САЩ предлага на Германия да направи избор: Huawei или военното разузнаване

9
1047

САЩ заплаши Германия с ограничаване обмена на разузнавателните данни, ако германските специалисти не прекратят съвместната работа с компанията Huawei. Китайският производител участва в изграждането и стартирането на 5G мрежи в Германия.

В писмото на американския посланик Ричард Гренъл до германския министър на икономиката Петер Алтмайер се казва, че безопасните комуникационни системи имат важно значение за съвместната работа в областта на разузнаването и информационната безопасност, а компаниите като Huawei и контролираната от китайското правителство ZTE са заплаха за конфиденциалността между САЩ и съюзниците. САЩ е убедена, че оборудването на китайския телекомуникационен гигант може да се използва за шпионски цели. Huawei отрича това предположение.

Европейските страни използват разузнавателните данни на САЩ по отношение на тероризма. Благодарение на съвместната работа с американското разузнаване, през 2018 година Германия е предотвратила голям терористичен акт в Кьолн и в това отношение „прозрачният диалог“ е важен за германските власти, а Huawei може да се окаже ненадежден партньор.

Преди няколко дни председателят на борда на директорите на Huawei Гуо Пинг заяви, че компанията вече няма как да въздейства на правителството на САЩ, освен да заведе съдебно дело срещу него. Бордът на директорите счита, че забраната на комуникационното оборудване на Huawei е незаконна. САЩ от своя страна обвинява Huawei в кражба на технологии, а финансовият директор на компанията може да влезе в американски затвор за нарушаване на санкциите срещу Иран.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари