fbpx
1.4 C
София

Nvidia официално потвърди сделката по закупуването на ARM за $40 милиарда

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

В късната вечер на 13 септември Nvidia направи официално изявление, с което потвърди сделката за закупуването на ARM от инвестиционната компания SoftBank за $40 милиарда. По този начин бяха потвърдени слуховете, които се появиха няколко часа преди това събитие. Nvidia подчерта, че този тандем ще бъде водещата IT компания в света на изкуствения интелект.

В резултат от тази сделка, японската инвестиционна банка SoftBank ще получи известен брой акции на Nvidia и ще стане един от главните инвеститори в компанията на Дженсен Хуанг. Плащането е уговорено по следния начин: Nvidia ще плати на SoftBank $21,5 милиарда във вид на акции плюс $12 милиарда по банков път. И още, SoftBank трябва да получи допълнителни $5 милиарда от Nvidia, които са заложени като бъдещи печалби на ARM в прогнозната част на нейния финансов отчет. И последно, Nvidia ще заплати $1,5 милиарда на служителите на ARM.

След поглъщането, Nvidia получава всички активи на ARM, без изключение. Купувачът няма да променя модела на отвореното лицензиране на ARM процесорните технологии и ще продължи по същия начин да поддържа сегашните клиенти. Nvidia от своя страна, ще се възползва от структурната мрежа на ARM, за да може по-ефективно да продава своята продукция.

Nvidia допълни, че ARM ще бъде отделно подразделение на компанията с централен офис във Великобритания.

През следващите месеци ще протече проверката от съответните финансови регулаторни органи на САЩ, Великобритания, Китай и Евросъюза. Окончателната продажба на ARM на Nvidia може да стане единствено след тяхното одобрение. Nvidia счита, че окончателното подписване на сделката трябва да стане след около 18 месеца или някъде към месец март 2022 година.

Технологиите на ARM са в основата на почти всички мобилни чипове. Клиенти на тази компания са Apple, AMD, Broadcom, Huawei, Samsung, Qualcomm и Intel. Да си припомним, че наскоро ARM започна да се развива и в посока центрове на обработка на данни и мрежово оборудване.

Финансовите анализатори обръщат внимание, че уговорената сума на сделката от $40 милиарда е доста по-малко от информацията, която публикуваше съоснователят на SoftBank Масайоси Сон – $52 милиарда. Но въпреки това, сделката е една от най-големите в историята на полупроводниковата индустрия.

SoftBank купи британския разработчик на процесорни архитектури ARM през 2016 година за сума от $31 милиарда, което бе най-голяма IT сделка в Европа.

Не всички гледат оптимистично да поглъщането на ARM от Nvidia. Съоснователят на британския разработчик на процесорни архитектури Хърман Хаузер (Hermann Hauser) изрази своето неодобрение по повод на потенциалното поглъщане. Той счита, че от тази сделка няма да се получи нищо хубаво.

„Един от фундаменталните принципи на бизнес модела на компанията ARM е, че тя може да продава лицензите за своите разработки на всеки. Единственото преимущество на Softbank е, че не произвежда чипове и по този начин поддържа неутралитета на ARM. Но ако ARM стане част от Nvidia, повечето лицензианти, които са конкуренти на Nvidia, разбира се, ще започнат да търсят алтернатива на ARM“ – Хърман Хаузър, съосновател на ARM.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини