Алиансът Open Media, включващ водещите технологични компании, представи финалната версия на спецификациите и еталонната реализация на кодека с отворен код AV1.

Кодекът от самото начало бе позициониран като свободен, за използването на който не се налага каквото и да било плащане. Еталонната версия е написана на езика C и се разпространява с BSD лиценза. Представени са и спецификациите за реализирането на хардуерен AV1 декодер. Тези спецификации са необходими за интегрирането на новия видео кодек в съвременните SoC.

Характеристиките на AV1 превъзхождат HEVC и VP9, новия кодек се счита от Google, Microsoft, Apple, Mozilla, Facebook, Amazon, Intel, AMD, ARM, NVIDIA, Netflix и Hulu за кодек от следващо поколение. AV1 може да да се използва за компресиране на видео със свръхвисока детайлност. Новият кодек осигурява компресиран стрийминг на 4К и нагоре видео.

Независимите тестове показаха, че при 4К видео, новият кодек компресира с 30% по-добре от използваните днес AVC, VP9 и HEVC/H.265. Преимуществата на AV1 се проявяват най-вече при кодирането на видео с високи резолюции

AV1 може да се използва във всички съвременни компютърни устройства при всякаква пропускателна способност на връзката. При кодирането се използват паралелни алгоритми, а за декодирането не е необходим мощен хардуер.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари