Премини към съдържанието

tres1 - Блог

 • публикации
  18
 • коментари
  31
 • прегледи
  24898

Психофизиология на постоянното държавно разбойничество в България


tres1

1329 прегледа

 Сподели

Психофизиология на постоянното държавно разбойничество в България

 

В историята на българщината има работи, които поразяват съвестта и слисват разсъдъка. Българинът винаги е бил управляван от художниците на гнета, от теоретиците на злотворството, от протомайсторите на мамилото, от не знам какво властителско франкмасонство, безстидно в своите посегателства, безжалостно в своите светотатства.

У прабългари, у нови българи – се една песен: чернилото иде отгоре! Управникът е лекар на държавата; какво да се прави, когато тоя лекар е най-големият разпространител на зараза? На тези питания нито прабългаринът намираше, нито новобългаринът намира отговор. И охкаше първият, и охка вторият в съзнание, че техният повелител е винаги бил техен развратител и гонител.

И разоряваха и опустошаваха. Тогавашната рая – раята на православните сатрапи, раята на онези Асеновци и Шишмановци, които не бяха може би татари, но бяха втатарчени – тогавашната рая бе едно грозно сбирище от опросели и оголели клетници. И когато османлиецът нахлу в българско, тези клетници се съюзиха с него, помогнаха му да сгази тяхната българска управа, помогнаха му – често думаха: „Всяка друга власт, каквато и да бъде, ще бъде по-добра от нашата!”

И тогава се извърши едно дивно и безумно нещо: за да могат навеки да ездят простонародието, за да запазят своите привилегии, за да останат и под турско владичество официални грабачи, смукачи и дерачи – българските велможи и управници приеха мюсюлманството.

За агарянския хомот, за фанариотския ярем е излишно да говорим. Има една българска поговорка – многозвучаща в своя лаконизъм и болезнена в своята комичност, - коята гласи: „Турчин със сила и грък с книга – докараха ни до този хал!” В тези дванадесет думици четем историята на пет дълги столетия.

Па ето ви и друга, още по-характерна подумка: „Да кажа криво, не смея от бога, да кажа право, не смея от бея!” Каква горчивина в това подмятане, какъв плач в тая гавра!

Освободи се България... В кратко време епопеята се превърна във фарца. Освобождението на българина не бе друго нещо освен промяна на самара. Христогонителят агарянин бе заместен с християнстващ кесаджия: Захари Стоянов, тоя циничен родоначалник на свирчовщината, тоя прототип на всяка хищност и на всяко человеконенавистничество, се провикна еднъжки в Търново:

„Във всяка българска къща има бел хлеб, във всяка българска къща има тригодишно вино. Българският народ е много повилнел, защото е много заможен... Натоварете го с данъци – и ще го укротите! Той мирува само когато му бъркаме в пазвата! Не бойте се, котката има девет души, българинът – двадесет и девет; няма да го осмъртите тъй лесно! Берии и тегоби доказват тегло у другите народи: у нас те са цер против теглото!”

Свирчовци се придържат раболепно о тая програма! Те изгладяват българина, за да му дадат дохаки, осъждат го на банкрутство, за да го стреснат, за да го сплашат, за да го направят гъвкав и податлив, за да го направят лесноуправляем.

Българино, великий търпеливецо, камата на еничарина, пищовът на деребея не можаха да те изтребят, ще оставиш ли да те усмъртят козните на половин дузина дворцови лакеи?

Не, това няма да стане, влечугите не сгазват, а биват сгазени.

Вестник „Ден”, 23 декември 1903 година

Стоян Михайловски

 

 • Харесване 1
 Сподели

6 Коментара


Препоръчани коментари

Да, за голямо изумление и съжаление е много актуална и днес. Би трябвало днешните така наричащи се "политици" да я четат ежедневно преди да седнат на работните си места, независимо дали са много умни или обратното, защото  интересите които защитават, се разминават с тези на хората, които са ги изпратили там.

Линк към коментара

И кой си прави всичко това - САМИЯТ БЪЛГАРИН. Той така обича. Причината затова нещо е че винаги гледа далаверата и винаги се води по поговорката:" Не е важно аз да съм добре, а Вуте да е зле". Българина просто не иска да се хване в ръце и да си оправи държавата. Все чака някой друг да го стори, а през това време мрънка, оплаква се, хейти. но винаги гледа да прецака друг или да измами системата. И в кайна сметка продължава да е в блатото и да затъва.

 

Линк към коментара
преди 18 часа, Емил Костов написа:

И кой си прави всичко това - САМИЯТ БЪЛГАРИН. Той така обича. Причината затова нещо е че винаги гледа далаверата и винаги се води по поговорката:" Не е важно аз да съм добре, а Вуте да е зле". Българина просто не иска да се хване в ръце и да си оправи държавата. Все чака някой друг да го стори, а през това време мрънка, оплаква се, хейти. но винаги гледа да прецака друг или да измами системата. И в кайна сметка продължава да е в блатото и да затъва.

 

Много обобщаващо, не мислиш ли? И ти ли си такъв? Или ти ли гледаш ти да си добре, а комшията ти да е зле? Или присъстващите винаги са изключение. 

Линк към коментара

Да много обобщаващо и за съжаление е истина. Има изключения и то са малко. Вече не могат да наклоняват везните колкото и да се опитват. Колкото до мен никога не бих се възползвал от това аз да нараня някой за да съм добре. Вече съм се нагледал на подобни сериали достатъчно.

Линк към коментара

Не се обърквайте от обобщения - дори и в блатото този, а не друг народ може да създаде и издигне Ботев, Левски и много други без аналог в световната история. Колко от балканските народи имат Раковски и пледират за обединение на всички народи от Балканите, независимо добри или лоши, хубави или грозни. И моля ви не заставайте в позата на обидените безгрешни....такива просто няма. Безгрешните не са хора,   а ......

Нека бъдем взискателни към себе си и околните всеки ден, всеки час и миг, тогава нещата ще се променят. И взискателността не е само и единствено критика, а многопластов процес, който учи и възпитава.

 

Линк към коментара
Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...