Премини към съдържанието
  • публикации
    25
  • коментари
    26
  • прегледи
    28291

Полша: Предложение за цензура в училищата атакува базови права

Stalik

526 прегледа

Скандалното предложение на полското правителство за налагане на цензура над всякакви дискусии по въпросите на хомосексуалността в училищата и други академични институции, би накърнила свободата на словото и би спънала свободния достъп до информация, заявиха в писмо от 19.03.2007 г. до президента на Полша Ярослав Качжински от Human Rights Watch.

На 13 март, пълномощният министър на образованието, Мирослав Орзечовски, заяви че правителството подготвя законодателство за "наказване на всички лица, рекламиращи хомосексуалност" в училищата и учебните заведения. Учителите, директорите и студентите които нарушат закона могат да бъдат не само уволнени, но и въдворени.

Достъпът до училищата на отговарящите за ХИВ/СПИН образователните програми, които се занимават с ЛГБТ хора, може да бъде забранен, както и достъпът на всякакви ЛГБТ организации. Орзечовски обяви още на 15 март, че "учители с хомосексуална ориентация ще бъдат уволнявани". Законопроектът може да бъде приет в края на този месец.

"Полските власти твърдят, че защитават семейната институция, но реално се опитват да лишат децата от свободен достъп до информация като проблемите на ХИВ и СПИН," заяви Скот Лонг, директор на ЛГБТ крилото на Human Rights Watch. "Училищата би трябвало да обучават в дух на толерантност и братство, не да се превръщат в бастиони на репресията и дискриминацията."

По време на среща на високо равнище на образователните министри от Европейския съюз, заместник-премиера и заместник-министър на образованието Roman Giertych заяви на 1 март, че децата получават "хомосексуална пропаганда", добавяйки че това "трябва да бъде ограничено, така че децата да получат правилно гледище за семейството".

Предложеното законодателство има подкрепата на премиера Качжински. "Рекламирането на хомосексуалния начин на живот на младите хора в училищата като алтернативна форма на нормалното отива твърде далеч. Подобни инициативи в училищата трябва да бъдат спрени."

Президента Лех Качжински, брат-близнак на премиера, изясни позицията си спрямо хомосексуалността като към заплаха. На 20 февруари, по време на визита в Ирландия, той заяви, "Ако този начин на сексуален живот се проповядваше широко, човечеството би изчезнало."

Предложеното хомофобско законодателство е само поредното от серията хомофобски действия от страна на официалните власти в Полша. Неколкократно бяха правени опити през последните години да се отнеме правото на сдружения и свободно слово на ЛГБТ малцинствата. През 2004 и 2005 година, когато беше кмет на Варшава, президента Качжински имаше горещото желание да забрани гей парада в града, въпреки че парада бе разрешен от административните съдилища, които сметнаха мярката за забрана за противоконституционна.

Настоящата поредна атака към правата на ЛГБТ малцинствата в страната идва в момент, когато подобни прояви на хомофобска и анти-семитска реторика от страна на полските власти бе взета под международно внимание. На 15 март президента на европейския парламент порица полският представител Мачией Гйертих, за публикуването на анти-семитски памфлет, с което стана първият член на Европейският парламент санкциониран за нарушаване на основополагащите принципи на парламента за взаимно уважение.

През декември 2005 европейската комисия осъди полския образователен министър за отхвърлянето на проект за доброволческо обслужване, с аргумент, че може да "пропагандира хомосексуално поведение и нагласи". Комисията заяви, че "хомофобията не е в съгласие с базови принципи на Европейския съюз и представлява нарушаване на човешките права."

"Разпространението на нетолерантността в Полша се превърна в международна тревога и предизвикателство пред базовите ценности на ЕС," заяви Лонг. "Полша се бори твърде дълго и мъчително за демокрацията си, за да позволи изпълнени с негативни нагласи властимащи да отнемат отново някои основни свободи."

В отворено писмо Human Rights Watch настоя пред премиера Качжински да спре хода на проекто-законодателството, да предотврати академичната цензура, да защити правата на ЛГБТ малцинствата в училищата, и да дистанцира администрацията си от реторика проповядваща дискриминация и разпространяваща омраза.

Източник: HRW.org

Над 10 000 учители се събраха на протестен митинг във Варшава на 17 март по повод на законопроекта. Към тях се присъединиха и няколко ЛГБТ организации. (Информация на Amnesty International)0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход
×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.