Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталиране на Linux и UEFI Secure Boot

Featured Replies

Отварям тази тема, тъй като днес прочетох "благата вест" за решаването на проблема с UEFI Secure Boot при Linux:
http://news.softpedia.com/news/Linux-Is-Now-Safe-From-Microsoft-s-UEFI-298774.shtml

Тъй като, предполагам, случаят е интересен не само на мен, бих искал всеки, който има опит в инсталирането на Linux в режим UEFI да сподели дали това има някакви специфики - някакви предварителни настройки и конфигурации на BIOS примерно, както и има ли някакви специфики в процедурата при следните два основни случая:
- Когато няма инсталирана ОС или съществуващата ОС ще бъде заменена с Linux така, че Linux остава единствената ОС на компютъра;
- Когато Linux ще "съжителства" с друга ОС (която може да е вече инсталирана или която ще се инсталира по - късно).
Интересно ми е също дали UEFI може да бъде изключен като режим на зареждане.

Отварям тази тема, тъй като днес прочетох "благата вест" за решаването на проблема с UEFI Secure Boot при Linux:

http://news.softpedia.com/news/Linux-Is-Now-Safe-From-Microsoft-s-UEFI-298774.shtml

Тъй като, предполагам, случаят е интересен не само на мен, бих искал всеки, който има опит в инсталирането на Linux в режим UEFI да сподели дали това има някакви специфики - някакви предварителни настройки и конфигурации на BIOS примерно, както и има ли някакви специфики в процедурата при следните два основни случая:

- Когато няма инсталирана ОС или съществуващата ОС ще бъде заменена с Linux така, че Linux остава единствената ОС на компютъра;

- Когато Linux ще "съжителства" с друга ОС (която може да е вече инсталирана или която ще се инсталира по - късно).

Интересно ми е също дали UEFI може да бъде изключен като режим на зареждане.

UEFI= (почти) BIOS, как мислиш да го изключиш. Но може (зависи от производителя) да се изключи проверка за подписан буутлоадер/ядро. Доколкото имам спомени това се нарича security boot

Иначе зареждането през UEFI (акое изкл'ючена тази проверка) не се различава от нормално зареждане

Отварям тази тема, тъй като днес прочетох "благата вест" за решаването на проблема с UEFI Secure Boot при Linu

Има си grub-efi и elilo :)

Ето и малко инфо за Slackware http://docs.slackware.com/howtos:slackware_admin:installing_on_uefi_hardware

UEFI= (почти) BIOS, как мислиш да го изключиш. Но може (зависи от производителя) да се изключи проверка за подписан буутлоадер/ядро. Доколкото имам спомени това се нарича security boot

Иначе зареждането през UEFI (акое изкл'ючена тази проверка) не се различава от нормално зареждане

Имаше навремето (като се заговори за UEFI) че нещата с grub2 са много спорни отностно лицензите (GPL3 който използва grub2) и щяло да се ползва само lilo щот пък то е по BSD лиценз или нещо такова :)

Има си grub-efi и elilo :)

Ето и малко инфо за Slackware http://docs.slackware.com/howtos:slackware_admin:installing_on_uefi_hardware

Имаше навремето (като се заговори за UEFI) че нещата с grub2 са много спорни отностно лицензите (GPL3 който използва grub2) и щяло да се ползва само lilo щот пък то е по BSD лиценз или нещо такова :)

Защо свързваш EFI само със security boot? За мен тази технология работи от 2001-а

Е говорих специално за grub2 а не за efi stub

Да се изключи проверка, това съм имал предвид.

Да се изключи проверка, това съм имал предвид.

Ааа, зависи от производителя на дънната платка :) HP например продават сървърните си машини с изключена тази опция и наскоро инсталирах Линукс без да имам никакви грижи

Ааа, зависи от производителя на дънната платка :) HP например продават сървърните си машини с изключена тази опция и наскоро инсталирах Линукс без да имам никакви грижи

Т.е. при инсталация просто да се зададе bootloader-a да е върху MBR и тръгва? p.s. сега се сетих, че и някои дистрибуции закупуваха по-рано някакви ключове от M$...

Ама мисля трябва да е gpt

Т.е. при инсталация просто да се зададе bootloader-a да е върху MBR и тръгва? p.s. сега се сетих, че и някои дистрибуции закупуваха по-рано някакви ключове от M$...

Не, тази не е от тях :) И да, mbr беше мястото

Ама мисля трябва да е gpt

За кое става въпрос? :)

За кое става въпрос? :)

За диска

По-добре недейте да се занимавате с тази технология, освен ако няма абсолютна необходимост. За момента носи само проблеми.

Още повече при Linux няма значение от какво е стартиран компютъра, стига зареждането на ядрото да е успешно. Никакви ограничения, нито минуси. Манна небесна в наши дни :D .

Ето малко терзания по темата. В никакъв случай не е единствения практически проблем:

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTI5NjI

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.