Morgan Stanley: „Заради търговската война с Китай iPhone рязко ще поскъпне“

23
1499

Аналитиците на Morgan Stanley пресметнаха последствията от поредния рунд на световната търговска война по отношение на най-скъпите смартфони. Според експертите, айфоните ще поскъпнат с 15% и това е само част от неприятностите за Apple, чиито iPhone се продават все по-зле.

В края на миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще наложи с 25% по-високи мита за китайските стоки. Общата сума от тези мита се изчислява на около $200 милиарда в полза на САЩ. Тръмп обяви новите мита преди началото на преговорите със Си Дзинпин и в началото пазарните анализатори счетоха, че това е тактическа уловка. Но следващите изявления на Белия дом дадоха да се разбере, че това ще бъде дългосрочна политика.

Към днешен ден Китай е главният производител на електронни компоненти за Америка и тази сфера на дейност сериозно ще пострада заради новите бариери. А Apple масово използва китайски компоненти във всичките си продукти.

Експертите на Morgan Stanley пресметнаха, че iPhone XS, който сега струва $999, ще поскъпне със $160 – уточни Guardian. В Китай цената на iPhone ще нарасне още повече, понеже местните власти също възнамеряват от месец юни да въведат 25% мито за целия американски импорт.

Apple може да компенсира част от тези повишавания на цената, но едва ли ще поиска да направи това втори път за една година.

Проблемите

След като стана ясно, че търговската война между САЩ и Китай ще се задълбочи, акциите на Apple паднаха с 6% наведнъж. Това е най-сериозният спад в цената на акциите на корпорацията, считано от 2013 година. А от началото на този месец пазарната капитализация на Apple е паднала с 11%.

Да си припомним, че в понеделник Върховният съд на САЩ доста неочаквано реши, че Apple злоупотребява с монополното си положение в App Store. Това решение отвори пътя за огромен брой съдебни искове, които вече може да подаде всеки притежател на iPhone. Не е доказано, че Apple е извършила престъпление, но това решение на Върховния съд разреши съдебните гледания по този повод за всички по-долни инстанции.

Уеб изданието Digital Trends отбеляза, че в перспектива това означава App Store да изгуби монополното си положение на пазара, в резултат от което да се появят и други магазини за iPhone приложения. Или услугите на App Store да станат по-евтини за разработчиците и потребителите.

Към днешен ден Apple взема за себе си 30% от сумата на продадените приложения, като това е един от основните източници на доход на корпорацията от Купертино.

Да напомним, че през месец март компанията обяви, че излиза на нов за Apple пазар с представянето на Apple Card — безплатната кредитна карта на корпорацията.

23
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
10 Коментари
13 Отговори на коментарите
15 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
15 Автори на коментарите
МирославSatyr73ПораАло-берачПоследния самурай Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Макарон
Макарон

Нечий продажби ще паднат още.

Ебачев
Ебачев

ПХАААА-ХАААА-ХАХААХАХАХХА
ЩЯЛ !!!ОЩЕ!!! ДА ПОСКЪПНЕ ХАХАХАХА ТЕЯ НАИСТИНА СИ МИСЛЯТ ЧЕ СА ФАНАЛИ ГОСПОТ ЗА……

Agentpat™
Agentpat™

ГоспоТиии, Ебачев, ти измисли нов Бог. 😀

tvo
tvo

Експертите на Morgan Stanley пресметнаха, че iPhone XS, който сега струва $999, ще поскъпне със $160

В бг 🍏 от 3500 лв ще стане 5000лв.

Значи заплатите в бг ДЪРЖАВНИЯТ сектор трябва да се увеличат най-малко с 16%
или
Търговската война удари ЧАСТНИЯТ сектор в бг с нови увеличение на данъците.

mathur
mathur

Бе на КОЙ му пука за и фоня????/.

Пичага
Пичага

Прилича на китайски телефон ….

Satyr73
Satyr73

Пак и отново платена хейтърска статия:”А Apple масово използва китайски компоненти във всичките си продукти.” Кое е китайско в компонентите бе лаици-драскачи?! Айфон едиствено ползва и то Тайвански поточни линии във Foxconn, която не е китайска, а Тайванска и елементите се памет от Самсунг, камери от Сони и САМСУНГ, дисплеи от Самсунг и LG батерии от Кореа. Процесори от Intel и Самсунг и Snapdragon.И всичко е произведено и САМО зглобено в завода. Во проектирано и написано в Епъл.Нищо китайско няма в нях. Стига сте лъгали хората бе неграмотници!!!

Броу
Броу

Не думай… Сам се опровергаваш. Нали Епъл е „хамериканска“ компания? И кое я прави хамериканска? Същото което не я прави китайска?

Кьорав кон
Кьорав кон

До колкото си спомням в айфон Х дисплея беше от самсунг, но в следващите сложиха китайски, понеже им ги даваха по ололо 80 долара парчето, докато от самсунг им искаха 110 за Х-а. Не съм съвсем сигурен, но имаше преди доста време някаква такава статия.

Пичага
Пичага

Май ти си хейтър … Я прочети статията и пак кажи че в Китай нищо от Apple не се произвежда https://www.investor.bg/analizi/262/a/kak-iphone-syzdade-cial-grad-v-kitai-242402/

Ебачев
Ебачев

В Тубата има едно клипче от Китайски завод на АйФон снимано със скрита камера…скандала стана след като откриха фекал по телефоните и кутиите им…
с 2 думи завода приличаше на оная Конюшня на Гриша Ганчев дето ‘сглобяваха’ GreatWall……

Ебачев
Ебачев

Иван Михайлов
Иван Михайлов

След тази „тревожна“ за мен новина, рязко ме заболяха тестикулите…. Ама много рязко…

Satyr73
Satyr73

Хахахахахха и мен, а и си го прехвърлих в другия крачол да не ми убива, че доста се надървих от новината…🤙

Последния самурай
Последния самурай

…..я си обиколете домовете и дрехите по вас и покажете снимка на НЕЩО на което пише USA ….щото нали са икономика номер едно …те освен оръжия май друго не призвеждат …но анимационния им президент ще им види сметката , само да продължава в същия дух .

Той
Той

По принцип икономиката им е в подем последните няколко години…

Мирослав
Мирослав

В подем е, защото са в режим на налагане на много тежки санкции от тяхна страна спрямо други държави. Но тази политика винаги има краткотраен ефект, т.ест до края на мандата на клоуна. За стабилен растеж на една икономика може да говорим тогава когато той се основава на реално производство и голяма добавена стойност. Всичко останало е ала бала-мижай да те лажем.

Пичага
Пичага

Това че на твойте дрехи не пише USA нищо не означава .По твоята логика в Америка само седят , не работят и имат най-мощната икономика в света и то много години .

Последния самурай
Последния самурай

Ти явно смяташ , че бомбите и ракетите стават за ядене – щото това е днешната икономика на UsA.

Miroslav
Miroslav

I Phone не само ще поскъпне, но ще изчезне от пазара до пет години. Това е не сто, а двеста процента сигурно.

Satyr73
Satyr73

Със сигурност ти ще изчезнеш и никой няма да го е грижа за теб, а Епъл още много ще ги има…🖕🏿Хейтърче мижаво…!

Ало-берач
Ало-берач

Самсунг имат най-големия завод за олед дисплей в света, само че този завод е Китай… Фабриката на ЛГ за дисплеи също е там. 99% от дисплейте се правят в Китай. Само епъл си купуват дисплеи произведени в Белия дом. Затова са по-хубави! За тия дето не го вярват – „гроздето е кисело“ 🙂 А иначе всяка бабичка която продава домати на пазара знае, че вдигне ли цената, спадат продажбите.

Пора
Пора

Ейпъл ще страдат много ако това се случи – ще е много жалко да се вдигнат толкова цените, визирам компютрите и таблетите им, не Айфоня. Все по-малко хора ще ги купуват и това ще е съвсем нормално, особено ако за 1/3 цена намериш андоридски еквивалент….