Премини към съдържанието

Book Reviews

  • публикации
    286
  • коментари
    1570
  • прегледи
    1627681

Патриша Корнуел

ganinka

4275 прегледа

blogentry-213040-1238184339_thumb.jpgcooltext445063169.png cooltext445063256.png

Patricia Cornwell - Патриша Корнуел е световно известен писател на криминални романи, определяна като майката (и бащата) на жанра "съдебна медицина" в литературата. Публикувала е шестнадесет книги от серията за Кей Скарпета, съдебен лекар и няколко други. Самата писателка е юрист по образование, като няколко години е работила като следовател, което придава голям реализъм на романите й. Интересен факт - тя е внучка на Хариет Бийчър Стоу ("Чичо Томовата колиба")

=SERIES=

Kay Scarpetta

1.Postmortem (1990) Аутопсия

Четири жени, единствената връзка между които е смъртта, са жертви на съвършен в жестокостта си изверг - "Господин Никой", - който шета неуловим из един напълно парализиран град и оставя след себе си ужасяваща сеч, но нито една улика. Петата жена - Кей Скарпета - с непогрешим поглед, златни ръце и последните постижения на съдебната медицина е решена да открие маниака. Само че някой се опитва да осуети отвътре разследванията й. Нещо по-страшно - иска смъртта й.

2.Body of Evidence (1991) Решаваща улика

СЪДЕБЕН ЛЕКАР КРИЕ УЛИКИ (Асошиейтед Прес) Известният нюйоркски адвокат Р. Спаракино обвини д-р Кей Скарпета, главен съдебен лекар на Ричмонд, в съзнателно укриване на улики по серия жестоки убийства. Според адвоката, д-р Скарпета и преди е имала подобни прегрешения. ВЪЗМОЖНА ВРЪЗКА С ТЕРОРИСТИ (Из доклад на лабораторията на ФБР в Куантико) Едно от влакната, намерени по жертвата, е изключително рядко и съвпада с това, което открихме в отвлечения наскоро "Боинг-737". Двама от похитителите не бяха заловени. ВЗРИВЕНА ПОЛИЦЕЙСКА КОЛА (в. "Ричмонд таймс") Снощи е била взривена колата на детектив Марино, който разследва серията убийства, разтърсили напоследък града. В същото време главният съдебен лекар д-р Скарпета е била нападната от въоръжен мъж в офиса си. От полицията отказват коментар за състоянието й... ВСИЧКО ТОВА В НОВИЯ РОМАН НА ПАТРИША КОРНУЕЛ "РЕШАВАЩА УЛИКА"

3.All That Remains (1992) Двойни убийства

Млади двойки изчезват една след друга. Месеци по-късно откриват труповете им. Последното отвличане изправя всички на нокти - момичето е дъщеря на директорката на националната наркополиция. Скандалът се разраства с разкритието, че в района има секретна тренировъчна база на ЦРУ. ФБР се опитва да покрие историята и… съдебната лекарка д-р Кей Скарпета се забърква в поредната каша. Неприятностите са нейният занаят.

4.Cruel and Unusual (1993) Жестоко и необичайно

Признат за виновен, убиецът Рони Уодел е изпратен на електрическия стол. Шефът на отдела по Съдебна медицина д-р Кей Скарпета - една невероятна жена, свикнала да се среща със смъртта, очаква да извърши аутопсията. Екзекуцията на Уодел обаче не е единственото шокиращо събитие в студената декемврийска нощ. Няколко часа по-късно е извършено убийство, носещо почерка на Рони. Д-р Скарпета и лейтенант Пит Марино се опитват да намерят връзката между Уодел и последвалите нови ужасяващи престъпления. Неочаквано д-р Скарпета се оказва главният заподозрян. Някъде в коридорите на властта се спотайва враг, който иска да унищожи лекарката, за да прикрие следите си.

5.The Body Farm (1994) Ферма за трупове

Блек Маунтин е сънливо градче в Северна Вирджиния, където местната полиция се разправя с едно убийство годишно - и то ако няма късмет. Затова хората там са ужасени, когато откриват рупа на 11-годишно момиченце. Нов случай за съдебния лекар д-р Кей Скарпета. Преди това тя е разследвала нещо подобно и бързо напипва дирята. Но привидната яснота се оказва измамна. Нещо жестоко и коварно дебне от двойното дъно. Ферма за трупове...

6.From Potter's Field (1995) Хищникът

СЛЕДСТВИЕТО ПРЕД ПРОВАЛ? (До главния съдебен лекар д-р Кей Скарпета) За съжаление материалите по това убийство са изчезнали. Явно работа на вътрешен човек. ОТКАЗАН ДОСТЪП (Из официално писмо до ФБР) Не виждаме връзка между престъпника, когото издирвате, и генерал Голт. Генералът е носител на Почетният кръст и всичко, свързано с него, е военна тайна на армията на САЩ... СМЪРТНА ОПАСНОСТ (Из заповед на шефа на градската полиция) ФБР смята, че д-р Кей Скарпета е основната мишена на убиеца и се нуждае от денонощна охрана.

7.Cause of Death (1996) Проклетата кауза

Д-р Кей Скарпета, съдебен лекар и експерт на ФБР, получава странно обаждане. В затворен от военните док е намерен удавен водолаз. При огледа става ясно, че е известен журналист. Военните и местната полиция се опитват да прикрият случая. Д-р Скарпета е по следите на убийствен заговор. Този път срещу нея е мощна терористична организация, която няма да пожали никого…

8.Unnatural Exposure (1996) Необикновена зараза

Кей Скарпета, главен съдебен лекар на Вирджиния, е изправена пред сложно и почти непосилно разследване - кошмарна серия от неразкрити убийства и смъртоносен вирус. В този вълнуващ трилър уликите са неуловими и в киберпространството се сипят заплахите на убиеца, подписани със смразяващия псевдоним "смъртдок". Скарпета скоро открива разлики между последната жертва и серийните убийства, които е разследвала дотогава. С помощта на племенницата си Луси, агент на ФБР и компютърен специалист, тя предприема уникално виртуално пътешествие в обстановката на изпратената по електронната поща снимка. Но докато Скарпета и Луси експериментират с виртуалната реалност, местните власти се опитват да приключат разследването, обвинявайки мъжа, намерил трупа. Когато разбира, че жертвата е била заразена с рядко срещан вирус на шарка и може самата тя да се е заразила, Скарпета осъзнава, че има работа с убиец, който има достъп до невероятно сложен арсенал от смъртоносна сила. Убиец, настроен особено враждебно към нея.

9.Point of Origin (1998) Крадци на лица

„Крадци на лица“ е новият горещ роман на Патриша Корнуел с главно действащо лице Кей Скарпета. Един срещу друг се възправят главният съдебномедицински следовател на Вирджиния и дързък, изобретателен убиец, който прикрива следите от сатанинските си престъпления с огън. В „Крадци на лица“ Патриша Корнуел съчетава литературния си талант със завиден стил и майсторство, заставайки категорично на страната на справедливостта в този драматичен и заплетен роман.

10.Black Notice (1999) Френски акцент

Този път кошмарът започва, когато от Европа в пристанището на Ричмънд пристига запечатан контейнер, в който се разлага труп на мъж. При аутопсията, извършена от главната съдебна лекарка Кей Скарпета, не са установени нито причината за смъртта, нито самоличността на мъртвеца. Но с помощта на личните вещи на жертвата и на една загадъчна татуировка Скарпета тръгва по следа, която я отвежда в седалището на Интерпол в Лион, Франция. Там я очаква опасна задача: да отиде в парижката морга и да получи старателно укривани улики, необходими за разплитането на случая, който е на косъм да съсипе кариерата й.

11.The Last Precinct (2000) Обвинението

Колкото и да е невероятно, Кей Скарпета - шефка на Службата по съдебна медицина във Вирджиния - е заподозряна... и разследвана за тежко престъпление. Кошмарът, започнал пред прага на собствената й къща (Френски акцент) продължава, когато тя разбира, че убийствата, извършени от „Върколака", вероятно са свързани и с Ню Йорк, и с най-тъмните кътчета от собственото й минало.

12.Blow Fly (2003) Стръв за алигатори

Д-р Кей Скарпета получава новини, които я карат да се вцепени от ужас - Жан Баптист Шандон, известен с прозвището Вълкодава, настоява за среща с нея.Той е осъден на смърт за серия садистични убийства. Пред властите заявява, че само със Скарпета ще сподели тайна, която ще разбие престъпния клан Шандон. Чудовището очевидно е намислило отчаян ход, който да утоли ненаситната му жажда за кръв. Междувременно продължава черната поредица от тежки убийства, които удивително повтарят почерка на Вълкодава... Патриша Корнуел ни представя високооктанов криминален трилър, зареден с адреналин и страх. Героинята й д-р Скарпета печели наградата "Шерлок Холмс" за най-добър детектив, създаден от американски автор.

13.Trace (2004) Следа

Този път Скарпета, която е на свободна практика в Южна Флорида, решава да се върне в града, в който пет години по-рано е преживяла тежки моменти. Тя заминава за Ричмънд, Вирджиния, откликвайки на странната молба за помощ от наскоро назначения главен съдебен лекар. Озовавайки се там, тя открива, че нищо не е както преди: някогашната й лаборатория е организирана и управлявана зле, завеждащият няма нужните качества и работи за изпълнението на неизвестни никому задачи; бившият й заместник е развил личностни проблеми, които не желае да дискутира; на всичкото отгоре в работата се бърка арогантен агент на ФБР. Станала жертва на нападение, което на пръв поглед няма нищо общо с пряката й работа, Скарпета трябва да издаде заключение за смъртта на едно 14-годишно момиче. Улики няма, физически доказателства почти липсват. Скарпета трябва да проследи заплетените улики и странни детайли, за да накара мъртвото тяло да говори. В резултат на бял свят излиза една тъжна истина, която не всеки може да понесе.

14.Predator (2005) Хищник

Убийците на свобода като че ли се множат... Д-р Кей Скарпета, вече на свободна практика към Националната академия по криминалистика във Флорида, се залавя със странен случай, който обещава да разкрие как работи умът на един изключително ловък и комбинативен престъпник. Екипът проследява странните връзки между няколко ужасяващи престъпления и техните най-вероятни извършители. Едновременно се разследва озадачаващото изчезване на четирима души, които са оставили включен котлон в кухнята. В една от съседните къщи откриват смразяваща гледка: възрастна жена е брутално убита в леглото си. В същото време, един психопат, вече зад решетките, се включва като обект в секретен научен проект към харвардската психиатрична клиника. Той провокира екипа с откъслечна информация, а убийците на свобода като че ли се множат. Има ли връзка между привидно отделните случаи? И какво могат да научат експертите по изследване на един човешки мозък за методите на убиец психопат, който все още дебне в сенките?

15.Book of the Dead (2007) Книга на мъртвите

Скарпета се завръща... Най-опасният убиец в кариерата на д-р Кей Скарпета Скоро след като се премества в Чарлстън, Южна Каролина, за да отвори частна съдебна лаборатория, Скарпета е помолена да консултира случая по убийството на американската тенис звезда Дру Мартин, чието обезобразено тяло е открито в Рим. Противоречивите доказателства докарват до задънена улица Скарпета, италианските полицаи и съдебния психолог Бентън Уесли. Скарпета открива тревожни съвпадения между убийството на Мартин, неидентифицирания труп на момче в Южна Каролина и отколешния й враг, маниакалния психиатър д-р Селф, и скоро се оказва изправена срещу най-опасния убиец в кариерата си.

16.Scarpetta (2008) Скарпета

Кей Скарпета напуска работата си като съдебен патолог в Южна Каролина и отлита за Ню Йорк, където й възлагат да прегледа ранен пациент настанен в психиатричното отделение на болница „Белвю”.

След известно време пациентът, обезопасен с белезници и букаи на краката, започва да приказва и историята, която й разказва, се оказва най-странната, която е чувала. Твърди, че раните е получил при убийство... което не е извършил. Дали Бейн е психически неуравновесен тип, фиксиран върху Скарпета? Или параноичният му разказ е истина и той е човекът, когото истинският убиец шпионира и преследва? Единственото, което Скарпета знае със сигурност, е, че жената е измъчвана преди да бъде убита. И вероятно ще има още насилствена смърт...

17.The Scarpetta Factor (2009) Проектът "Калигула"

Труповете не лъжат: доктор Кей Скарпета открива, че младата жена, убита с удар в главата, е била мъртва поне ден по-рано от предполагаемото. Но изглежда на някого не му е удобно да вярва в това. Същата вечер в предаване по телевизията Скарпета е подложена на атака от безскрупулна журналистка, която се опитва да превърне случая в сензация, като го свърже с неотдавнашното изчезване на красавицата - финансова акула Хана Стар. Нещата придобиват зловещ оттенък, когато в студиото се обажда бивша пациентка на Бентън, която само преди дни му е пратила смущаваща коледна картичка. Странните и тревожни събития обаче тепърва предстоят. Малко по-късно смартфонът с всички важни данни на Скарпета изчезва, а в дома й е доставен съмнителен пакет. Тя трябва да действа бързо и решително, за да разплете тази бъркотия, в която изглежда са замесени стар враг на Бентън от ФБР и холивудски актьор с перверзни вкусове. И постепенно започва да подозира, че тя и всички нейни близки са въвлечени в игра, замислена и направлявана от нечий извратен разум.

18.Port Mortuary (2010) Военна морга

Плашещо близо до дома на Кей Скарпета един млад мъж внезапно умира, на пръв поглед от сърдечен удар. При аутопсията на тялото обаче са установени странни улики, които навеждат на мисълта, че не е изключено той да е бил жив, когато са затворили ципа на непрозрачния чувал и са го заключили в хладилната камера. Анализът на триизмерните снимки, направени със скенер от последно поколение, разкрива вътрешни наранявания, каквито Скарпета никога не е виждала, и тя осъзнава, че е изправена пред коварен и непривично безскрупулен враг. Разследването ѝ се превръща с надбягване с времето, за да установи идентичността на престъпника и подбудите, заради които убива, преди да е причинил смъртта на повече хора...

19.Red Mist (2011) Червена мъгла

Доктор Кей Скарпета отново се завръща този забележителен роман, наситен с високо напрежение и свръхмодерни технологии. Твърдо решена да открие какво се е случило със заместника й Джак Филдинг, убит преди шест месеца, Скарпета отива на посещение в затвора за жени в Джорджия. Там се среща с осъдена за сексуално посегателство, която разполага с информация за поредица зловещи престъпления. Убийството на цяло семейство в Атланта преди години, мада жена, осъдена на смърт, както и други необясними смъртни случаи, на пръв поглед не са свързани помежду си. Но Скарпета открива връзки, които я водят до заключението, че онова, което е смятала за приключено със смъртта на Джак Филдинг и покушението срещу самата нея, е само началото на нещо далеч по-пагубно: ужасяваща конспирация и потенциален тероризъм в международен мащаб. И единствено тя може да го спре.

20.The Bone Bed (2012)

In Alberta, Canada, an eminent paleontologist disappears from a dinosaur dig site, and at the Cambridge Forensic Center, Kay Scarpetta receives a grisly communication that gives her a dreadful reason to suspect this may become her next case. Then, with shocking speed, events begin to unfold. A body recovered from Boston Harbor reveals bizarre trace evidence hinting of a link to other unsolved cases that seem to have nothing in common. Who is behind all this? And whom can Scarpetta trust? Her lead investigator, Pete Marino, and FBI agent husband, Benton Wesley, are both unhappy with her because of personnel changes at the CFC, and her niece Lucy has become even more secretive than usual. Scarpetta fears she just may be on her own this time - against an enormously powerful and cunning enemy who seems impossible to defeat.

Andy Brazil

1. Hornet's Nest (1997) Нощен патрул

Младият и амбициозен криминален репортер Анди Бразил си издейства разрешение да патрулира с градските ченгета. И около него започват да валят зловещи сензации. Осем убийства за една седмица! Град Шарлът е станал смъртоносно място. Началничката на градската полиция Джуди Хамър и нейната заместничка Вирджиния Уест трябва да спрат кървавата серия. Но защо ли се върти всичко около нахакания млад репортер? Включително и сърцето на Вирджиния Уест...

2. Southern Cross (1999) Южен кръст

Дълбоко в американския Юг пълзи беззаконие. Славното минало на Ричмънд е позасенчено от тъмното му настояще. Законността не съществува, а престъпността нараства лавинообразно. Последният изход на Националния институт по правосъдието на САЩ е назначаването на професионалистката Джуди Хамър за шеф на местната полиция. Но пристигането й сякаш отприщва нова вълна от престъпност, която добива застрашителни размери. Очевидно Хамър е изправена пред най-голямото предизвикателство в кариерата си...

3. Isle Of Dogs (2001)

Newly installed superintendent of the Virginia State Police, Judy Hammer, and her right hand and confidant, Andy Brazil, are at their wits' end trying to protect the public from the politicians - and vice versa. And amid the mayhem an island off the coast of Virginia declares UDI - claiming its independence lies in the history of America's first settlers, those who set sail from London's Isle of Dogs in 1607.

Winston Garano

1. At Risk (2006) В опастност

Хвърчат искри, щракат капани, случват се неочаквани неща! Най-продаваната авторка на криминални романи! От десетилетия Патриша Корнуел показва своята изключителна способност не само да забавлява и увлича, но и да изненадва. А с новата си книга "В опасност" ще изненада всички. Това е роман, наситен със смразяваща несигурност, пълноценни герои и съдебна медицина - нейната запазена марка, която тя превърна в международно явление. Това, което Корнуел забърква с тези съставки, е истинско откровение. Героинята д-р Кей Скарпета е удостоена с наградата "Шерлок Холмс" за най-добър детектив, измислен от американски автор.

2. The Front (2008) Фронт

Детектив Уин Гарано от щатската полиция на Масачузетс получава един от най-предизвикателните случаи в живота си - трябва да разследва смъртта на млада англичанка, убита преди повече от четиридесет години. Смятаната за жертва на Бостънския удушвач, сляпата Джейни Бролън е била изнасилена и удушена през 1962 г. Без ДНК проби и с повърхностни полицейски доклади, този случай ще изиска Гарано да използва всичките си умения. Ще го накара да се рови в архивите, да прибягва до най-новите постижения в областта на криминалистиката и да влезе в сътрудничество със старши офицери от лондонския Ню Скотланд Ярд. А докато разравя смъртоносните тайни на миналото, неговата твърдоглава шефка Моник Ламонт излага живота и на двамата в опасност с жаждата си за власт и успех. Минало и настояще се сблъскват, напрежението расте с всяка страница...

=NON FICTION=

A Time for Remembering: Biography of Ruth Bell Graham (1983)

Scarpetta's Winter Table (1998)

Food to Die for: Secrets from Kay Scarpetta's Kitchen (2001) (with Marlene Brown)

Portrait of a Killer: Jack the Ripper - Case Closed (2002)7 Коментара


Препоръчани коментари


Гане, анонсите на книгите на тази авторка ме заинтригуваха много здраво. Изглеждат страхотни криминалета. За съжаление нищо не ми е попадало от нейните романи. :doh: Ти имаш ли някоя от анонсираните книги, особено тези от серията за Кей Скарпета :question:

Сподели този коментар


Линк към коментара

Мда, имам само две нейни книги и те са за Скарпета - "Проклетата кауза" и "Необикновена зараза" (все не намирам време да се кача на етажа да ги взема, за да видя англ. заглавия и да ги добавя). Много ми харесват и някакси поредицата буди у мен асоциация с "...В смъртта" на Нора. Не знаех че са толкова много книжки за Скарпета, :speak: ама след статията се зарекох да си ги събера всички. ;) Ако искаш, ще сканирам двечките, дето имам. :) :B)

Сподели този коментар


Линк към коментара

Момичета не знаех че се вълнувате от тази авторка и съм много приятно изненадана. Имам пет книги на Патриша, а именно следа, аутопсия, жестоко и необичайно, необикновена зараза и хищник. ако представляват интерес ще намерим начин да ги качим

Сподели този коментар


Линк към коментара

Давай наред, мило, когато можеш. Аз поемам тогава Проклетата кауза. :D

Сподели този коментар


Линк към коментара

Малиии, много, ама мноооого ви обичкам и двечките :kiss:

Т.к. нищо не съм чела от тази авторка, а романите й изглеждат страхотни, ужасно много ще се радвам на всичко нейно, което качите. :dancing18:


Сподели този коментар


Линк към коментара
Малиии, много, ама мноооого ви обичкам и двечките :kiss:

Т.к. нищо не съм чела от тази авторка, а романите й изглеждат страхотни, ужасно много ще се радвам на всичко нейно, което качите. :dancing18:

горката тихчо пак я втаса ама кво да ме прави като все и ги измислям едни. но първо трябва да видим дали няма нещо качено в читанка да не дублираме излишно

Сподели този коментар


Линк към коментара

Не мисля. В читанката съм я търсила, няма нищо нейно, а и другаде досега не съм намирала (имам предвид на бг). От към издаване обаче доста добре са се представили наш'те. Срещнах и още няколко нейни книги на бг, но като не им знам англ., не съм ги добавила. :P

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход
×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.