това е един незаменим инструмент за уеб дизайнерите.

Бързо премахване на историята. За разлика от стандартната функционалност, тази опция не задава на потребителя каквито и да било сложни технологични въпроси. Необходимо е само да се укаже след колко време браузърът трябва да забрави и моментално да премахне историята. Опцията Forget се намира в допълнителните инструменти.

Мениджър и генератор на пароли. Firefox има вграден генератор на пароли, който създава сложни за хакване комбинации. Разбира се, има и мениджър на паролите.

Възстановяване на сесията. Ако внезапно е прекъснало подаването на електрическа енергия или в ОС Windows се появил синият екран на смъртта, полезна ще бъде опцията „Възстановяване на сесията“ (Session Restore), която отново ще отвори всички раздели, които са били отворени преди срива.

Адаптивно контекстно меню. Това меню е различно в зависимост от това, откъде го извиква потребителят. Достъпните в него по точки са различни, ако то бъде извикано при разглеждане на сайт, при кликване върху изображение или в адресния ред.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини