Премини към съдържанието
  • публикации
    47
  • коментари
    44
  • прегледи
    32105

Държавата и полицията–като мащеха и доведено дете


dimd

587 прегледа

 Сподели

Държавата и полицията – като мащеха и доведено дете

Бойко Славчев*

20 Януари 2009

Прочетох внимателно изнесената на 16 януари т.г. лекция от президента по актуални проблеми на националната сигурност. В нея на нито едно място не се споменава думата "полиция”.

Отначало това доста ме учуди, защото полицаите са тези, които в най-голяма степен по закон и по призвание са отговорни за личната сигурност на гражданите. Тя пък е един от най-важните елементи, около който се гради цялата система за национална сигурност (т.е. темата на лекцията).

След това си дадох сметка, че всъщност няма за какво да се учудвам, защото през последните две-три години цялостното отношение на държавата към полицаите е като към втора категория хора, т.е. точно такова, каквото беше отношението на социалистическата държава преди 1989 г. към т. нар. Народна милиция. Тук аналогията на отношенията милиция – Държавна сигурност преди, и полиция – ДАНС сега, е очевидна.

През последните два месеца полицаите от почти цялата страна излязоха на открит протест срещу ниското заплащане и с искания за подобряване на материално-битовите условия, при които работят. Това извади на преден план много проблеми, които до този момент в известна степен са оставали скрити от общественото мнение. Техният корен се крие в цялостното отношение на държавата към сектора за сигурност и обществен ред. Полицаите показаха, че се чувстват силно унизени от ситуацията, при която са поставени.

Правозащитната система не може да функционира нормално, ако има пробив в някой от нейните елементи. През последните години държавата направи много за осигуряване на достойно заплащане съответстващо на квалификацията и спецификата на труда на съдиите, прокурорите, следователите и служителите на ДАНС. Осигурени им бяха и необходимите материални условия за труд.

Същевременно ефективността на работата по противодействие на престъпността не стана по-добра, не се забеляза и подобряване на параметрите за разпространението на корупцията в тази сфера.

Причините за това, разбира се, са комплексни, но една от най-важните е пренебрежението към полицията. Не се намериха нито пари за осигуряване на достойно заплащане, нито средства за подобряване на материалната база и техническата им осигуреност.

Да не говорим, че не се направи и почти нищо съществено за осигуряване на качествено професионално обучение на служителите на реда. Резултатът от това е едно изкуствено противопоставяне между отделните елементи на правозащитната система (какъвто е случаят между МВР и ДАНС), което пък е най-добрата среда за развитие на организираната престъпност и корупцията.

Половин година след приемане на промените в Закона за МВР все още не е утвърдена структурата на новите дирекции, няма изготвени нови щатни разписания и длъжностни характеристики, нито един служител не е преназначен.

Това реално показва, че голяма част на промените не се приемат от състава и срещу тях има сериозна вътрешна съпротива. В тази ситуация министърът и неговият кабинет не успяха да наложат волята си за своевременно изпълнение на инициираните от тях промени.

Произведеният организационен хаос в системата, съчетан с ниския статус на професията, доведе до много негативни тенденции.

Първо, полицаите са демотивирани. Те са в една непрекъсната стресова ситуация, причинена от ежедневния им сблъсък с престъпността, коренно противоположни и необосновани реформи и недостиг на средства да покрият ежедневните си професионални и лични разходи.

Полицаите нямат необходимата обществена подкрепа, от която се нуждаят, връзката между тях и гражданите в голяма степен е разколебана, което води до чувство на несигурност и у едните, и у другите. Същевременно служителите не чувстват силата на държавата, която да застане зад техния гръб.

Опитът да се замажат проблемите чрез диференциране на заплащането на разследващите полицаи и служителите в най-големите градове ще има още по-тежки последици в бъдеще, защото ще доведе до вътрешно противопоставяне между отделните категории служители.

Тук е логично да си зададем въпроса - "Има ли държавата полезен ход при тези обстоятелства?" Отговорът е - "Да, но при определени условия". Трябва да се изостави практиката на прибързани реформи без дълготраен положителен ефект, които временно притъпяват проблемите, но след това кризата се повтаря.

Все още не е проведен и сериозният професионален и обществен дебат за бъдещите промени, както и да се извърши анализ на международната практика и на националния опит.

Наложително е зад бъдещите промени да застанат един или няколко много силни авторитети, които да предложат нови идеи и да убедят обществото и служителите, че тези идеи ще бъдат практически реализирани. Единствените авторитети, способни да проведат подобна реформа, са правителство със сериозна обществена подкрепа, политическо ръководство на МВР, което се ползва с доверието на служителите; професионално ръководство на МВР, което не се страхува да дава своето експертно мнение и това мнение се зачита от политическите ръководители.

Подобни авторитети в момента не се забелязват.

•Бойко Славчев е юрист, бивш зам.-директор на Национална служба "Полиция”

Инфо: Mediapool.bg

Благодарности за линка към тази статия на Lord от policebg.free.bg

 Сподели

1 Коментар


Препоръчани коментари

Няма загадка в случая. Ясно е, че проблема идва от липсата на кадри и мотивация. На един следовател се падат над 1000 престъпления на месец. КАК по дяволите да се справят? Ами много просто - повечето дори не ги регистрират. Няма регистрирани престъпления - няма бум на престъпността. Гражданите си знаят, че не може да се разчита на полицията, полицаите си измиват ръцете, че вършат работа и накрая политиците с усмивка отклоняват въпросите все едно проблем няма.

А, да - в Люлин знам за едно РПУ. На над четвърт милион души им се пада 1 полицейско управление. Все едно за Пловдив само едно управление да отговаря. Веднъж ги видях наредени в 2 редици. Преброих около 50на полицаи и това предполагам са били всички смени заедно. Излиза, че на 1 патрулиращ полицай в даден момент се падат да пази над 10000 души.

На протестите само пред парламента бяха около 2000. Представете си, ако бяха "пазени" от 1 полицай...

И върхът на черешката е, че дори когато полицаите вземат та си свършат работата, или прокурора или съдията ще бъде подкупен и ще пусне подсъдимия. Истинско чудо е че изобщо има хора в затвора. Или това са само балъците които не са имали чадър и пари да се спасят... :scared:

Линк към коментара
Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...