15.1 C
София

Valve представи портативната Linux конзола Steam Deck с поддръжката на Windows игри

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Valve изненадващо анонсира своята нова фирмена конзола Steam Deck, за която наскоро изтече информация, че уж ще се нарича SteamPal. Интересно е, че нейният външен вид много прилича на Nintendo Switch. В сайта на Steam е представена специална уеб страница с подробното описание на това интересно устройство и с възможност за поръчване на новата портативна конзола.

Главни особености на портативната конзола Steam Deck

 • Голям брой бутони за управление – в горната част са поставени два джойстика и два неголеми подобни на Steam Controller тракпада под тях, ABXY бутони, кръстообразен D-pad, бутони Steam, View, Options, както и за бърз достъп

 • Отделно се продава докинг станция с портове за периферни устройства и външен дисплей. Но за включването на новата конзола към телевизор тази док станция не е необходима. Valve заяви, че Steam Deck може да бъде свързана с телевизор, монитор и дори със стар телевизор с електронно-лъчева тръба с помощта на подходящи кабели. Устройството има пълноценни USB Type-C портове с поддръжката на HDMI, Ethernet и USB, стандартно 3,5 милиметров гнездо за аналогови слушалки и микрофон, поддържа се Bluetooth 5.0 и Wi-Fi.

 • Софтуерната платформа е нова версия на SteamOS, оптимизирана за форм-фактора на новата портативна конзола. Самата операционна система се базира на Linux и е допълнена с програмния слой за съвместимост Proton, който осигурява възможност за съвсем лесното стартиране на Windows игрите от каталога на Steam без да се налага каквото и да било тяхно портване към Steam Deck
 • Steam Deck на практика е пълноценен мини персонален компютър, работещ под управлението на Linux и хората, които имат съответните по-задълбочени познания могат при желание да излязат на добре познатият им Linux десктоп. Valve отбелязва, че към Steam Deck е възможно включването на мишка, клавиатура и монитор, както и изтеглянето на игри от други геймърски онлайн магазини, възможно е стартирането на стандартния софтуер за персонални компютри, свободно може да се сърфира в интернет и други.
 • В Steam Deck са достъпни основните възможности на стандартното приложение Steam. Това са чат, уведомления, запис на информацията в електронен облак и синхронизация на цялата потребителска библиотека, колекции и специално подбраните игри, които са се харесали най-много. Нещо повече, поддържа се стриймването на игри от персонален компютър с помощта на Remote Play.

Технически характеристики

 • Чип: хибридна SoC на AMD с 4х процесорни ядра/8 нишки с архитектура Zen 2 и графичен ускорител с 8х изчислителни модула RDNA2 (512 поточни процесора). CPU работи с тактова честота 2,4 GHz, а GPU – с 1,0-1,6 GHz
 • Дисплей: 7 инча, сензорен, резолюция 1280х800 пиксела, яркост 400 нита, кадрова честота 60 Hz
 • Оперативна памет: 16 GB LPDDR5
 • Постоянна памет: 64 GB eMMC, 256 или 512 GB NVMe SSD. Всички модели имат MicroSD слот.
 • Акумулаторна батерия: капацитет 40 Wh, осигуряваща 7-8 часа непрекъсната игра с едно зареждане
 • Габаритни размери: 298 х 117 х 49 мм
 • Тегло: 669 грама

Цени и начало на продажбите

Предварителните продажби на Steam Deck стартират на 16 юли в 20:00 часа наше време. Задължително условие за поръчване на новата конзола е заплащането на депозит в размер 5 (пет) щатски долара. За борба с ботовете прекупвачи е изграден специализиран защитен механизъм, който в началото на продажбите няма да позволява да се правят заявки от страна на акаунти, които не са извършвали никакви покупки в Steam за месец юни тази година. Масовите продажби на Steam Deck ще стартират в страните от „първата вълна“ – САЩ, Канада, Великобритания и Европейския съюз. В началото на 2022 година продажбите ще обхванат почти всички държави.

Официалните цени на Steam Deck за САЩ:

 • 64 GB – $399
 • 256 GB – $529
 • 512 GB – $649

Снимки и първи впечатления

Анализаторът на IGN Бо Мур, който в продължение на няколко дни тества новата портативна конзола Steam Deck публикува ревю, в което описва своите първи впечатления от това устройство. В крайна сметка специалистът остана в голям възторг от новата Steam Deck. По време на тестовете той е играл много игри, включително DOOM Eternal, Portal 2, Death Stranding, Control, Star Wars Jedi: Fallen Order, Stardew Valley и Hades. Той споделя, че те са работили без каквито и да било проблеми, без лагове, без намаляване на FPS, без артефакти и без прекъсвания. По време на гейминга устройството не е загрявало. По-долу е показан клип с обзора на Steam Deckот IGN:

В интервю за IGN ръководителят на Valve Гейб Нюъл заяви, че неговата компания е приложила изключително агресивно ценообразуване. Той допълни, че цената е критичен и болезнен аспект на разработката. От друга страна Valve е на мнение, че умерената цена, високата производителност и впечатляващата поддръжка на всякакви игри ще осигурят конкурентно преимущество в дългосрочна перспектива.

И наистина, това е една съвсем друга стратегия в сравнение с Valve Index VR, когато компанията умишлено се опита да подбутне гейм индустрията напред. Да напомним, че цената на това VR устройство бе $999. Сега виждаме, че базовата конфигурация на Steam Deck е с $50 по-евтина от новата Nintendo Switch със 7 инчов OLED дисплей. Предварителните продажби на тази конкурентна конзола стартират точно днес. Нейните масови продажби ще започнат на 8 октомври.

Valve вече обмисля създаването на нови бъдещи конзоли. Предвижда се предлагането на „конструктивни модули“ на други производители. На практика всички анализатори са на мнение, че Steam Deck ще бъде много успешна.

Абонирай се
Извести ме за
guest
12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини