fbpx
19.8 C
София

Mozilla Firefox 3 – бързо, сигурно и лесно сърфиране в Интернет

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Въведение:

Mozilla Firefox е може би най-известния Интернет браузър. Той предлага всички удобства, необходими за безпроблемното сърфиране в мрежата: повишена сигурност при сърфиране, поддръжка на табове, блокиране на изскачащи прозорци, бързо търсене в страниците, поддръжка на RSS, даунлоуд мениджър, търсене в Google от адресното поле и др. Може допълнително да разширите възможностите и изгледа му чрез добавяне на разширения и теми, които могат да бъдат свалени от официалния сайт.
Новият браузър Mozilla Firefox 3 предлага подобрена сигурност и редица удобства при разглеждане на страници. Сърфирането с Mozilla Firefox 3 в интернет е бързо, сигурно и лесно, защото е създаден да се адаптира към онлайн дейностите на хората. Браузъра е пригоден за над 50 езика и е два пъти по-бърз от своя предшественик. Има 15 хиляди подобрения, включително защита от вреден софтуер. Firefox 3 е по-бърз, сигурен и по-умен от преди. Включва нови опции, като запазване на уеб адрес, като любим (Bookmark), само с 1 клик. Също така предлага допълнителни опции свързани със сигурността, предпазването от fishing, вируси, нови начини за работа с пароли и други. Вграден инструмент за проверка на правопис, възобновяване на сесия и увеличаване на образа са също част от направените подобрения. Firefox 3 разполага със “Smart Location Bar“, който ще запаметява най-често посещаваните от потребителя страници, без да се налага той да ги отбелязва като предпочитани. Браузърът работи с Windows 2000, XP и Vista.

Какво ново в Mozilla Firefox 3:

Подобрена производителност и устойчивост на браузера. Оправени са над 300 проблема с използването на паметта, направени са архитектурни промени за да се ускори показването на страниците.
Отделено е голямо внимание на безопасността, така че още по-добре да се защитава потребителя от зловреден софтуер.
Добавена е интеграция с антивирусен софтуер към download мениджъра.
Променен е вида на списъка с адреси в адресната лента, заглавието на страницата е изведено на преден план, като при ръчно писане вече търси не само в адреса, но и в заглавието на страницата. Като въведете някакъв текст в адресната лента, веднага излиза падащ списък, който обаче включва не само историята на написаните URL линкове, но и заглавието на страницата с информационен таг. Всъщност в този списък влизат дори Gmail съобщенията, които включват написаната дума в заглавията им. Ако често посещавате определени страници, много е вероятно тази възможност значително да облекчи търсенията ви в Мрежата.
Усъвършенствано е управлението на паролите.
По-лесно инсталиране на разширения.
Подобреното управление на отметки позволява да поставяте етикети на страниците, като по този начин има още едно ниво на организация. Ако харесвате дадена страница, просто кликате върху звездичката в адресната лента (Location Bar) и излиза простичко падащо меню, което ви дава възможност да сложите име на bookmark-а си, да го вкарате в някоя от папките и да го категоризирате. Така съхранената страница се запазва в специална база данни и времето за организация и търсене на любимите сайтове се скъсява значително, тъй като не е необходимо всеки път да ровите в списъка. Тук може да се провеждат детайлни търсения из bookmark записите, които да се съхраняват в отделни папки – а всяка нова отметка, която отговаря на зададените критерии, автоматично влиза на съответното място.
Увеличение и намаляване на цялата страница – освен промяна на големината на буквите, сега можете да изберете да увеличите пропорционално целия сайт, заедно с картинките.
Можете да получите информация за сайта, който разглеждате, като щракнете върху иконката в полето с адреса.
Подобрена е интеграцията с Windows Vista и Mac OSX.
Съобщенията за проблеми с SSL сертификатите са по-разбираеми за потребителите.
Подобренията във бързодействието и ползването на паметта се усещат веднага.
Подобрена е надеждността в запазването на данните, даже и в случаи на срив.
Промени във визуализацията на HTML, което осигурява по-добра поддръжка на CSS, управление на цветовите профили, подобрена визуализация на шрифтове и графични елементи.
Усъвършенствания JavaScript е способен да обработва JS-приложенията два пъти по-бързо.

Информация за програмата & изтегляне:

Абонамент: Уведомяване при промени
Официална страница: http://www.mozilla.org/products/firefox/
Лиценз: Безплатен (Freeware)
Линк за изтегляне: Mozilla Firefox 3
Размер: 7.15 MB

Изисквания към системата:

• Поддържани операционни системи:
Windows 2000, Windows NT® 4.0, Windows XP, Windows 2003 и Windows Vista.
• Памет:
128 MB RAM.
• Свободно пространство за инсталиране на програмата:
25 MB

Инсталация:

Преди да започнете работата с програмата, трябва да изтеглите и инсталирате последната версия на софтуера.
След като я изтеглите, стартирайте инсталационният файл. Показва се този прозорец:

Тук инсталаторът разархивира всички файлове. След като процеса приключи, ще видите следният прозорец:

Този помощник ще ви помага през цялата инсталация на „огнената лисица”.
Препоръчвам да затворите всички други приложения(най-вече други браузери), преди да започнете с инсталацията. Това се прави за да се избегнат нежелани конфликти. Натиснете върху Next > (Следващ > ) за да продължите. Ще видите следната фигура:

Това е (License Agreement) Лицензно споразумение на програмата. Прочетете го, и ако сте съгласни с него, маркирайте I accept the terms in the License Agreement (Приемам условията на лицензното споразумение). Натиснете върху Cancel (Не приемам условията на лицензното споразумение), ако не приемате условията на лиценза.Бележка: Ако искате да инсталирате
Mozilla Firefox 3, трябва задължително да приемете лицензното споразумение.

Ще видите следният прозорец:

От тук трябва да определите какъв да бъде типа на инсталация. По подразбиране е избран стандартния(Standard), което означава, че на вашият компютър ще се инсталират най-често използваните компоненти на програмата.
Другата опция, която може да изберете е Custom (По избор). От тук сами може да изберете кои компоненти на
Firefox 3 искате да инсталирате.
Тук имате още една опция:
• Use Firefox as my default web browser – Ако маркирате тази опция, ще разрешите на
Firefox да стане браузер по подразбиране.
Натиснете върху Next > (Следващ) за да продължите:

От тук инсталаторът ще провери за предишни инсталации на програмата. След това ще видите следният прозорец:

Тук помощникът за инсталиране на програмата съобщава, че
Firefox 3 ще се инсталира в директорията C:Program FilesMozilla Firefox. За съжаление, не може да промените местонахождението на програмата.

Бележка: Трябва да имате поне 25 MB свободно пространство на твърдия диск.

Инсталатора е готов да инсталира
Mozilla Firefox 3. Ако нещо не е както трябва, може да го промените като се върнете назад чрез < Back (< Назад), а ако всичко е наред може да започнете с инсталацията, като натиснете върху бутона Install (Инсталирай):

След натискането на бутона, програмата ще започне да се инсталира на вашият компютър. Процеса отнема по-малко от 30 секунди. След завършването на процеса, ще видите следният прозорец:

Ако видите този прозорец може да бъдете сигурни, че
Firefox 3 се е инсталирал успешно на компютъра ви.
Има още една опция, преди да завършите с инсталацията:
• Launch Firefox now – Стартира програмата след като излезете от инсталатора.
Натиснете върху Finish (Финал).

Инсталацията завърши!Помощник за внасяне на данни

Преди да се стартира програмата, ще се стартира помощника за настройка на програмата:

Ако искате да импортирате информация от друг браузер(като настройки, пароли, отметки и други), то тогава може да използвате този помощник.
Трябва да изберете от кой интернет браузер искате да импортирате информацията. Ако пък не искате да внасяте нищо, маркирайте опцията Don’t import anything. Помощникът ще се затвори.
За да ви покажа как работи помощникът, ще внеса информация от Microsoft Internet Explorer. Маркирайте опцията Microsoft Internet Explorer и натиснете върху Next > (Следващ > ). Ще видите следния прозорец:

От тук трябва да изберете каква начална страница искате да поставите:
• Firefox Start, a fast home page with built-in search – Ако изберете тази опция, началната ви страница ще бъде Firefox Start. Тя е една проста страничка с вградена търсачка от Google.
• Import your home page from Internet Explorer – Тази опция ще внесе началната страница, която е зададена в Microsoft Internet Explorer.
Изберете една от опциите и натиснете върху Next > (Следващ > ) за да продължите. Ще започне процеса на внасяне. След като завърши, ще се появи прозорец с заглавие Import Complete (Внасянето е завършено). Натиснете върху Finish (Финал) за да се затвори помощника и да се стартира браузера.

Как изглежда „лисицата”?

Първоначално ще видите следният прозорец:

Това системно съобщение ви показва, че Mozilla Firefox 3 не е избран като уеб браузър по подразбиране. Ако искате да го направите такъв, натиснете върху бутона Yes, в противен случай – No. И в двата случая ще се стартира програмата:

Ето така изглежда програмата. Промените са минимални, единствената по-сериозна разлика е в Back бутона. Като се замисля, няма какво толкова да му се подобрява на стария интерфейс на Firefox. Предполагам, че потребителите, които са използвали по-старата версия на Firefox няма да имат проблеми при работата с нея.
При стартиране първото, което се забелязва е скорост. Новият Mozilla Firefox 3 е доста по-бърз от предшественика си и това въобще не е трудно да се забележи.Основни менюта на Firefox

File (Файл)

• New Window (Бърз клавиш > Ctrl+N) – Отваряне на нова инстанция на Firefox.
• New Tab (Бърз клавиш > Ctrl+T) – Отваряне на нов таб.
• Open Location… (Бърз клавиш > Ctrl+L) – Отваряне на локация.
• Open File… (Бърз клавиш > Ctrl+O) – Отваряне на файл.
• Close – (Бърз клавиш > Ctrl+W) Затваряне на таб.
• Save Page As… (Бърз клавиш > Ctrl+S) – Запазване на уеб страница на компютъра.
• Save Frame as… – Запазване на рамка.
• Send Link… – Изпращане на връзка.
• Page Setup… – Настройки на страницата.
• Print Preview – Преглед за печат.
• Print… (Бърз клавиш > Ctrl+P) – Натиснете тук, ако искате да напечатате дадена интернет страница.
• Import… – Ще се отвори помощника за внасяне на информация от други браузери.
• Work Offline – Активиране на режима за работа офлайн.
• Exit – Излизане от програмата.

Edit (Редактиране)

• Undo (Бърз клавиш > Ctrl+Z) – Връщане на последното извършено действие.
• Redo (Бърз клавиш > Ctrl+Y) – Повтаряне отново на последното извършено действие.
• Cut (Бърз клавиш > Ctrl+X) – „Изрязване” на информация от уеб страница (текст, картини и други).
• Copy (Бърз клавиш > Ctrl+C) – Копиране на информация от уеб страница.
• Paste (Бърз клавиш > Ctrl+V) – Поставяне на информация в уеб страница.
• Delete (Бърз клавиш > Del) – Изтриване на информация.
• Select all (Бърз клавиш > Ctrl+A) – Маркиране на цялата информация в активния сайт.
• Find (Бърз клавиш > Ctrl+F) – Търсене на текст в сайт.
• Find Again (Бърз клавиш > Ctrl+G) – Търсене отново.

View (Изглед)

• Toolbars – От тук трябва да изберете кои ленти с инструменти да бъдат активни във Firefox.
• Status Bar – Показване/скриване на лентата със статуса на сайтовете.
• Sidebar – От тук може да настроите страничната лента на програмата.
• Stop (Бърз клавиш > Esc) – Спиране на зареждането на дадената уеб страница.
• Reload (Бърз клавиш > Ctrl+R) – Презареждане на страница.
• Zoom – От тук може да настроите мащабирането на посещаваните от вас уеб страници.
• Page Style – От тук може да изберете дали да виждате уеб сайтовете обработени стилово (чрез техните .css файлове), или да не се прилага стилово обработване.
• Character Encoding – Полезна опция, благодарение на която може да променяте езиковата кодировка на всеки един сайт.
• Page Source (Бърз клавиш > Ctrl+U) – Показване на сорс кода на страниците.
• Full Screen (Бърз клавиш > F11) – Преминаване в режим на цял екран.

History (История)

• Back (Бърз клавиш > Alt+Left Arrow) – Връщане назад.
• Forward (Бърз клавиш > Alt+Right Arrow) – Продължаване напред.
• Home (Бърз клавиш > Alt+Home) – Отваряне на началната страница.
• Show All History (Бърз клавиш > Ctrl+Shift+H) – Показване на цялата история.

Bookmark (Отметки)

• Bookmark This Page (Бърз клавиш > Ctrl+D) – Добавяне на активната страница като отметка.
• Subscribe to This Page – Тази опция е активна, когато посетеният от вас уеб сайт има RSS канали, които вие може да добавите във вашите отметки.
• Bookmark All Tabs (Бърз клавиш > Ctrl+Shift+D) – Тази опция ще добави в отметките, всички отворени табове.
• Organize Bookmarks (Бърз клавиш > Ctrl+Shift+B) – Организиране на отметките.
• Bookmarks Toolbar – От тук може да видите всички отметки в лентата с отметки.
• Recently Bookmarked – Тук ще видите последно отметнатите сайтове.
• Recent Tags – От тук може да видите последно използваните тагове.Tools (Инструменти)

• Web Search (Бърз клавиш > Ctrl+K) – Уеб търсене.
• Downloads (Бърз клавиш > Ctrl+J) – Тук ще се отвори прозорец с всички изтегляния.
• Add-ons – Отваря прозорец със списък на всички инсталирани добавки.
• Error Console (Бърз клавиш > Ctrl+Shift+J) – Показва списък със всички грешки, открити при работа с Firefox.
• Page Info – От тук може да получите информация за дадената страница.
• Clear Private Data (Бърз клавиш > Ctrl+Shift+Del) – Изчистване на личната ви информация.
• Options… – Отваря прозореца с настройки на програмата.

Конфигуриране на Mozilla Firefox 3

За да отворите прозореца с настройки на програмата, отворете менюто Tools (Инструменти) и изберете Options (Конфигурация). Ще се отвори следния прозорец:

Main (Основни настройки)

Startup (Стартиране):
• When Firefox starts – От тук трябва да изберете какво да се случва, когато пуснете браузера. По подразбиране, ще се стартира вашата начална страница.
• Home Page – Тук трябва да въведе адреса на вашата начална страница. Може да я напишете ръчно, а ако не знаете точният й адрес, може да използвате една от трите опции, описани по – долу.
• Use Current Page – Ако маркирате тази опция, за начална страница ще се зададе отворената от вас страница в момента.
• Use Bookmark – Ако вашата начална страница се намира в отметките, може да натиснете върху този бутон и да я изберете.
• Restore to Default – Тази опция ще върне настройката по подразбиране, т.е. ще се стартира страницата Firefox Start, за която говорих по-рано.
Downloads (Сваляния):
• Show the Downloads windows when downloading a file – Ако маркирате тази опция, ще виждате прозореца на даунлоуд мениджъра на Firefox, когато искате да изтеглите даден файл. Опцията е активна по подразбиране.
• Close it when all downloads is finished – Затваряне на мениджъра, когато завършат всички сваляния, добавени в него.
• Save files to – От тук трябва да изберете къде ще се запазват файловете, изтеглени с даунлоуд мениджъра на Firefox. По подразбиране е избран работният плот (Desktop). Все пак, ако искате да смените адреса, натиснете върху бутона Browse… (Преглед…) и изберете директория по ваш избор.
• Always ask me where to save files – Ако маркирате тази опция, винаги ще бъдете питани къде искате да запазите файловете.
Add-ons (Добавки):
• Change options for your add-ons – Ще се отвори прозорец, от който може да разгледате всички добавки, инсталирани в Firefox, както и техните настройки.

За да се запомнят всички настройки, които сте извършили, натиснете върху OK.

Tabs (Табове / Подпрозорци)

New pages should be opened in (Новите страници ще се отварят в):
• A new window – Ако изберете тази опция, новите страници ще се отварят в отделни инстанции (нови прозорци) на лисицата.
• A new tab – Ако маркирате тази опция, новите уеб сайтове ще се отварят като подпрозорци в главния прозорец на браузъра. Тази опция е избрана по подразбиране, и ви препоръчвам да си остане така.
Други:
• Warn me when closing multiple tabs – Ако маркирате тази опция, когато затваряте много подпрозорци наведнъж, ще получавате уведомително съобщение. Тази опция е включена по подразбиране.
• Warn me when opening multiple tabs might slow down Firefox –От тук също ще се показват уведомителни съобщения, когато се опитате да отворите много табове наведнъж, като те могат значително да забавят бързодействието на браузера. Обикновено, съобщението се показва при опит да се отворят 25+ таба едновременно. Тази опция също е включена.
• Always show the tab bar – Тази опция ще показва лентата с табове, дори и ако използвате само един такъв.
• When I open a long in a new tab, switch to it immediately – Ако маркирате тази опция, когато отваряте нов таб, вие автоматично ще бъдете прехвърляни в него.

За да се запомнят всички настройки, които сте извършили, натиснете върху OK.Content (Съдържание)

Content (Съдържание):
• Block pop-up windows – От тук може да блокирате изскачащите прозорци. Тази опция е активна по подразбиране. Ако искате да добавите уеб страници, в които да не е активна тази опция, натиснете върху бутона Exceptions … (Изключения).
• Load images automatically – Тази опция е маркирана по подразбиране. Тя е за автоматичното зареждане на изображения от уеб сайтовете. Тук отново може да добавите изключения.
• Enable JavaScript – Тази опция ще разреши използването на JavaScript. Опцията е актива по подразбиране, което естествено, е нормално.
• Enable Java – Отново активна по подразбиране опция. Разрешава активирането на Java и Java Applets в уеб сайтовете.
Font & Colors (Цветове и шрифтове):
• Default font – От това поле трябва да изберете какъв да бъде шрифтът по подразбиране в лисицата. По подразбиране е избран добре познатият ни Times New Roman, с големина 16. От бутона Advanced (Разширени) може да зададете различни настройки за специалните езикови кодировки.
• Colors – От това бутонче може да определяте цветовете на хипер връзките, фоновете и други цветове, които трябва да са зададени по подразбиране.
Languages (Езици):
• Choose your preferred language for displaying pages – От тук трябва да изберете езиците на сайтовете, които посещавате. За целта, натиснете върху бутона Choose…(Избери…).
• Languages in order of your preference – Тук са добавени автоматично езиците според вашите настройки. По подразбиране в списъка е само английският език. От бутоните Move Down и Move Up можете да премествате съответно езиците надолу и нагоре в списъка. От бутона Delete може да премахвате езици от списъка.
• Select language to add – От тук може да добавяте езици в списъка. За начало може да изберете българският и да натиснете върху бутона Add(Добавяне), за да се присъедини към списъка.

За да се запомнят всички настройки, които сте извършили, натиснете върху OK.

Applications (Приложения)

От тук може да изберете какво да се случва при появата на следните файлови типове в уеб страниците. Ето няколко от тях:
• Adobe Acrobat Document – При зареждането на такъв формат документи, те ще се отворят с програмата Adobe Acrobat, вграден в лисицата.
• Web Feed – При откриване на RSS емисия, тя ще се зареди директно във Firefox.
и други….

За да се запомнят всички настройки, които сте извършили, натиснете върху OK.Privacy (Поверителност)

History (История):
• Keep my history for at least […] days – В това поле трябва да въведете периодът, колко време да се пази историята с посетените уеб страници. По подразбиране е избран период от 90 дни.
• Remember what I enter in forms and the search bar – Запомняне на въведената информация във формулярите и лентата за търсене на Mozilla Firefox 3.
• Remember what I’ve downloaded – Запомняне на всички файлове, изтеглени с вградения даунлоуд мениджър на Firefox.
Cookies (Бисквитки):
• Accept cookies from sites – Ако маркирате тази опция, ще разрешите използването на бисквитки в интернет страниците. От бутона Exceptions може да добавите изключения.
• Accept third-party cookies – Приемане на бисквитки от трето лице.
• Keep until – От тук трябва да изберете за колко време да се запазват бисквитките. По подразбиране е избрано, че те няма да се премахват, докато станат неизползваеми.
• Show Cookies – От тук може да видите всички бисквитки.
Private Data (Лична информация):
• Always clear my private data when I close – Ако маркирате тази опция личните ви данни ще се изтриват при затварянето на програмата. От бутона Settings… (Настройки) може да разгледате за допълнителни опции.
• Ask me before clearing private data – Ако маркирате тази опция, винаги ще се иска потвърждение при изтриване на личните данни.
• Clear now – Моментално изчистване на личните данни.

За да се запомнят всички настройки, които сте извършили, натиснете върху OK.

Security (Сигурност)

Security (Сигурност):
• Warn me when sites try to install add-ons – Маркирайте, ако искате да получавате уведомителни съобщения, когато някой сайт опита да инсталира някаква добавка към браузъра. Опцията е маркирана по подразбиране. Може да има някакви изключения, които може да добавите от бутона Exceptions… (Изключения…).
• Tell me if the site I’m visiting is a suspected attack site – Ако маркирате тази опция, ще получавате предупредителни съобщения когато посетите фишинг сайт.
Passwords (Пароли):
• Remember passwords for sites – Маркирате тази опция, ако искате да се запомнят всички пароли, които сте въвеждали при посещаването на уеб сайтове. Ако искате да добавите някакви изключения, използвайте бутона Exceptions… (Изключения…). Тази опция е активна по подразбиране.
• Use a master Password – Маркирайте, ако искате да използвате парола за вход в браузера.
• Change Master Password – От тук може да променяте паролата, ако използвате такава.
• Show Passwords – Ако искате да видите всички запазени пароли до момента, натиснете тук.
Warning Messages (Предупредителни съобщения):
• Choose which warning messages you want to see while browsing the web – От тук може да изберете какви предупреждения да виждате по време на сърфиране.

За да се запомнят всички настройки, които сте извършили, натиснете върху OK.Advanced | General (Разширени | Главни)

Accessibility (Достъпност):
• Always use the cursor keys to navigate within pages – Ако маркирате тази опция, ще разрешите навигацията във Firefox 3 с мишка.
• Search for text when I’m start typing – Полезна опция, която ще търси за текст по време на въвеждане на части от него.
• Warn me when web sites try to redirect or reload the page – Ще бъдете уведомявани, когато даден уеб сайт опитва да се обнови или да ви пренасочи някъде.
Browsing (Сърфиране в интернет):
• Use auto scrolling – Активиране на опцията „автоматизирано плъзгане в уеб сайтовете”. Тя си е активна по подразбиране
• Use smooth scrolling – Плъзгането става по-плавно.
• Check my spelling as I type – Активиране на проверката на правописа по време на писане. За целта трябва да изтеглите българският речник за правопис и проверка от сайта за добавки на Firefox.
System Defaults (Настройки по подразбиране):
• Always check to see if Firefox is the default browser on startup – Ако маркирате тази опция, при всяко стартиране на програмата ще се извежда съобщение дали Firefox е браузърът по подразбиране. С бутона Check Now(Провери сега) може да изпълните същата проверка.

За да се запомнят всички настройки, които сте извършили, натиснете върху OK.

Advanced | Network (Разширени | Мрежа)

Connection (Връзка):
• Configure how Firefox connects to the internet – От тук може да настроите начина, по който Firefox се свързва към мрежата. Натиснете върху бутона Settings (Настройки).
Configure Proxies to Access the Internet (Конфигуриране на прокси):
• No proxy – Маркирайте тази опция ако се свързвате директно към интернет. Тази опция си е избрана по подразбиране.
• Auto-detect proxy settings for this network – Тази опция ще направи автоматична настройка за влизане в мрежата.
• Manual proxy configuration – Маркирайте тази опция ако искате вие да направите всички настройки, т.е. ръчна конфигурация.
• HTTP Proxy – В това поле трябва да се въведе адреса на HTTP проксито. До него има и друго поле, в което трябва да попълните адреса на порта, нужен за връзката към прокси адреса. По принцип порта е еднакъв и е 8080.
• Use this proxy server for all protocols – Ако искате да ползвате това прокси за всички видове протоколи, маркирайте тази опция. Тази опция е направена с цел да се избегне повтарянето на един и същ адрес за всички портове.
• SSL Proxy – Поле за въвеждане адреса на SLL прокси адреса. Отново трябва да се въвежда и порт. Няма да се повтарям за портовете, защото те са нужни навсякъде.
• FTP Proxy – На всеки му е станало ясно, че тук трябва да се въведе адреса за FTP прокси адреса.
• Gopher Proxy – Адреса на Gopher прокси адреса.
• SOCKS – В това поле трябва да се въведе хоста на SOCKS. От тук трябва да изберете дали ще използвате SOCKS Версия 4 или SOCKS Версия 5. По подразбиране е оставена версия 5.
• No Proxy For – В това поле трябва да се въведат адресите, за които НЕ трябва да се използват настройките за прокси връзка.
• Automatic proxy configuration URL – Тази опция се използва, когато в даден сайт в интернет се съдържат всички настройки, нужни за конфигурацията ви. Това, което трябва да направите е да напишете адреса на сайта и след това да натиснете върху бутона Reload (Презареждане на сайта).
Cache (Кеш):
• Use up to […] MB space for the cache – От тук трябва да изберете колко пространство да бъде заделено за кеш. По подразбиране, обема на кеша е около 50 MB.
• Clear Now – Може да използвате този бутон по всяко време, когато искате да почистите кеша.
• Tell me when a website asks to store data for offline use – Получаване на уведомителни съобщения когато даден сайт иска да свали информация за офлайн използване.

За да се запомнят всички настройки, които сте извършили, натиснете върху OK.Advanced | Update (Разширени | Актуализиране)

Automatically check for updates to (Автоматична проверка за актуализации):
• Firefox – Тази опция ще проверява за актуализации на компонентите на самата програмата.
• Installed Add-ons – Тази опция ще проверява за актуализации на добавките в браузера, ако имате такива.
• Search Engines – Ще проверява за нови търсещи машини и за техни актуализации.
When updates to Firefox are found (Когато се открият актуализации за лисицата):
• Ask me what I want to do – Питане за действие.
• Automatically download and install the update – Ако маркирате тази опция, автоматично ще се изтеглят и инсталират новите актуализации. Тази опция е активна по подразбиране.
• Warn me if this will disable any of my add-ons – Предупреждение, когато дадената актуализация може да повреди някоя от инсталираните добавки.
• Show Update History – Ще се изведе списък с всички инсталирани актуализации.

За да се запомнят всички настройки, които сте извършили, натиснете върху OK.

Advanced | Encryption (Разширени | Криптиране)

Protocols (Протоколи):
• Use SSL 3.0 – Маркирайте тази опция, ако искате Firefox да използва SSL 3.0.
• Use TLS 1.0 – Тази опция е маркирана по подразбиране. Чрез нея браузърът използва протоколът TLS версия 1.0.
Certificates (Сертификати):
• When a web site requires a certificate – От тук трябва да изберете какво ще се случи, когато уеб сайт поиска вашият личен сертификат.
• Select one automatically – Автоматично ще бъде избран един сертификат.
• Ask me every time – Ако маркирате тази опция, винаги ще бъдете питани дали да се дава сертификат.
• View certificates – От тук може да видите пълният списък с всички сертификати.
• Revocation Lists – От тук ще се изведе списък с всички анулирани сертификати.
• Verification – От този бутон може да следите валидността на всички сертификати.
• Security Devices – Като натиснете върху този бутон ще се отвори прозорец с всички защитни устройства.

За да се запомнят всички настройки, които сте извършили, натиснете върху OK.

Заключение:

Mozilla Firefox в последно време стана едно от най-използваните приложения. Браузърът се справя много добре със задачата си, и се отличава със завидна лекота и бързина на работа. Това, което винаги е тласкало Firefox малко по-напред от конкурентите му са хилядите приставки и теми.
Като цяло Mozilla Firefox 3 е нещо много добро. Не мисля, че някой друг браузър в момента може да се опре на лисицата по функционалност, бързина и красота. В програмата особено внимание е отделено на безопасността, подобрена е интеграцията с антивирусните програми, проверката за небезопасни плъгини, защитата срещу опасни модули и SSL грешки на уеб страниците. Трябва да отбележа и възможността за мащабиране на цяла страница, бързото търсене по отметки (bookmarks) и историята на посетените страници, по-удобни настройки за сваляне на файлове. Mozilla Firefox 3 предлага редица удобства при разглеждане на страници.
Новият Firefox 3 не спира да ме радва. Доволен съм от това, което е направено по него. Аз съм пристрастен и как мога да не съм при положение, че съм влюбен в този браузър.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини