• публикации
    35
  • коментари
    16
  • прегледи
    14900

Минути за здраве

rosi45

241 прегледа

Вълшебната дума в последно време е " антиейджинг"- борба с процесите на стареене. Към това са насочени усилията на учените /защото човек е програмиран да живее поне до 120 години/,а и нашите скромни опити да си помогнем сами, доколкото зависи от нас. Една от причините за болестите и стареенето е натрупването на токсини в организма. Една част от тях идват отвън-нитрати, нитрити, пестициди, тежки метали и други, поради различните екологични катастрофи, на които сме свидетели днес. Но другите токсини са резултат от обмяната на веществата, без която живият организъм не може. Това са свободните радикали, образувани при процеса окисляване. Те встъпват във верижни реакции, много са агресивни и действат пагубно върху клетки и тъкани. Природата е създала защитен щит срещу тях- антиоксидантите. Последните се свързват със свободните радикали и спират вредното им влияние. Затова отново ще изредя най-важните антиоксиданти: витамините А,С,Е, селенът, всички продове и зеленчуци, особено черно грозде, черна боровинка и всички яркооцветени плодове и зеленчуци/колкото по-цветно, толкова по-добре е принцип в здравословната кухня/. Също така чесън, зелен чай, орехи, а и червено вино, риба, зехтин.

Как се справя арганизмът с всичко това? Токсините се отделят най-вече с черния дроб, а също с бъбреците, храносмилателната система, кожата и дишането. Черният дроб е съвършената лаборатория на организма- затова много, много трябва да го пазим. Той се уврежда от споменатите токсини/затова да ги сведем до минимум/, от навика да се употребява с тлъста, пикантна храна и да се преяжда, от злоупотребата с алкохол, което води до чернодробна цироза, а и от някои вируси. Процесът на увреждане може да хронифицира и да няма никакви симптоми. Едва, когато 2/3 от чернодробните клетки не функционират, този орган напомня за себе си. Добре е да знаете кога се получава жълтеница. Тя е или от силно увредена функция/цироза, вирусен хепатит/ или от механично запушване на жлъчните пътища от дискинезия или жлъчни камъни. Тогава се увеличава количеството на пигмента билирубин/краен продукт от разграждането на хемоглобина/ и: бялото на очите и кожата пожълтяват, урината става тъмнокафява, изпражненията са бели, може да се появят обриви и сърбеж.

Храносмилателната система чрез повръщане и дефекация /изпразване на дебелото черво/ също изхвърля токсини. Всички хронични колити /атоничен, спастичен, улцерозен и др/, както и "невинния" запек, за който ни е срам да говорим и си го търпим, са неща, с които трябва да се борим. Защото при няколкодневен запек, задържането на не до край смляна храна води до това, че започват процеси на гниене и ферментация, с образуване на много токсини, които се всмукват обратно в кръвта. Същото се получава и ако не ви достигат храносмилателните ензими в стомашния, дуоденалния и жлъчния сокове- тогава много помагат таблетки от рода на Мезимфорте /сега има няколко вида от различни производители,най-добър,със 7 ензима,е Ензимил. Най-малката вреда от запека са хемороидите и фисурите /цепка около ануса/, които са много неприятни и трудно се отстраняват. Доказана е и връзката между запека и рака на дебелото черво. Първата стъпка за борба с него /преди да пристъпим кам лекарства/ е в менюто да има храни, богати на растителни влакна /фибри/, продове и зеленчуци. Например банан или киви на гладно, овесена каша с мед, тиква, сини сливи /сушените да се накиснат във вода от вечерта/, булгур, ленено семе, консумиране на повече вода и др. В момента има изобилие от хранителни добавки в тази насока. Още нещо важно за дебелото черво. В него има много полезни микроорганизми, които се справят с болествотворните. При нарушаване баланса на чревната флора/дисбактериоза/ се получава неприятни усещания- подуване на корема,много газове,болезнени колики,горчив вкус в устата,киселини,гадене... дори може имунитетът да се понижи. В киселото мляко, /особено с бифидус, в "Активия"/, има полезни микроорганизми, а при доказана дисбактериоза има и пробиотици на таблетки и сашета /най-добра е комбинацията между про- и пребиотици/

Искам да подчертая, че суровите плодове и зеленчуци трябва да се консумират не като десерт, а на гладно, за да не се получава гниене и ферментация. И още нещо- течностите, изпити по време и веднага след хранене, разреждат стомашния сок и се затруднява храносмилането.

Сред многото плодове, някои екзотични, други на мода, скромната ябълка си остава вечната кралица! Какво ли не съдържа тя?! Мощни антиоксиданти, витамини, микроелементи, растителни фибри, пектин, а напоследък има данни, че дори предпазва от Алцхаймер и забавя растежа на раковите клетки. Изяждайте поне две ябълки на ден или чаша ябълков фреш.

И така, хигиената на червата /изпразването им/ трябва да е така редовна, както грижите за зъбите и кожата.

Грижата за здравето не е егоизъм, а залог за добър и дълъг живот. Трябва да променим манталитета си, за да подпомагаме, а не затрудняваме, така перфектно устроения ни организъм.




0 Коментара


Все още няма коментари.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход