Tesla Motors ще подобрява своя автопилот без да използва лидар

0
11

Системата за полуавтоматично шофиране Autopilot на компанията Tesla Motors стана обект на много критики след двете пътно транспортни произшествия на електромобилите Tesla. Така например, списанието Consumer Reports започна да препоръчва на шофьорите да изключват автопилота, докато неговата работа не бъде усъвършенствана до по-безопасно шофиране.

 

Но Tesla не възнамерява да се отказва от своята система за полуавтоматично шофиране и ще продължава да я модернизира.

Много експерти считат, че ПТП е можело да се избегне, ако системата Autopilot освен камери и радар, разполагаше и с лидар. Но Илън Мъск е на мнение, че системата може да се усъвършенства и без този компонент.

Мъск съобщи, че възнамерява да адаптира сега съществуващите радарни системи за създаване в реално време на електронна карта на околната среда, която е аналогична на картата, формирана от лидара. Ще се използва нова функция за времево изглаждане, която с течение на времето непрекъснато сравнява позициите на обектите. Наличното в момента оборудване е достатъчно за осигуряване на необходимата разделителна способност. За разлика от лидара, тази система може да „вижда“ през дъжд, прах и сняг.

Тази позиция е съвсем логична, понеже лидарът значително би увеличил цената на електромобила и би променил и влошил неговия дизайн.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за