Премини към съдържанието

МАЛКО ФАКТОЛОГИЯ


Росица Копукова

184 прегледа

И така, приятели, понеже сме на Освободителна вълна, да ви поразкажа пак малко история.
Както знаете, пуснаха биографичната книга за Левски на невинната цена от 6 лв и аз вече я чета. Та си обясних доста неща. Автентична, от Захарий Стоянов.
Безпределна по своята култура и родолюбие е била личността на Найден Геров.
Но безпределна по своето бунтарство е била личността на Апостола.
Той калугер не е станал от лесно. Бил е 9 годишен, когато е починал любящият му баща. Станал е от немотия, под големия натиск на вуйка си, да го калугери, да го прави събирач на пари,без много да се образова и да не му плаща, разбира се.
Както разказва Захарий Стоянов, животът му е бил крайно неспокоен от млад, но е имал и приятели.
Никъде не споменава да е бил масон. Не е ходил по-далеч от Ниш и Белград и в легията на Раковски 800 души българи са помогнали на сърбите да изтрепят бая турци. След това са ги изиграли по сръбски и тупаник е имало даже за награда.
Много интересни и вълнуващи събития. Сърбите са си сключили примирие с турците, Васил Иванов е претърпял операция и едвам се е възстановил, коремна. Шетал е по Букурещ. БРЦК  се създава чак в 1870 година и отпреди това 5 години той ходи по градове, села и паланки да убеждава хората в нуждата от самостоятелно Освобождение, срещайки голямо неразбиране от мнозина, но е имал и поддръжници.
Не по 3-4 месеца да се е включвал в борбата.
Познавал се е лично и с високо културния Найден Геров, също голям родолюбец. Отначало той е помогнал да го освободят от затвора като млад, но при среща на по-късен етап са стигнали до скарване. Виждали са се в Пловдив.
Левски не е привлякъл на своя страна човек като Геров. Геров е бил русофил и дипломат и е преговарял Русия да ни Освободи. Той пък е бил в остри отношения с руското правителство, което е отлагало нещата, особено след провала в Кримската война 1853 година и Русия е казвала, че не е била готова.
/ То Вълчан войвода е свършил работата с дареното злато на руския император/.
Вълчан войвода е бил посъветван, че само войната между две империи може да освободи България, но тази работа на Геров не е казвана.
А Левски, това прозвище той добива като учител в Добруджа, е казвал принципно: " Който ни Освободи, той и ще ни зароби!".
Природно напредничав човек, не се дължи на възпитание, природа е. Друго ниво.
Отначало Любен Каравелов е бил много революционно настроен, за разлика от "после". Издавал е в Румъния в. "Свобода".
Как и кога турците разбират, че Апостола прави организация и още много интересни факти се научават в правдивата книга на Захарий Стоянов, събирал истината от свидетели.
Малка подробност - Стоянов доживява Освобождението. Той си отива на 39 години, отровен в парижки хотел от храна, предполага се умишлено. Бил е самоук писател, знаел е добре френски език.
Съдба българска, трудна и изстрадана. Никога няма да ми омръзне да я чета.
Да пребъде България! С още по-родолюбиви политици от сегашните.
 
Росица  КОПУКОВА
  • Ха-ха 1

1 Коментар


Препоръчани коментари

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...