fbpx
0 C
София

Nvidia официално потвърди сделката по закупуването на ARM за $40 милиарда

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

В късната вечер на 13 септември Nvidia направи официално изявление, с което потвърди сделката за закупуването на ARM от инвестиционната компания SoftBank за $40 милиарда. По този начин бяха потвърдени слуховете, които се появиха няколко часа преди това събитие. Nvidia подчерта, че този тандем ще бъде водещата IT компания в света на изкуствения интелект.

В резултат от тази сделка, японската инвестиционна банка SoftBank ще получи известен брой акции на Nvidia и ще стане един от главните инвеститори в компанията на Дженсен Хуанг. Плащането е уговорено по следния начин: Nvidia ще плати на SoftBank $21,5 милиарда във вид на акции плюс $12 милиарда по банков път. И още, SoftBank трябва да получи допълнителни $5 милиарда от Nvidia, които са заложени като бъдещи печалби на ARM в прогнозната част на нейния финансов отчет. И последно, Nvidia ще заплати $1,5 милиарда на служителите на ARM.

След поглъщането, Nvidia получава всички активи на ARM, без изключение. Купувачът няма да променя модела на отвореното лицензиране на ARM процесорните технологии и ще продължи по същия начин да поддържа сегашните клиенти. Nvidia от своя страна, ще се възползва от структурната мрежа на ARM, за да може по-ефективно да продава своята продукция.

Nvidia допълни, че ARM ще бъде отделно подразделение на компанията с централен офис във Великобритания.

През следващите месеци ще протече проверката от съответните финансови регулаторни органи на САЩ, Великобритания, Китай и Евросъюза. Окончателната продажба на ARM на Nvidia може да стане единствено след тяхното одобрение. Nvidia счита, че окончателното подписване на сделката трябва да стане след около 18 месеца или някъде към месец март 2022 година.

Технологиите на ARM са в основата на почти всички мобилни чипове. Клиенти на тази компания са Apple, AMD, Broadcom, Huawei, Samsung, Qualcomm и Intel. Да си припомним, че наскоро ARM започна да се развива и в посока центрове на обработка на данни и мрежово оборудване.

Финансовите анализатори обръщат внимание, че уговорената сума на сделката от $40 милиарда е доста по-малко от информацията, която публикуваше съоснователят на SoftBank Масайоси Сон – $52 милиарда. Но въпреки това, сделката е една от най-големите в историята на полупроводниковата индустрия.

SoftBank купи британския разработчик на процесорни архитектури ARM през 2016 година за сума от $31 милиарда, което бе най-голяма IT сделка в Европа.

Не всички гледат оптимистично да поглъщането на ARM от Nvidia. Съоснователят на британския разработчик на процесорни архитектури Хърман Хаузер (Hermann Hauser) изрази своето неодобрение по повод на потенциалното поглъщане. Той счита, че от тази сделка няма да се получи нищо хубаво.

„Един от фундаменталните принципи на бизнес модела на компанията ARM е, че тя може да продава лицензите за своите разработки на всеки. Единственото преимущество на Softbank е, че не произвежда чипове и по този начин поддържа неутралитета на ARM. Но ако ARM стане част от Nvidia, повечето лицензианти, които са конкуренти на Nvidia, разбира се, ще започнат да търсят алтернатива на ARM“ – Хърман Хаузър, съосновател на ARM.

Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
АРМ е бъдещето! USA, Apple
АРМ е бъдещето! USA, Apple
1 година

Бъдещето е в АРМ, кросплатформеността в пост-ПК ерата е много важна. Млади хора ползват почти само таблети и телефони, а компютри рядко и то само за вид работа – професия или учене. В такъв свят ни трябват малки, тънки, преносими компютри, които могат да пускат мобилни приложения. АРМ дава това, но и не само – по-висока прозиводителност и по-голяма продължителност на живот на батерията. Ретроградните хора от 20-ти век няма да го разберат, особено хората със статично соц. мислене, които искат да си мъхнат тухлите в вентилатор на които им трябва задължително едно зарядно и захранване. Не! Времето на х86… Виж още »

бухам
бухам
Отговор на  АРМ е бъдещето! USA, Apple
1 година

Слагам ти минус, не за друго, а точно заради изказа ти за ретроградният соц., който ме насочи към специалността ми и ми даде нужните знания да съм про в кариерата си и да съм това, което съм и съм постигнал, а не като сега „начетените“ пингвинчета с таблетчета и телефончета изплащащи кредити и очакващи светлото бъдеще…

А, че бъдещето е на ARM като лидер и други играчи в SoC и не само сектора е неизбежен факт!

АРМ е бъдещето, USA ?? Apple ?
АРМ е бъдещето, USA ?? Apple ?
Отговор на  бухам
1 година

Слагам то плюс не за друго, а защото осъзнаваш какво е АРМ и защото не осъзнаваш какво е ирония с публиката.

RISC <3 OpenSource
RISC <3 OpenSource
Отговор на  АРМ е бъдещето, USA ?? Apple ?
1 година

брат ти си баш башкъ надървен ербап-кебап. Дали осъзнава или не оня дето даже ти е отговорил няма значение, защото ти си просто знаещ, можещ и владеещ кабалата, като никой друг!
Ти си като солта в ястието, на всеки коментар – мерудия, а пълнеж йок….

DEVGRU
DEVGRU
Отговор на  АРМ е бъдещето! USA, Apple
1 година

Нали знаеш, че има и друг живот извън матрицата – реален? Нямери си гадже и хоби. Порното и гейминга и фейсбук не се броят…

АРМ е бъдещето, USA ?? Apple ?
АРМ е бъдещето, USA ?? Apple ?
Отговор на  DEVGRU
1 година

Фейсбук не ползвам, защото е за стари хора като теб.

Игри не играя.

Порното го гледам като всеки нормален човек, който има и няма гадже. Като се омъжиш ще разбереш и че мастурбацията не свърша с брака. Ако не го знаеш тоя неща, значи ти си човека с проблемите.

whoth
whoth
Отговор на  АРМ е бъдещето! USA, Apple
1 година

Така се говореше и за таблетите и за телефоните, но какво стана? Просто всичко се разслоява, което си е неизбежно след дълги години еднослойност. Пояснявам: Има си място и за x86, и за АРМ и за всичко. А за търкащите стъкълца млади хора ще кажа, че истинската работа се върши от устройството, което ти е удобно. Ако ти е удобно да се кривиш на 5-6 инча екранче и да трепериш да не ти падне батерията, докато си пишеш служебен мейл до шефа, ок. Ако ти е удобно да си просто един сензорен екран и всичката ти информация да се намира… Виж още »

АРМ е бъдещето, USA ?? Apple ?
АРМ е бъдещето, USA ?? Apple ?
Отговор на  whoth
1 година

Няма място за х86 в пост ПС ерата, магазините за приложения на х86 устройствата, копито събират прах го доказват. Ако искаш нов живот в компютрите, тури им АРМ за да има кросплатформеност. Това е икономика, комунистите не разбират от нея.

Дани
Дани
Отговор на  АРМ е бъдещето, USA ?? Apple ?
1 година

Като говориш за кросплатформеност, колко мобилни приложения имаш нуждата да ползваш на PC или обратното? Иначе за ползата при преносимите компютри е ясна.

ngc-bg
ngc-bg
Отговор на  АРМ е бъдещето, USA ?? Apple ?
1 година

Няма да коментирам откровенните технически глупости, правил съм го и видях че няма смисъл!
Но трябва да споделя, че отрицанието на всичко друго в името на визия, идея, ценност и т.н., всъчщост е основна характеристика на болшевизма.
Та ако се срещне такъв човек, то или е сектант или болшевик-комунист.
Доста е смешно да обясняваш как мислиш различно и си извисен, а да ползваш обичайните методи на крайно левите…

Последна редакция 1 година от ngc-bg

Нови ревюта

Подобни новини