Остана ли място за Деня на шегата в ерата на фалшивите новини

1
745

Всичко, което е необходимо, за да триумфира злото е добрите хора да не направят нищо“ – безсмъртните думи на ирландския философ Едмънд Бърк изглежда са казани за нашето общество, въпреки че за пръв път са произнесени преди 200 години.

Масовото разпространение на фалшиви новини не само от обикновените хора, но и от мъжете и жените с власт, е реалността на днешния ден. Фалшивите новини оказват влияние върху щастието на хората, тяхното спокойствие, а в редица случаи и на техния живот.

В този ред на мисли необичайната липса на шеги и забавни материали в Деня на шегата и глупаците 1 април, не би трябвало да ни изненадва. Виждаме, че големи и мощни компании като Microsoft, забраняват на своите служители да участват в деня на глупаците. Дори и сериозни уеб сайтове като TechCrunch вече не искат да допринасят за увеличаването на фалшивите новини дори и в Деня на шегата.

Това вече не е просто Деня на шегата и глупаците

В нашето общество всеки ден се изсипват тонове фалшиви новини. Забелязва се, че фалшивите новини започнаха да стават вирусни. Педи време в YouTube страницата на Стивън Кроудър се появи информация, че според НАСА изгарянето на изкопаеми горива охлажда планетата.

Тази „новина“ е по-опасна и от премълчаване на истината. Това твърдение бе разобличено с обяснението, че цитираното охлаждане е със съвсем краткотраен ефект от изгарянето на изкопаемите горива, след което започва интензивно нагряване.

В този случай фактите бяха проверени и твърдението разобличено. Само че много късно. Клипът бе показан милиони пъти и оказа голямо влияние на потребителите.

Излишно е да уточняваме, че този тип „новини“ не се разпространяват само в един, точно определен ден, а през цялата година. Ето защо забавното събитие или дяволия в Деня на глупаците, която би трябвало да ни донесе малко радост и смях с една безвредна шега, всъщност трудно се възприема от изтощените ни умове, уморени от фалшивите новини.

Не всеки може да оцени хумора зад всяка шега в интернет. А понякога е достатъчен само един човек, който да изтълкува шегата по погрешен начин и да предизвика вирусна фалшива новина.

Това е неприятно

Днешното отблъскване и филтриране на фалшивите новини от страна на големите платформи като Facebook, WhatsApp и Google е на много високо ниво. Всеки, който се опита да пусне една шега на Деня на глупаците, може да бъде посочен като пропагандатор на фалшиви новини.

Като добавим и обичайната реакция на социалните мрежи към всяка фалшива новина, пускането на шеги става безсмислено. Да спрем ли да се шегуваме?

А какво да правят хората, които обичат да се шегуват?

Има хора, които искат да изкрещят с всички сили, че обичат шегите. Тези хора със сигурност ще бъдат разочаровани от липсата на шеги и закачки в Глобалната мрежа точно на 1-ви април.

Но именно тези хора се противопоставят на токсичното съществуване на фалшивите новини.

Новините в технологичния сектор обикновено са неутрални и не предизвикват омраза. Но и тук има място за шеги. През последните няколко години времената са се променили, да се надяваме към по-добро, и да си пожелаем да не губим чувството си за хумор.


По материали на fossbytes


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари