fbpx
-0.4 C
София

Заповедта на Тръмп срещу Tencent може да се отрази на Fortnite, League of Legends и други игри

Най-четени

Може ли с новите си забрани Тръмп да навреди на игри като Fortnite или League of Legends, намалявайки печалбите им и създавайки проблем на щатските геймъри? Много хора си зададоха този въпрос след като президентът нареди вкарването на Tencent Holdings в черния списък.

Най-вероятно Тръмп не цели да удари конкретно игрите, поне не нарочно. Ограничавайки цялата корпорация обаче, това няма как да не се отрази на голяма част от компаниите под шапката ѝ.

Ударът в момента е фокусиран срещу WeChat. Това е популярна чат апликация, която също като TikTok попадна в полезрението на щатската администрация. След вписания 45-дневен срок, клиентите от САЩ няма да могат да взаимодействат с продукти на Tencent. Не става ясно обаче дали в ограничението попадат и компании, в които Tencent има интереси.

Списъкът с гейминг разработчици, които са притежавани от корпорацията, или в които тя има някаква инвестиция, е дълъг. В него има и доста големи играчи:

  • Riot Games – от 2011 година Tencent притежава 93% дял от компанията, а четири години по-късно придоби и остатъка. Riot е известна най-вече с League of Legends, а през април придоби Hypixel. Последната се занимава с оперирането на Minecraft сървъри и вероятно разработва конкурентно заглавие.
  • Epic Games – от 2012 година китайците имат 40% дял от разработчика на Fortnite и създател на Epic Games Store.
  • Bluehole – Tencent има 11.5% дял от разработчика на PUBG
  • Grinding Gear Games – компанията зад Path of Exile е на 80% собственост на китайския гигант
  • Supercell – от 2019 година китайците притежават мажоритарен дял в компанията, която разработва мобилните хитове Clash of Clans и Clash Royale.

Както с TikTok, тук Тръмп се мотивира с притесненията за сигурността на САЩ и нейната информация.

„Както TikTok, така и WeChat автоматично прихваща големи количества информация за потребителите си. Това събиране на данни може да позволи на Китайската комунистическа партия да разполага с лична и патентна информация на американски граждани“, пише в новата заповед.

Тръмп няма да навреди на геймърите? Нали?

В медиите се срещат оскъдни коментари, че Белият дом няма намерение да се захваща с филиалите за видеоигри като Riot Games. Начинът, по който е описана заповедта обаче, не ни дава потвърждение.

„След изтичане на 45 дни от датата на тази заповед, Държавният секретар трябва да идентифицира транзакциите, които попадат под обхвата на подсекция (a) на тази секция.“, пише още в документацията.

Това ще рече, че най-вероятно до 20 септември няма да знаем точно кои части на Tencent ще са засегнати от заповедта. Може да изглежда малко вероятно администрацията да забрани някои от най-популярните игри в света. Тя рискува това да ядоса милиони играчи. Но знае ли човек?

Може да ви е интересно да прочетете и за потенциалното разделяне на Интернет между САЩ и Китай – тук.

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
БегиМани
БегиМани
1 година

Палячото-перчем упорито се опитва да настъпи мотиката и в един момент ще успее.. качествено! 🙂

Crazy
Crazy
1 година

Дните му са преброени на русото ко…ле.

Димитър
Димитър
1 година

Така или иначе Тръмп ще спечели идните избори с лекота. Може да си позволи да настъпи китайчетата още малко 🙂

Kompas
Kompas
1 година

Eee samo ne s losho morkov gaden

Kompas
Kompas
1 година

Da si stsupish krak na mol sofia i da ti padne tavana na belia dom na vsitsko osven glavata da ti isuhne vsitsko bez praneto da ti zgazi turski tiragia glavata puuu

Sosa
Sosa
1 година

Dano da pravite troika s fazewei i Mongral

Нови ревюта

Подобни новини