21.3 C
София

Съдебният спор между Oracle и Google ескалира

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Обвиненията на Oracle срещу Google за патентни нарушения относно виртуалната машина Dalvik, вградена в мобилната операционна система Android, ескалират, след като гигантът в базите данни поиска от съда да призове за показания под клетва по време на процеса изпълнителният директор на Google – Лари Пейдж. Според Oracle, Пейдж е участвал в преговори със Sun (вече собственост на Oracle) за лицензиране използването на Java в Android.

Oracle вече е призовал съоснователя на Android и настоящ вицепрезидент в Google Анди Рубин. Според Google, показанията на Пейдж ще съвпаднат с тези на други вече призовани, които ще свидетелстват преди него. Според наблюдатели, искането на Oracle може да бъде удовлетворено, тъй като съдията е проявил интерес към свидетелстване от страна на Лари Пейдж.

Oracle също иска да бъдат призовани да дадат показания и бивши служители на Google, които са работили върху Android, както и Тим Линдхолм – бивш служител на Sun, който сега работи за Google.

В началото на настоящия месец Гугъл поиска да бъде призован изпълнителният директор на Оракъл – Лари Елисън.

Oracle иска обезщетение в размер на милиарди долари от Google за използването на Java в мобилната платформа Android. Искът е внесен миналия август, но през юни стана ясно на каква сума Oracle оценява щетите, които твърди, че са му нанесени.

Според Oracle Гугъл нарушава лицензите на Java и иска дял от рекламните приходи на мобилната платформа на интернет гиганта.

Спорното използване на Java в мобилната платформа на Google е във виртуалната машина Dalvik – Java съвместима система, разработена независимо от Java виртуалната машина на Sun – и двете позволяват на компютрите на тях да работи Java софтуер. Oracle твърди, че именно Dalvik нарушава патентите за Java.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

HUAWEI MatePad 11 – таблет без конкуренция в своя клас

Таблетите са един от любимите ни продукти за тестване, но отдавна подобно устройство не бе стигало до редакцията ни. Пазарът на този вид технологии...

Подобни новини