САЩ предлага на Германия да направи избор: Huawei или военното разузнаване

10
903

САЩ заплаши Германия с ограничаване обмена на разузнавателните данни, ако германските специалисти не прекратят съвместната работа с компанията Huawei. Китайският производител участва в изграждането и стартирането на 5G мрежи в Германия.

В писмото на американския посланик Ричард Гренъл до германския министър на икономиката Петер Алтмайер се казва, че безопасните комуникационни системи имат важно значение за съвместната работа в областта на разузнаването и информационната безопасност, а компаниите като Huawei и контролираната от китайското правителство ZTE са заплаха за конфиденциалността между САЩ и съюзниците. САЩ е убедена, че оборудването на китайския телекомуникационен гигант може да се използва за шпионски цели. Huawei отрича това предположение.

Европейските страни използват разузнавателните данни на САЩ по отношение на тероризма. Благодарение на съвместната работа с американското разузнаване, през 2018 година Германия е предотвратила голям терористичен акт в Кьолн и в това отношение „прозрачният диалог“ е важен за германските власти, а Huawei може да се окаже ненадежден партньор.

Преди няколко дни председателят на борда на директорите на Huawei Гуо Пинг заяви, че компанията вече няма как да въздейства на правителството на САЩ, освен да заведе съдебно дело срещу него. Бордът на директорите счита, че забраната на комуникационното оборудване на Huawei е незаконна. САЩ от своя страна обвинява Huawei в кражба на технологии, а финансовият директор на компанията може да влезе в американски затвор за нарушаване на санкциите срещу Иран.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
2 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
10 Автори на коментарите
Кьорав конShit manufacturers say!TNTБахтиdrr Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Barni
Barni

Какво стана със сащническата демокрация, свобода на държавите сами да водят политиката си?! В световна диктатура на сащ ли сме?! Българи, кога ще се откъснем от сащ, кога ще бъдат заведени дела срещу всички политици в България, както и на создормон паРи за държавна измяна към България?!

Коментар
Коментар

като са убедени – що не докажат своите твърдения? Кво пречи утре да е някоя друга голяма компания на прицел?

Efix
Efix

Каква е връзката между „кражбата“ на технологии и възможността оборудването на китайците „да се използва за шпионски цели“? Реално всяко едно оборудване може да се използва за подобни цели – някой ще забрани ли процесорите на Intel, че откъм сигурност вече са станали на „швейцарско сирене“?

Станислав
Станислав

Тия кравари са нахални до безкрай. Почват със стандартната си политика – първо със заплахи, после с убийци за да ликвидират пречките. Колко президенти и държави си отидоха защото не искат да им играят по свирката…

Мирослав
Мирослав

Това уважаеми колеги, е работа не на САЩ като цяло, а единствено и само на Тръмп и обкръжението му. Така че е ноловко да се критикува цяла нация, за действията на нейният лидер. Ако дойдат демократите на власт, нещата биха се променили.

drr
drr

Да де , така е по принцип, ама този президент да не сме го избрали ние?

Кьорав кон
Кьорав кон

Не сме го избирали ние, но според тях май и те не са го избрали…руснаците са им го натресли, щото им манипулирали изборите 🙂

Бахти
Бахти

Кой подслушваше телефона на Ангела Меркел? Ами не бяха китайците, а сега с оборудването на китайците реднеците няма да могат да го направят отново това подслушване, затова подскачат като ощипани госпожички, смотаняци!

TNT
TNT

казах ли ви че фащ ще започнат да извиват ръцете на съюзниците си.

Shit manufacturers say!
Shit manufacturers say!

Тез пак си завират носовете, където не им е работа… Явно докато не създадат трета световна няма да мирясат тия идиоти. Жална ни майка! А най-лошото е, че и ние им играем по свирката…