fbpx
16.4 C
София

Китайската процесорна архитектура RISC-X за справяне с американските санкции

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Китайските технологични компании усещат силния натиск на американските санкции, като отдавна е известно, че САЩ забрани износа за Поднебесната на всички технологии, които имат някакво значение за националната безопасност на Съединените щати.

Ето защо китайското правителство взе решение да развива собствена полупроводникова индустрия без американски технологии. Съставен бе план, който сега успешно се изпълнява и включва разработването и производството на собствени чипове, включително и процесори, които могат да се конкурират с американските. Миналата година правителството на Китай заяви, че ще инвестира над $1,4 трилиона за периода до 2025 година с цел бързо развитие на високите технологии. По принцип това бе известно, но сега Поднебесната постигна нови резултати и се появиха допълнителни подробности.

Наскоро съобщихме, че китайската компания BLX IC Design Corporation е разработила и официално представи своя собствена процесорна архитектура и вече произвежда процесори базирани на нея. Това е процесорната архитектура LoongArch, а процесорът е 3A5000/LS3A5000. Той се произвежда чрез 12 нанометров технологичен процес, а процесорните ядра работят с тактова честота 2,3-2,5 GHz.

Тези ядра са суперскаларни, като всяко ядро разполага с четири универсални ALU и 2х 256-битови блока за извършване на векторни операции. Предлага се и сървърен вариант, който има 16 процесорни ядра. На една сървърна дънна платка могат едновременно да работят до 16х от тези процесори. Това е много добре, но сега Китай разработва нова процесорна архитектура на базата на отворената архитектура RISC-V.

Защо поднебесната се зае с това?

Китай постепенно решава проблема със санкциите, наложени от САЩ, като създава свои собствени решения в сферата на микроелектрониката и процесорната индустрия. И понеже китайските компании нямат достъп до най-новите американски технологии, наложи се страна да разработи свои собствени технологии в тази област.

Наскоро стана известно, че Китай разработва процесорната архитектура RISC-X, която от името си личи, че се базира на RISC-V, като сега се появиха нови подробности. Китайската процесорна архитектура също като RISC-V е отворена и безплатна, при това не само за китайците, но и за компаниите от всички други страни. Китай мисли изключително мащабно и за тази държава новата архитектура е резервен вариант в случай, че САЩ някак успее да наложи санкции срещу самата RISC-V архитектура.

Китай взема за база RISC-V поради простата причина, че това е отворена технология, а това означава, че на нейна база е възможно разработването на всякакви свои собствени решения. Към днешен ден центърът за разработване и усъвършенстване на RISC-V е организацията с нестопанска цел RISC-V International. В нея участват около 1000 различни компании от 50 държави от целия свят. Към днешен ден RISC-V се използва предимно в различните контролери, но нищо не пречи да бъдат създадени и по-производителни решения.

Но има един друг важен момент. Редица китайски и чуждестранни агенти са на мнение, че ако търговската война между САЩ и Китай се задълбочи, то Китай и нейните партньори ще загубят достъпа до RISC-V. Това означава, че единственият вариант за продължаване работата с тази процесорна микроархитектура е създаването на подобна архитектура и технология, който може от всички да се счита за своя собствена разработка. В този случай Китай може да създава свояи собствени процесорни решения, без да се притеснява отт каквито и да било санкции.

Интересно е, че ако всичко се развие по план и нещата се получат, то и Русия може да започне да използва тези китайски решения, понеже РФ вече няма достъп до американските технологии, на които се базират на практика всички решения в съвременната електроника.

Експертите изцяло поддържат този проект

Наскоро своята поддръжка на RISC-V архитектурата изказа председателят на китайския RISC-V алианс Бао Юнган (Bao Yungang). Той заяви, че RISC-X едва ли ще започне да се използва в САЩ и нейните съюзници, но останалите държави, особено развиващите се, ще могат да използват тази технология. Като се има предвид, че развиващите се страни имат около 6,6 милиарда души, то става ясно, че това е един огромен пазар за устройства, базирани на китайската пеоцесорна архитектура RISC-X.

Китайският експерт посочи като един от най-важните аргументи за развитие на новата архитектура ситуацията в Русия, която изгуби достъпа до почти всички съвременни чипове, устройства и технологии, разработвани на Запад. При това Бао Юнган отбелязва, че неговата страна няма заводи за производство на електроника, която да е качествена алтернатива на технологиите от САЩ. А това категорично означава, че Китай трябва своевременно да развива и разширява своите собствени предприятия за производство на китайска полупроводникова продукция, както и непрекъснато да създава и усъвършенства своите собствени технологии.

По принцип Китай си има предприятия, които разполагат с производствени мощности за производство на съвременни полупроводникови компоненти. Една от тези компании е SMIC, която произвежда чипове чрез предварително сключени договори. Значението на SMIC за Китай вече е съвсем същото каквото е TSMC за Тайван, като китайските компании получават все повече поръчки.

Икономическите показатели в края на 2021 година показаха, че китайските компании вече заемат наведнъж 19-те места от 20-те най-активно развиващите се производители на полупроводникови компоненти и електронни системи. При това преди началото на търговската война този рейтинг включваше само 8 китайски компании. Към днешен ден китайската полупроводникова индустрия претърпя глобални промени, при това на практика всичките оказаха положително влияние на Китай.

Бао Юнган счита, че в един прекрасен момент е напълно възможно Западът да наложи забрана на Китай да работи с RISC-V и трябва своевременно да бъде разработена собствена алтернатива на тази процесорна архитектура.

Освен RISC-V архитектурата Китай активно развива своите собствени технологии, базирани на ARM. Така например, именно на базата на ARM са създадени китайските процесори HiSilicon Kirin. На базата тези чипове Huawei още през 2020 година представи на пазара свой процесор и свой лаптоп. Тогава Huawei анонсира своя лаптоп Qingyun L410 на базата на ARM системата върху чипа Kirin 990 и операционната система Windows. Но по-късно устройството започна да се продава с Linux дистрибуцията UOS.

Какво прави Русия?

На фона на случващото се в Украйна не може да не обърнем внимание и на случващото се в Русия. Като цяло тази страна и бизнесът също се фокусират на алтернативните процесорни архитектури. преди няколко дни ръководителят на Министерството на цифровото развитие Максут Шадаев обяви, че държавата планира да отдели и даде значителни финансови средства за разработването на собствени технологии, базирани на същата RISC-V архитектура.

„Аз считам, че нашите основни усилия трябва да бъдат съсредоточени върху всичко, което се отнася до проектирането и разработването на собствен процесор на базата на тази отворена архитектура. Това трябва да е един от нашите приоритети. Разбира се, всичко трябва да става на етапи, този процес няма как да бъде веднага осъществен“ – заяви министърът.

С процесорната архитектура RISC-V в Руската Федерация работят компании като Байкал Електроникс и Syntacore. Но както сме съобщавали многократно Русия няма оборудване за производството на съвременни полупроводникови компоненти. Това е главният проблем на тази страна, решаването на който наистина е невероятно сложно и засега никой не знае по какъв начин може да бъде решен този проблем. Очакванията са липсата на полупроводникови компоненти до окаже най-голямо влияние на космическата промишленост на Русия. Според ръководителя на Държавната корпорация Роскосмос Дмитрий Рогозин, през 2021 година предишните санкции на САЩ и Европа са довели до отлагането на редица изстрелвания на ракети. Очевидно е, че през 2022 година ситуацията ще се влоши.

Ситуацията в Китай е коренно различна. Там всичко е добре – страната бързо развива своето собствено производство на най-различни полупроводникови компоненти и съвременни чипове, и успешно решава възникналите проблеми. Вътрешният пазар на тази страна е огромен, а това означава, че ще има търсене и съответно, поръчки.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Asus Zenfone 9: Малкият голям смартфон

Преди седмица Asus представи новия си флагман Zenfone 9. С него компанията продължава традицията за компактен форм-фактор като флагмана от предишното си поколение. Исторически погледнато,...

Подобни новини