Борбата на притежателите на авторски права с пиратите не стихва дори и за минута. Американската асоциация на звукозаписните компании (Recording Industry Association of America, RIAA), заедно с други притежатели на авторските права възнамерява да застави американските регулатори да преразгледат „остарялата“ процедура за премахването на файловете без лицензия от уеб-страниците и уеб-сайтовете, поместили тези файлове.

Според притежателите на авторски права това вече съвсем не е достатъчно и те искат да прокарат закон, който заставя самите провайдъри да следят и филтрират пиратското съдържание.

Според RIAA и 14 други организации, които са партньори на асоциацията, законът за защита на авторските права в цифровата епоха (Digital Millennium Copyright Act, DMCA), приет преди 19 години, сега е безполезен. Според новообразуваното „авторско лоби“, необходимо е преразглеждането на тези закони и правилниците за тяхното прилагане. RIAA е недоволна от процедурата за премахване на пиратско съдържание при подаване на съответния иск. Според асоциацията, тази процедура е твърде тромава и отнема твърде много време и усилия.

RIAA счита, че дори и за краткото време, през което музика или филми са качени в някой сайт са достатъчни за да причинят огромни загуби. Ето защо асоциацията предлага провайдърите да се включват в борбата с пиратството, да следят своите потребители и да филтрират информацията.

Изискванията явно са свързани с това, че пиратското съдържание наистина много бързо се появява в Мрежата. Така например, в интернет вече са качени всички филми, получили Оскар тази седмица, при това със съвсем нелошо качество. А дори новият „Rogue One: История от Междузвездни войни“, единствен от всички изтекли във уеб-пространството филми, се предлага като HDTS копие.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари