Премини към съдържанието
 • публикации
  25
 • коментари
  26
 • прегледи
  28293

Непознатият Кинси

Stalik

544 прегледа

Името на Алфред Кинси у нас не е особено известно извън професионалните среди, занимаващи се с психология, психиатрия, сексология, а може би и зоология. Предвид още няколко факта относно отношението към работата му от страна на някои специалисти днес, мога спокойно да кажа, че Кинси е от хората, които са живели твърде малко, за да разгърнат потенциала си достатъчно. И е един от онези в известен смисъл онеправдани, които са дали и направили много, но то е останало в една или друга степен недооценено. Разбира се точно последното е малко спорно, предвид вниманието на което се радва труда на Кинси от страна на редица професионални организации за публично психично здраве в родината му.

Тук ще приведа една леко изменена и допълнена с коментари версия на статията, която написах за българската Уикипедия. Причините да не публикувам тази версия там са известни проблеми и несъответствия с политиката на Уикипедия. Въпреки това е нужно да се отбележи, че и без тези коментари същественото в статията остава на преден план. А именно - научния принос на Кинси.

Непознатият Кинси

Алфред Чарлз Кинси (Alfred Charles Kinsey; 23 юни 1894 — 25 август 1956) е американски биолог и професор по ентомология и зоология, изследовател на сексуалността, който през 1947 г. основава Института за изследване на секса, пола и репродуктивността. Изследванията на Кинси върху сексуалността повлияват дълбоко на обществените и културни ценности в САЩ и много други страни през 60-те с настъпването на сексуалната революция.

Alfred_Kinsey.jpg

Произход

Алфред Кинси е роден на 23 юни 1894 в Хобокен, Ню Джърси в семейството на Алфред Сегуин Кинси и Сара Ан Чарлз. Алфред е най-малкият от три деца. Мака му има само основно образование; баща му е професор в Института по технологии „Стивънс“. Бедното откъм финанси семейство често пъти не може да си осигури качествено медицинско обслужване, което води до неадекватното лечение на редица заболявания на малкия Кинси, сред които рахит, остър ревматизъм и коремен тиф. Това показва, че Кинси не се е излагал достатъчно много на слънце и е живял в нездравословни условия през поне част от детството си. Рахитът, водещ до изкривяване на гръбначния стълб, води до лекото му изгърбване, което сетне освобождава Алфред от военната му служба през 1917 г. по повод Първата световна война.

Ранни години

Родителите на Кинси са консервативни християни; това оставя силен отпечатък върху Кинси до края на живота му. Баща му е известен като един от най-набожните членове на местната Методистка църква и като резултат повечето социални контакти на младия Алфред са с други членове на паството, предимно изразени в мълчаливо присъствие на дискусии по религиозни въпроси. Бащата на Кинси налага строги правила в домакинството, включително отреждането на съботния ден като ден за молитва (и някои други занимания), забрана за връзки с момичета и въобще на всичко доближаващо се като понятие до секса, включително мастурбирането. Подобно строго възпитание не било съвсем необичайно за времето си. Повечето колежани първокурсници знаели твърде малко дори за собствената си, мъжка сексуалност. Като дете на Кинси е забранено да узнава каквото и да е по темата, която сетне му носи световна известност. В края на краищата Кинси се отказва от методизма на родителите си и става агностик.

Любов към природата

На млади години Кинси показва засилен интерес към природата и лагеруването. Той сътрудничи и често лагерува с местната Младежка мъжка християнска асоциация (Young Men's Christian Association, YMCA). До такава степен се въодушевява от тези си занимания, че пожелава да работи професионално към асоциацията след като завърши образованието си. Отзвук от тези интереси се открива и в студентската дисертация му по психология за груповата динамика при младежите. Той се присъединява към Бой скаутите, когато се формира група в църковната му община. Родитулите му силно насърчават (и се присъединяват) тези му интереси, заради силно християнското влияние в бой скаутските групи по това време. Макар да отнема на повечето момчета около пет или шест години, с особено усърдие Кинси се издига в скаутската йерархия до ранг на скаут орел само за две години. Тези занимания дават тон на „ентомологичния“ период в кариерата на бъдещия д-р Кинси. Въпреки сърдечните си проблеми, следствие на множеството му заболявания, младият Алфред участва в редица трудни преходи и походи.

В гимназията

в гимназията Кинси е тих и усърден ученик. Незаинтересуван от спортните занимания той отдава огромната си енергия на академични занимания и уроци по пиано. За известен период Алфред се надява да стане концертиращ пианист, но в последствие решава да се съсредоточи върху научните си занимания.Ранно развитата му способност да се съсредоточава за дълго време в изследванията си е негова отличителна черта, която по-късно му служи добре както в колежа, така и в професионалната му кариера. Изглежда и през време на гимназията не завързва особени приятелства или друг род забележителни социални контакти, но придобива уважение за безспорния си академичен потенциал. През този период Кинси развива интерес към биологията, ботаниката и зоологията. По-късно той посочва Натали Роет, гимназиалната си учителка по биология, като негов основен вдъхновител в тези нови за него научни интереси.

Колеж

След като се дипломира в Колумбийската гимназия в Мейпълууд, Кинси споделя с баща си намерението си да се занимава с ботаника в колежа. Баща му обаче иса от него да учи машиностроене в Института „Стивънс“ в Хобокен. Кинси отива в института, но се чувства нещастен. По-късно определя времето си прекарано там, като най-безсмислено пропиляния период в живота му. Въпреки всичко той се отдава на учението. Посещава курсове по инжинерство и английски език, но няма как да задоволи интересите си по биология. В края на втората си година в института той събира смелост да се противопостави на баща си и заявява намерението си да се премести в колежа Боудоин в Мейн. Баща му яростно се противопоставя на това, но в последствие отстъпва. Заедно с тази своя победа обаче, Алфред понася и отчуждението с баща си, което силно му повлиява в продължение на години.

През 1914 г. Кинси постъпва в колежа. Две години по-късно е приет в дружеството Фи Бета Капа и се дипломира с особени заслуги (magna cum laude) за научни степени по биология и психология. Сетне продължава изследванията си в института „Боси“ на Харвардския университет, който развивал една от най-уважаваните биологични програми в САЩ. Там Кинси учи при Уилям Мортън Уилър, учен с изключителни приноси към ентомологията. Под негово ръководство Алфред работи практически автономно. За докторската си дисертация Кинси избира шикалкотворките (Cynipidae). Той започва да сабира представители на вида с маниакално усърдие. Пътува много и извършва 26 детайлни измервания на стотици хиляди шикалкотворки. Методологията му е важен принос в науката ентомология. За своят труд Кинси става доктор на науките на Харвардския университет през 1919 г. През 1920 г. с подкрепата на Американския музей по естествена история в Ню Йорк публикува няколко статии, представяйки шикалкотворките и тяхната филогенеза пред научното общество. Получава признание от колегите си и академична репутация за биологичните си изследвания и успехите в областта на таксономията и еволюцията.

Брак

Кинси се жени за Клара Бракън Макмилън, която нарича Мак, през 1921 г. Имат четири деца. Първият им син, Доналд, умира от диабет през 1927 г., малко преди да навърши 5-годишна възраст. Раждат се още Ан (1924), Джоан (1925) и Брус (1928).

Кариера

Ентомология

След успеха на изследванията му върху дъболистните шикалкотворки, Кинси е назначен за асистент в катедрата по зоология в университета в Индиана през 1920 г. Съпругата и приятелите му започват да го наричат Прок (Професор Кинси). Тук неуморният Кинси продължава работата си с шикалкотворките, пътувайки постоянно през следващите 16 години в стремеж да събере и опише възможно най-голям брой екземпляри от разнородни популации. Той е особено заинтересован от еволюционната история на малкото насекомо с размери от 1 до 8 милиметра и през 1930 г. публикува монография „Родът Cynips на шикалкотворките: изследване произхода на вида“1. През 1935 г. публикува втория си труд по темата — „Произход на по-високите разреди Cynips“2. Кинси вече е световноизвестен експерт по проблемите на този паразитен вид оса.

Учебник

Кинси публикува един доста успешен и широкоупотребяван гимназиален учебник, „Въведение в биологията“, през октомври 1926 г. В учебника е изразена подкрепа за еволюционната теория и обединение на разделените по онова време дялове на ботаниката и зоологията.

Човешката сексуалност и докладите на Кинси

Въпреки пространната си и всеотдайна работа в областта на ентомологията, името на Алфред Кинси остава в историята на нуката преди всичко с изследванията му в областта на човешката сексуалност — изследвания с характер и мащаби, даващи основания той да бъде считан за баща на сексологията. Интереса на Кинси в областта започва около 1933 г. след обширни дискусии по проблема с колегата му Робърт Крок.

През 1935 г. Кинси е помолен от университета в Индиана да съгласува програмата на един мултидисциплинарен факултет в който ще се води курс за брачните взаимоотношения. В курса лекции трябва да изнесат различни преподаватели — по етика, право, социология, икономика, медицина и Кинси, като преподавател по биология. Така той изнася първата си публична лекция по темата, в която остро критикува „ширещото се невежество по въпросите на секса и физиологията“ и изказва тезата, че „късният брак“ (който означава и късно начало на сексуалния живот според изискванията за „обществено благоприличие“ на времето) може да бъде психологически зловреден.

С открития си и обективен стил, лишен от догматиката и тесногръдието на своите колеги, Кинси бързо спечелва сърцата на студентите и те скоро започват да търсят съвети по сексуалните въпроси от него дори в личния му кабинет. Той обаче бързо открива, че няма готови отговори за всички въпроси, главно поради факта, че те никога не са били разглеждани сериозно от науката до този момент, а са били игнорирани по морални съображения. Кинси е поразен от научното невежество и предубеденост в подхода на всички източници, с които той успява да направи справка в богатите университетски библотеки и архиви. Основното му възмущение като специалист по таксономия е непредставителността на малочислените обекти, разгледани в наличните научни извори. Като друга слабост той отчита примесването на наука с въпроси за моралните ценности и философските концепции.

По професия учител-биолог, [Кинси] е привикнал студентите да се обръщат към него с обичайните въпроси за секса. Той търси отговорите на тези въпроси в трудовете по биология, психология, психиатрия и социология, но е поразен от неадекватните обекти на анализ и от явната липса на съзнание у учените, че малочислените обекти неизменно ще повлияят на достоверността на изводите... Няколко индивида са наблюдавани тук, няколко там, 40 мъже в следващия анализ, 300 жени в най-изчерпателното изложение на анамнези...

Всички изследвания заедно не предоставят достатъчно по обем и степен на обобщеност материал, удовлетворителен за изискванията на специалист по таксономия, посветил се на наблюденията над едно-единствено растение или животински вид... Анализите върху пола са от порядък, съвсем различен от тези при насекомите, където... за наблюденията само над един вид оса разполагаме с 150 000 индивида.

В много от публикуваните трудове върху пола се срещат очевидни недоразумения относно моралните ценности, философските концепции и научните факти. Често интересът към класификацията на сексуалното поведение, разгръщането на мащабни обобщения и препоръките към социалните модели на реакция отдавна са изпреварили научно установените обективни факти.
3

След като установява, че от страна на научното мнозинство до този момент е подхождано с явно субективни презумпции по въпроси като мастурбацията, хомосексуалността, предбрачния секс и т.н., както и че подобни поведенчески модели са стигматизирани като „абнормени“ и „патологични“ без каквито и да било изследвания върху „нормалното“, Кинси се наема сам да проведе такова проучване с мащаби, достойни да претендират за достоверност на изводите. Той започва, записвайки разкази на студентите си и поради популярността на курса скоро установява, че за кратко време добива материал, надхвърлящ по обем досегашните отделни изследвания. През 1938 г. той планира и започва амбициозна програма за обзорно изследване върху сексуалността, в което да събере материал от ок. 100 000 души, който да разгледа в серия научни разработки по темата: изследване на сексуалното поведение при мъжете, на сексуалното поведение при жените, на сексуалното поведение в брака, „хетеро-хомосексуалното равновесие“, на законовите аспекти на сексуалността, на проституцията и др. До края на живота си Кинси не успява да изпълни това си амбициозно начинание, но въпреки това събира безпрецедентно по мащабите си количество информация — над 18 000 интервюта, — надвишаващо многократно обема на проведените до този момент (а вероятно и досега) изследвания. Финансиране проф. Кинси получава от Фондацията „Рокфелер“.

Неговите доклади започват с публикуването на „Сексуалното поведение на мъжа“ през 1948 г. като резултат от десет-годишен неуморен труд. През 1953 г. излиза и „Сексуалното поведение на жената“. За отрицателно време Кинси става национална сензация, публикации за него има във водещи обзорни списания. В трудовете си той прави смущаващи разкрития в близо 100 страници изложение на статистическите методи — че между 27 и 37% от женените мъже признават за поне една извънбрачна връзка; че над 90% от мъжете мастурбират; че 69% от мъжете са имали някакъв вид орално-генитален сексуален контакт; че 37% от мъжете признават за поне един хомосексуален сексуален акт, довел до оргазъм; и т.н.4 Тези и множеството други данни водят до буря от полемики, разглеждани като спусъкът на сексуалната революция през 60-те. Президентът на факултативния съвет на университета в Индиана, Хърман Б. Уелс, определя труда на Кинси като тест за академичната свобода.

Значими публикации

 • ''Нови видове и синонимия на американската дъболистна шикалкотворка''. В: ''Бюлетин на Американския музей по естествознание''. 1920
 • ''История на живота на американската дъболистна шикалкотворка''. В: ''Бюлетин на Американския музей по естествознание''. 1920
 • ''Филогенеза и биологическа характеристика на род Шикалкотворки''. В: ''Бюлетин на Американския музей по естествознание''. 1920
 • ''Въведение в биологията''. 1926
 • ''Родът Cynips на шикалкотворките: изследване произхода на вида''. 1920
 • ''Ново въведение в биологията''. 1933, преработено 1938
 • ''Произход на по-високите разреди Cynips''. 1935
 • ''Сексуалното поведение на мъжа''. 1948, второ издание 1998
 • ''Сексуалното поведение на жената''. 1953, второ издание 1998

Последни години

Алфред Кинси умира на 25 август 1956 г., на 62-годишна възраст в следствие на сърдечни проблеми и пневмония.

Полемика

Трудовете на Кинси, винаги асоциирани със сексуалната революция в САЩ, подхранват значителни полемики след публикуването си. Както самите доклади, така и частният живот на професора стават обект на тези полемики. Спорен е преди всичко проблемът за сексуалния морал.

Част от обществото буквално се разцепва на две. Десните християни намират методите и основните принципи в работата на Кинси за несъвместими с техния религиозен и социално консервативен мироглед. Дори днес името на Кинси е способно да предизвика фанатична омраза.

Понастоящем най-известният хулител на Кинси е д-р Джудит Райзман, налудничавата и по лични причини крайно предубедена5 основателка на RSVPAmerica, абревиатура за „Да възстановим сексуалното целомъдрие и непорочност на Америка“. Райзман е известен противник на хомосексуалността, порнографията и нудизма. Тя твърди, че Кинси и екипа му са насилвали сексуално деца, за да получат данните в част от Докладите Кинси. Мотивите й за това идват от там, че според нея няма как иначе Кинси да се е сдобил с данни за детската сексуалност. Д-р Джон Банкрофт, директор на Института „Кинси“, че темата за сексуалните взаимоотношения между възрастни и деца с преднамерено избрани от опонентите на Кинси с цел лесно да го дискредитират, възползвайки се от емоционално деликатната област: „Днес, когато има тревога подправена с истерия по въпроса за сексуалните злоупотреби с деца, винаги стигаме до положението, в което обвинения е обявен за виновен, до доказване на противното — каква по-добра клевета, за да дискредитираш някого?“ Институтът „Кинси“ твърдо застава зад позицията, че Алфред Кинси никога не е издевателствал сексуално над непълнолетни, нито е наемал други да го вършат; и че винаги е интервюирал децата в присъствието на родителите им. Други отправят критиката си в областта н астатистиката — немалка част от материала на Кинси е събрана от затворници.

Християнската консервативна организация Съвет за проучване на семейството (Family Research Council, FRC) е друг главен критик на Кинси. Организацията приглася на твърденията на Райзман в докемунталния си филм „Децата от таблица 34“, но този проблем не е в основния им фокус. Основният въпрос занимаващ СПС е сексуалната ориентация и хомосексуалността. Тезата н аКинси по въпроса е, че хората не попадат стриктно в тотални категории като „хетеросексуален“ или „хомосексуален“. Според него повечето попадат в междинното пространство между тези понятия, степенувайки преход от единия до другия край на скàла, чиято среда е бисексуалността. Според Съвета за проучване на семейството това е опит от страна на Кинси да легитимира греховната сексуална ориентация, известна като „хомосексуалност“.

Именно Докладите на Кинси, както и работата на психоложката Ивлин Хукър, са част от основните аргументи на Американската асоциация по психиатрия (ААП) да премахне хомосексуалността от списъка си с психични заболявания, отказвайки да подкрепя разглеждането и като нещо „нередовно“ или нуждаещо се от преправяне. Въпреки това изследванията на Кинси продължават да бъдат разглеждани с критичен поглед.

Встрани от работата си, Кинси трябва да търпи и слухове за необичайните си сексуални практики. В биографичната книга „Алфред Кинси: Публичен/Частен живот“6 Джеймс Джоунс го описва като бисексуален мазохист. Твърди се още, че е окуражавал към групов секс дипломиралите се негови студенти, съпругата си и екипа си. Известно е, че Кинси и екипът му са заснемали филми със сексуални актове в таванското помещение на домът му, като част от работата им. Биографа Джонатан Гаторн-Харди обяснява това, търсейки мотив в стремежа към секретност на заснетия материал. Опоненти на Кинси твърдят, че целта на тази продукция е с чисто порнографски характер. Джеймс Джоунс отбелязва, че със знанието на Кинси съпругата му е поддържала сексуални контакти с други мъже, но двамата остават женени в продължение на 35-години, а връзката им е сексуално активна чак докато професора не се разболява в края на живота си. Нито едно от тези твърдения не е подкрепено от Института „Кинси“. Макар и някои да са потвърдени от независими източници, като твърдението за бисексуалността му, други остават спорни. [Линк 1][Линк 2]

Трудовете на Кинси продължават да предизвикват вълнения десетилетия след публикуването си. Критики продължават да предизвикват недоказаните твърдения за сексуални злоупотреби с деца, подхранвани главно от данните на г-н Х — интервюиран от Кинси анонимен мъж, който твърди че е имал стотици сексуални актове от разнороден характер, в това число и инцестуални актове с деца — данни, щателно документирани от Кинси в неприкрити детайли.

Макар изследванията на Кинси да предизвикват бум от проучвания в пренебрегвани до този момент научни области, продължават яростните обвинения в статистически и методологически грешки и недостатъци. И днес Кинси е цитиран като авторитетен източник, въпреки съмненията във валидността на някои от данните му.

Медии

Животът на проф. Алфред Кинси е тема на биографичният филм „Кинси – Истината за секса“ (2004 г.) с Лиам Нийсън и Лора Лини в ролите на професора и съпругата му, а така също и на романа на Т. К. Бойл „Вътрешният кръг“ (2004 г.). През 2005 г. PBS заснема документалният филм „Кинси“, в който Институтът „Кинси“ дава изключителен достъп до някои от документите си. В Чикаго през 2003 г. е представен и мюзикълът „Д-р Секс“, посветен на Кинси.

Бележки

 • 1. The Gall Wasp Genus Cynips: A Study in the Origin of Species.
 • 2. The Origin of Higher Categories in Cynips.
 • 3. Alfred Kinsey, Wardell Pomeroy and Clyde Martin. Sexual Behaviour in the Human Male. (Philadelphia: W. B. Saunders) 1948, стр. 9.
 • 4. По Francis M. Mondimore. A Natural History of Homosexuality. The Johns Hopkins University Press, 1996
 • 5. През 1966 г. 10-годишната дъщеря на Райзман е изнасилена от 13-годишния син на приятелско съседско семейство.
 • 6. James H. Jones. Alfred C. Kinsey: A Public/Private Life. Diane Pub Co., 1997

Линкове

Институтът „Кинси“

Биография на немски0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход
×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.