Премини към съдържанието
  • публикации
    23
  • коментар
    1
  • прегледи
    42955

” НЕ ОБИЧАЙ БЛИЖНИЯ СИ ” - 2


dobrev2006

2289 прегледа

 Сподели

http://bg.netlog.com/dobrev2006/blog/blogid=123472#blog

]” НЕ ОБИЧАЙ БЛИЖНИЯ СИ ”

втора част

или

ЗАЩО БЪЛГАРИЯ Е НАЙ – ТЪЖНОТО МЯСТО НА СВЕТА

Скъпи приятели и упорити читатели в социалната мрежа на интернет NETLOG, прочетох коментарите Ви за първата част на статията ми. Благодаря за одобрението, което сте изразили откровено и критично, но има и много, които ми пишат:

“Защо да се ровим за минали неща, когато нещата сега не са по-добри... И аз смятам, че трябва да живеем сега. Лесно е да се хули и разрушава, но дали е лесно да градим... Защо се започва тази тема отново... Е, тук вече, уважаеми господине, ме разочаровахте... Искам да изразя съжалението си, че все още си губите времето... Защо се връщате толкова години назад? .... Вече 20 години се връщаме да търсим “виновните” и само си губим времето... “

Иска ми се да вярвам, че тези Ваши мнения са израз на внушенията, насаждани от българските медии – в ръцете на същите агенти и доносници, които преди ни учиха да мразим всичко извън директивите на БКП.

Отговор срещу Вашия нихилизъм към престъпленията от близкото ни минало дава д-р Клаус Щрамайер. Цитирам електронното издание на радио “Дойче веле”http://www.dw-world.de/dw/article/0,,14958131,00.html На страницата на българската редакция е поместен материал с извадки от статия в списание "Europäische Rundschau", където Клаус Щрамайер, бивш зам.посланик на Германия у нас, пише, че в България никой няма интерес от преосмисляне на комунистическото минало. Този период от българската история с всичките престъпления се премълчава. Невъзможно е да се започне на чисто. Защото сътрудници на ДС са се предрешили като бизнесмени, организирали са се в спретнати редици на престъпни групировки, а през свободното си време работят като политици, депутати, съдии, прокурори и на други отговорни позиции. Макар и невидима, мрежата на бившите доносници продължава да функционира безупречно. Затова България, освен че е най-бедната членка на ЕС е и най-тъжното място на света.

СИГУРНО ЩЕ СИ ОСТАНА ГОЛЯМ НАИВНИК ДО КРАЙ, НО ПРОДЪЛЖАВАМ ДА СЕ СЪПРОТИВЛЯВАМ СРЕЩУ ТОВА СТАТУКВО, НАЛОЖЕНО ОТ АГЕНТУРАТА НА ДС И КГБ, ЗАЩОТО НЕ ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ДА ОСТАНЕ НАЙ-ТЪЖНОТО МЯСТО НА СВЕТА.

С ТАЗИ СТАТИЯ СЕ НАДЯВАМ ДА ПРОВОКИРАМ ВАШЕТО СПОКОЙСТВИЕ, И ТАКА ДА НАМЕРЯ И ДРУГИ СЪМИШЛЕНИЦИ В МОЯТА ПОЧТИ САМОТНА БОРБА. БОРБА, КОЯТО СИ ЗАСЛУЖАВА ВСИЧКИТЕ УСИЛИЯ НА СВЕТА!

С детинско упорство успях да надникна в архива на ДС, тази неосъзната, или подсъзнателна бездна, формираща и сега посткомунистическото ни Аз, на което разчитат останките на комунистическия режим, за да продължават да ни тъпчат с изпитаната формула ” НЕ ОБИЧАЙ БЛИЖНИЯ СИ ”.

Тъмната бездна – съдържание на прашясалите папки от архива, неизследвани, а само ползвани с нечисти намерения за политически цели, и до днес скрива своите “архетипи”( по К.Г. Юнг ) за да ни изненадва с фабрикуване на “нови митове”, обсебващи нашето съзнание.

Лечението ни ще бъде резултатно, ако извадим от преизподнята на архива всички злодеяния на режима, колкото и скрити все още да са те, това ще ни спаси от зависимостите, наричани “носталгия по едно незабравимо минало”, зависимости, които продължават да мъгльосват крехкото ни “европейско съзнание”.

Но със съжаление трябва да отбележа, че може би най-големите престъпления и техните извършители ще останат неразкрити, защото много от архивните документи на МВР бяха унищожени.

Този престъпен акт, който германските граждани не позволиха на ЩАЗИ, ние проспахме:

Ф., Оп. 5, а.е. 33: МВР-служебен архив ;протоколи за унищожаване на секретни документи в поделение 72100 -04-то у-ние-ДС от 22.01.1990г. и в поделение 25025 -ВГУ за утвърждаване в поделение 72100 -ВГУ-ДСот24.01.1990г. Лист1: МВР поделение -72100 ; рег. № 34 ;23.01.1990г. Утвърждавам зам.началник на поделение 72100 ; Протокол:

Днес, 22.01.1990г. Комисията, назначена по УСТНА заповед на началника на поделение 72100 в състав: председател – Николай Иванов Василев и членове 1. Николай Борисов Абаджиев, 2. Явор Димитров Капитанов се събра и унищожи чрез машинно нарязване материалите от М “Пирин” за 1989 год. както следва : № на материала ... 39899/89; 42638/89;42378/89; 42151/89;......01722/87;01416/87;.......

(б.а. 35 материала унищожени) забележка: За № на материалите от М “Вихрен” да се вписва номера от горния ъгъл във вид на дробна черта прим. 3/28 ; За материалите от М “Родопи” да се вписват входящите № по години ; Лист 2 : М “Родопи”....(б.а. 72 материала унищожени)

Лист 3 : М “Родопи” .... (б.а.унищожени 100 мат.) ; Лист 4 : М “Пирин” .... (б.а. около 100 унищожени); Лист 5 : М “Родопи” .... (б.а. около 100 унищожени) ; Лист 6 ; Лист 7 ; и Лист 8 .... (б.а.също по около 100 унищожени материали от М “Родопи”) Лист 9 : Протокол за унищожаване на секретни материали: Днес , 24.01.1990г. Комисията в състав Николай Ив. Василев...на основание заповед № (б.а. няма номер) на Началника на поделение 25025 предлага

да бъдат унищожени следните поверителни материали:...

Когато четеш този документ, не може да не се ядосаш, че толкова елементарно и нагло те будалкат с безличните цифри от протоколите, зад които са се спотаили престъпници.

И в този момент горещо желая да намеря своя Бог, който да ми подскаже как да повярвам, че злодеянията рано или късно получават възмездие!

Но сега ще трябва да се задоволя с тези архивни материали на МВР за малцинствата в НРБ, които ще разгледам с Вас:

РОМСКО МАЛЦИНСТВО

Репресиите спрямо ромското малцинство по времето на комунистическия режим у нас води до политическо осъзнаване на част от това население. Ще цитирам архивни документи на МВР с разработки на неизвестни герои-роми, борци срещу тоталитарната система, докато по същото време българското население не проявяваше политическа активност, в смисъл – изграждане на нелегални организаци за отпор срещу подтисничеството.

Но не бива да го виним за липса на борбеност, защото тя беше жестоко смазана при ликвидирането на “Горяните”, записали героични страници в най-новата ни история.

А може би напразно търся оправдание - та нали у нас само за ромите може да се каже, че са непокорни на условности и ограничения деца на свободата.

За ромите в НРБ:

Ф. 22, Оп. 1, а.е. 75 7 МВР шесто у-ние ДС 05.06.1079г.: Ориентировка относно дейността на противника и нейното отражение в страната по линия на ... цигански национализъм през 1978г. ...

Лист 8 : ... активна дейност през годината разви задграничната подривна организация “Цигански съюз” със седалище Париж, която има претенции да обедини етническите цигански групи в световен мащаб ... Неотдавна “Циганският съюз” е бил приет за консултативен член на икономическата и социална комисия на ООН ... Лист 9 : ...

Националистическите прояви на българските цигани се изразяват преди всичко в опити на отделни лица, интелигенти, да образуват самостоятелни културно-просветни, спортни и други колективи. Имаше опити за създаване на нелегални групи и организации в Сливен и Шумен ... Соф. 16.05.1979г. ... Ген. лейтенант П.Стоянов.

Ф. 38, Оп.1, а.е. 94 : ЦИАС Справка за националистически прояви сред българските цигани Лист 1: МВР , шесто у-ние ДС, 22 януари 1979г. - По линия на циганския национализъм в София и страната се води на активен оперативен отчет следните по-важни дела: ДОР “Язовец” - Заведено на лицето Мустафа Алиев, член на БКП, режисьор в Българската телевизия. Алиев веднъж е разследван за националистическа дейност, но въпреки това продължава своите опити за организиране и обединяване на българските цигани – интелигенти за извоюване на права и свободи на “циганите” у нас. В последно време се стреми да организира среща на българските цигани от цялата страна и да постави пиеса с циганска тематика в читалище в кв. “Филиповци” - София.

ДОР ”Фанатик” се води от Окръжно у-ние МВР – Сливен, на лицето Васил Чапразов, член на БКП, учител. Той е националистично настроен и влияе отрицателно върху определен кръг български цигани в града. Има намерение и работи за изграждането на нелегална организация, за тази цел подържа връзка с Мустафа Алиев, Стоянка Соколова и други български цигани от София. ГДОР ”Конгресмени”, заведено от Окр. у-ние гр. Шумен на лицата Александър Маринов, Руси Димитров Забунов и Стефан Демирев, и тримата националистически настроени, възнамеряват да изградят нелегална организация. Поддържат връзки със секретаря на Циганския съюз Гратън Пъксън и направиха опит за участие в проведения в Женева конгрес през 1978г.

В Окр. У-ние на МВР Габрово е заведено ДОР ”Техника” на лицето Атанас Николов Атанасов, със средно образование, радио-телевизионен техник. През 1975г. с обекта беше проведена профилактична беседа. Наблюдението и разработването му продължават.

ДОР ”Русия”, заведено от ОУ на МВР Кюстендил на лицето Живко Антонов Димитров от гр. Ст. Димитров. Той издирва изтъкнати дейци от цигански произход от страната и чужбина – СФРЮ, Франция, САЩ и др.

ДОП ”Манго“, заведено от МВР Михайловград на Найден Георгиев Миленков от гр. Лом. Той провежда активна националистическа дейност, изразяваща се във вражеска агитация и пропаганда. Силно религиозен и привърженик на евангелистите. На тази основа кореспондира с цигани-евангелисти от СФРЮ, Холандия, Франция и др. ДОП ”Скитник” заведено от Окр. У-ние МВР Михайловград на лицето Стефан Ангелов Топалов от гр. Лом. Обикаляйки страната, обектът споделил на няколко места, че издирва будни цигани и възнамерява да създаде нелегална организация. София 22.01 1979г. Началник у-ние 06 ДС Ген.лейтенант П. Стоянов.

МВР ЦИАС вх.№ 574 от 30.01. 1979г. По данни от преброяването през 1965г. в страната живеят 230 822 български цигани. При преброяването от м. декември 1975г. само 26 000 от тях са се записали като цигани. Заслужават внимание появилите се през последните години и активирали дейността си цигански ложи в София. Съществували още преди 09.09.1944г., те са били сформирани на професионална основа, т.е. в зависимост от занаята, който са упражнявали циганите, за подпомагане на членовете. През 1920г. по инициатива на някои цигани, които са имали връзки с турското мюфтийство в София, са се обединили тези еснафи(ложи) в културно-просветна организация “Екупе”. В 1934г. същата била разтурена и ложите продължили да съществуват нелегално. На тази основа след 09.09.1944г. се създава културно-просветната организация “Рома”, която съществува до 1954г.

В периода 1975г. - 1976г. в София – кварталите “Факултета”, “Христо Михайлов” и ж.к. “Дружба” - е имало организирани около 50 ложи, всяка от които е включвала от 10 до 30 лица. Членовете са били предимно български цигани, изповядващи мохамеданска религия и продължаващи създадената традиция да се заклеват пред ходжата и Корана. Освен мъжки ложи, имало е такива, образувани от жени. В началото на 1976г. по инициатива на 6-то у-ние на ДС и съвместно със Софийско градско у-ние на МВР съществуващите ложи бяха ликвидирани.

МВР вх. № 13574 от 11.12.1979г. - „В НРБ понастоящем живеят около 510 000 български граждани от цигански произход“.

ПОМАШКО МАЛЦИНСТВО

Помашкото население смело и непреклонно се противопоставяше на тираничната власт, установена у нас след 09.09.1944г. Храбро устояваше на насилствените опити за подмяна на идентичността му. Страданието, което понесе през този жесток период, е неизмеримо и не може да бъде изплатено. Затова единственото, което можем да направим, е да помним, много да помним, за да не се забрави никога !

За помаците в НРБ:

Ф. 13, Оп. 1, а.е. 755: Доклад на отдел 1-ДДС .... 1950г. Лист 8: .... Българомохамедани всичко 129 387; Значителна концентрация на българомохамеданско население има в следните околии : Златоградска – 17 820; Девинска – 16 601; Смолянска – 20 344; Неврокопска – 16 174; Ардинска – 15 500; Пазарджишка – 10 891; Разложка – 9 777; Крумовградска – 5 166; Асеновградска – 6 550; Тетевенска – 4 425; При преброяването през 1926г. - 202 351; 1934г. - 110 322; 1946г. - 129 387; В градовете живеят 7 891; в селата – 121 496; със средно образование – 428; с висше 18; жени със средно образование – 82; а с висше – нито една. Лист 58: С оглед на стратегическите интереси по опазване на нашата южна граница, необходимо е да стане известно основно разселване на турците и българо-мохамеданите във вътрешността на страната. В същото време да се заздравят тези райони със заселване на едно по-будно и патриотично население. По отношение оперативната и разузнавателна работа сред турското и българомохамеданско население да се разшири агентурата и подобри до максимум нейното качество, за да обхване цялото турско и българо-мохамеданско население. Да се създаде масов агентурно – информационен апарат .... н-к отдел 1- ДС; н-к отделение “А”.

Ф. 23, Оп. 1, а.е. 149 : Лист 66: По-голямо изселване от граничните райони имаме през 1950г. предимно от южната и западна граница.

Ф. 2, Оп. 3, а.е. 137: Лист 5: 11.06 1965г. На територията на Пазарджишки окръг, и респективно във Велинградски район, живеят общо 20 752 българо-мохамедани. Лист 6: Българомохамеданите като цяло се явяват една реакционна прослойка, която мълчаливо или явно е давала отпор на почти всички по-крупни партийно-правителствени мероприятия. Така например, по време на паспортизацията в страната през 1953г., „Те организираха сериозна съпротива и оказаха отпор. Център на отпора беше село Сърница“(б.а. признават от ДС).

ТУРСКО МАЛЦИНСТВО

ТУРСКОТО МАЛЦИНСТВО КАТО НАЙ-МНОГОБРОЙНО Е И НАЙ-СИЛНО РЕПРЕСИРАНО ОТ ТОТАЛИТАРНИЯ РЕЖИМ. ТО СТАВА ЖЕРТВА НА НАЛУДНИЧАВИ ИДЕИ ОТ ЗЛОВЕЩОТО СОЦИАЛНО ИНЖЕНЕРСТВО ДА ПРОИЗВЕДЕ С МНОГО НАСИЛИЕ “ЕДИННА БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА НАЦИЯ” ПО МОДЕЛ, ЗАПОВЯДАН ОТ МОСКВА. (Збигнев Бжежински припомня в книгата си “Втори шанс”, “че водещият тогава/през 70-години/ експерт по съветските въпроси на Държавния департамент бил убеден в съществуването на “съветска нация”, мултиетническа смесица” - мит, който се сгромоляса, но и досега отеква в последвалите войни и атентати).

СЪПРОТИВАТА НА ТУРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ СТАНА ДВИГАТЕЛ ЗА ДЕМОКРАТИЧНО ПРОБУЖДАНЕ, РАЗКЛАТИ ПРОГНИЛАТА ТОТАЛИТАРНА СИСТЕМА, ИЗОБЛИЧАВАЙКИ ПРЕД СВЕТА НЕЙНАТА АНТИЧОВЕШКА СЪЩНОСТ. ДОКУМЕНТИТЕ ОТ АРХИВА НА МВР СВИДЕТЕЛСТВАТ:

За турците в НРБ:

ф. 3, Оп. 3, а.е. 55: - Генерален щаб Р.О. Доклад “ Турският национализъм и изселническия въпрос “ 30.06. 1947г. МНО спец.отдел Лист 1: строго поверително; Турският малцинствен и изселнически въпрос - турското население нито е привързано, нито е вярно на отечественофронтовската власт. Лист 44: В какво се състои турско-малцинствения въпрос у нас. Решение. У нас, по начало, не съществува “турски национален малцинствен въпрос”, в обикновения смисъл на думата, като народностен и териториален въпрос, какъвто е бил например “македонския въпрос” на Балканите или “арменския въпрос” в Турция. Като такива у нас не съществуват нито арменския въпрос, нито еврейския въпрос. Особено сега, при народната власт на О.Ф., която със своята демократичност ОТРЯЗВА последните, каквито и да било възможности на някои шовинистически елементи да НАДУЯТ подобни въпроси.(юни 1947г.)

ТАКА ПРЕЗ 1947Г. ОТ Р.О . НА ГЕНЕРАЛНИЯ ЩАБ СА РЕШАВАЛИ НАЦИОНАЛНИТЕ ВЪПРОСИ !

Ф. 27, Оп. 1 а.е. 132: Административен отдел (паспортен): цифрови сведения за изселилите се турци през 1946г. -1951г. Лист 2: всичко: 1946г. - 6; 1947г. - 5; 1948г. - 51; 1949г. - 86; 1950г. - 14 450; 1951г. - 9 115; всичко: 23 713. София, 19.08.1952г. Началник отдел паспортен.

Ф. 13, Оп1, а.е.755: Доклад на отдел І – ДС за положението сред турското малцинство в НРБ,1950г. - Общо за годините 1946г.-1948г. включително по официален път от страната са се изселили в Турция всичко 21 семейства с 53 чл. През 1949г. са заминали165 семейства с 614 чл. Само за първите два месеца на тази година са заминали 744 семейства с 2 795 чл. Отдел П.К. е разрешил изходни визи на 5 730 семейства с 23 386 чл. За периода от 1946г. са регистрирани в ДДС всичко 133 турци и 222 помаци, които са избягали направо в Турция или през Гърция. На територията на Н.Р.Б. по данни от преброяването през 1946г. Живеят 675 389 души турци, като по отношение на цялото население на страната ( 7 029 349 - по преброяването от 1946г. ) турското население представлява 9,6% . При преброяването през 1926г. в страната е имало 577 552; през 1934г. - 591 193; 1946г. - 675 389; Лист 20: БКП и народната власт специално по отношение на ТУРСКОТО НАЦИОНАЛНО МАЛЦИНСТВО полагат всестранни грижи за неговото културно и материално издигане (б.а.В секретни документи властта нарича турското население “турско национално малцинство”, а официално неистово отричат неговото съществуване).

Ф. 3, Оп. 3, а.е. 236: Управление 5-то ДС - Информация за изпълнение на решенията на ПБ на ЦК на БКП от м.11.1953г. започната на 07.1955г. Лист 6: По работа с агентурата в резултат на извършената проверка на агентурно информационния апарат на управлението отпаднаха 2 802 С.С. или 41% от наличната агентура. През отчетния период са придобити 1 164 С.С., от тях агенти 274; информатори 817 и резиденти 71. През същия период са вербувани и 263 Я/К. (б.а. Приблизително може да се добие представа за агентурния апарат на едно у-ние на ДС през 1955г. )

Ф. 2, Оп. 3, а.е. 72: МВР у-ние 02 ДС Справка и информация от

ОУ-я за изселнически настроения - 28.12.1963г. 206 листа.

Лист 7: Има над 20 лица, които на път за консулството в гр. Пловдив са спрени и върнати, като им са иззети молбите, които са носили за консулството. За периода от 19 до 27 август 1963г., или общо за 8 дни, консулството е посетено от 609 души, които са подали молби за изселване. Към тази цифра не са включени онези лица, които са възпрепятствани от нашите органи, които са не по-малко от 200 души. Лист 21: На 29 август в резултат на взетите мерки е ограничено влизането в консулството, но въпреки това в същото се предават молби, като се използват и някои хитрости. Начин на предаване на молби е подхвърлянето на същите под вратата или през отвореното прозорче на същата, като по този начин до консулството са стигнали най-много молби. Лист 22: Сами Самиев Салиев, от с. Главатица, Кърджалииски окр., правеше опит да влезе в консулството, но не успя, иззети му бяха 32 броя молби. Лист 27: На 27.08.1963г. агент “Яшар” съобщи , че в турското консулство в Пловдив досега са подали декларации около 90 000 души. От органите на МВР са блокирани всички ж.п. гари и спирки, пътнически служби и спирки на ДАП, проверяват се всички превозни средства и тези пътници турци, които пътуват в посока на гр. Пловдив, биват спирани и връщани обратно. Лист 137: Само при обиск на 101 лица при опит да посетят легацията и консулствата са иззети молби за 986 семейства, в това число и за 30 члена на БКП.

Ф. 2, Оп. 3, а.е. 101: МВР у-ние 02, ДС Справка от ОУ-ния МВР гр.гр. Русе,Толбухин, и В. Търново за коментариите сред българските граждани, изповядващи мохамеданска религия, във връзка с писмото на др. Т. Живков до списание “Йени хаят” през 1964г. (13.03.1964; 01.04.1964г.) Др. Началник, докладвам Ви, че днес - на 13.03.1964г. - в 9.00 часа на закрито проведох среща с АГ”Пашата”, който ми съобщи следното ... и т.н. Лист 6: 1. Агентът да посети селата Семерджиево, Бъзън и Ветово, където в разговори със свои близки да изясни какви изказвания се правят от отделни лица във връзка с писмото. Същите задачи да изпълни и за с. Ястребово. Русе, 13.03.1964г. Н-к отделение 03 – ДС, полковник ...

ТОЛКОВА "ОТГОВОРЕН И ВАЖЕН" Е БИЛ ТРУД НА АГЕНТА ЗА ВСЯКА ЕДНА СТАТИЯ НА Т. ЖИВКОВ, СТАТИЯ КОЯТО ТОЙ - НЕ МОЖЕ И ДА НАПИШЕ !

Ф. 2,Оп. 3, а.е. 95: МВР – у-ние 02 ДС: Докладна записка и справка на отдел 11 за състоянието на агентурно-оперативната работа по линия на турската интелигенция от 01.04.1964г. до 30.06.1964г. Лист 8: По отношение ходжите. В района са създадени 18 имамски района, посредством агента “Узунов” същите са удачно подбрани и зорко следени да не се вършат религиозни обреди от незаконни ходжи(само от хора на ДС се извършват религиозните обреди – това важи и за обреди и на православни, католици, протестанти и т.н.). Този контрол се упражнява агентурно, ДВ и чрез обществеността. Там, където става нужда да се отклони кандидатурата на неподходящо лице за ходжа, това става посредством “Узунов” на отговорна работа в Мюфтийството. Така през настоящата година са настанени(подменени) двама ходжи по наши указания в гр. Толбухин и с.Зърнено .... 30.06.1964г. гр. Толбухин, началник отдел 2 -ро ДС

Ф. 2, Оп. 2, а.е. 262: Управление ІІ. КДС дело № 33; 1968г. Информация до ЦК и други ведомства; започната на 06.01.1068г завършена на 02.08.1968г. - 452 листа. Лист 312: КДС ІІ. У-ние 12.06.1968г. Италианският посланик Пурини Лист 313: Накрая Пурини казал: “Знам, че във всяка държава опасното малцинство е това, което идва от друга държава. В случая турското малцинство, което от България заминава за Турция, е по-опасно за турската държава, отколкото за България до момента, в който живее тук”. Лист 383: 19.07.1968г. Турският посланик Ертюзюн реагира остро на поканата да присъства в Толбухин на срещата на преседателя на Министерския съвет с шефовете на дипломатическите мисии. Бил недоволен от избора на града, защото бил свързан с историята ни. Лист 384: Неприятно му било да не би да му “говорят за турското робство". ( б.а.Прихванато с технически средства от ДС).

Ф.22, Оп. 1,а.е. 27: 01.04.1977г. Доклад за извършената проверка в Окр. у-ние МВР – Плевен по линия на 06 у-ние ДС: В Плевенски окръг живеят 383 000 жители. От тях 13 000са от турски произход. Тук са разселени около 200 злостни политически и криминални рецидивисти и 20 българи, изповядващи мохамеданска вяра. По линия на национализма се ползват 8 агенти.

Ф. 20, Оп. 1, а.е. 486: Група за контрол и помощ. План и справка за проверка по изпълнението на задачите, поставени на националното съвещание на ДС по турска линия от 02.10.11973г. до 27.10.1975г. Лист 7: Окръжните у-ния на МВР – Разград и Кърджали имат специално разработен перспективен план до 1980г. по придобиване на нова качествена агентура сред интелигенцията, духовенството, жените. Лист 8: В осемте Окр. у-ния на МВР вражеският контингент към 01.07.1977г. Наброява 5 623 лица, в Шумен 755, Разград 1023, Кърджали 2269, Търговище 411, Силистра 293, Смолян 347, Пазарджик 137, Благоевград 388. Лист 9: От наличния вражески контингент 5 623 лица са на различен вид оперативен отчет. Лист 13: За периода от 01.01.1974 до 01.07.1976г. са вербувани общо 481 нови агенти. Най-много нововербувани има в Кърджали – 186, Разград – 66, и Силистра – 47.

Лист 14: Към 01.01.1974г. общият брой на агентурата е била 949 агенти, а към 01.07.1976г. е нараснала на 1 197 агенти, или с 248 агенти в повече(има изключени агенти, например - за отказ от сътрудничество). От наличните агенти 572 са по линия на ВГУ -ДС и 625 са по линия на 6-то у-ние – ДС. От тях 902 са български граждани от турски произход и 295 са из средите на българи, изповядващи мохамеданска вяра. От анализа на цифровите данни за образователния ценз на агентурата се вижда, че преобладават със средно образование – те са 518, с полувисше образование са 129 агенги и с висше - 95. Но все още е значителен броят на агентите с основно образование, които представляват 445 души. По партийна принадлежност наличната агентура се разпределя, както следва: членове на БКП – 202, на БЗНС – 97, на ДКМС – 360, и 538 са безпартийни (б.а.Продължително време БеСеПарите пускаха лъжи в медиите, че членове на БКП не са вербувани за агенти).

Ф. 1, Оп.11, а.е. 410: Лист 6: Заповед за прилагане на превантивна мярка по чл. 30, ал.1,т.1 № ......1986г.: Установих, че Зия Седкиев Хаджибекиров, протурски националист, отправя клевети срещу наши партийни и държавни институции, с което оказва отрицателно влияние върху населението. Предвид горното, на основание чл: 40, ал.1, т.1 от ЗНМ, заповядвам на Зия да бъде наложена превантивна административна мярка „принудително установявяне в о-в Белене“, Плевенски окр. за срок от 3 години. Заповедта подлежи на незабавно изпълнение, не може да бъде обжалвана. Милчо Ангелов Каменов, протурски националист - принудително изселване, Марин Митков Хубенов, протурски националист... Галина Младенова Иванова, протурска националистка, не одобрява и не възприема възродителния процес - принуддително установяване за срок от 3 години без право на обжалване(б.а.тогава Галина е била на 26 години).

МАКЕДОНСКО МАЛЦИНСТВО

Броят на македонското население у нас по време на комунистическия режим, както и сега, не може да бъде назован. Отношението на режима към македонците е различно, но никога не е в тяхна полза, и зависи от политическия момент. Те – македонците - не могат да почувстват своята самостоятелност, защото и преди, и сега се опитват да определят идентитета им три самопровъзгласили се родини майки - България, Гърция и Сърбия. По време на тоталитаризма ги обгрижваха две зловещи секретни служби – българска и сръбска, които не си поплюваха - погаждаха си мръсни номера, но все за сметка на македонското малцинство, въпреки че на по-високо ниво си сътрудничеха. Та нали конците на тези служби, както и на всички останали, се дърпаха от Москва. Това двойно обгрижване изпепели много съдби и няма да бъде забравено.

За македонците в НРБ:

Ф. 38, Оп.1, а.е.93, Лист 1: МВР вх. № 4 от 02.01.1976г. Информация относно резултатите от преброяването на населението и жилищния фонд в Благоевградски окръг.

Във връзка с преброяването Окр. у-ние МВР проведе редица целенасочени и резултатни агентурно – оперативни и профилактични мероприятия с онези граждани, които в различни периоди и по различни причини са имали националистични настроения и прояви на промакедонска основа.

Специално внимание бе обърнато на онези категории лица, които по паспорт се водеха македонци – техният брой от 1 200 през 1965г. бе сведен на около 50 в навечерието на преброяването. Проведоха се мероприятия и по лица без гражданство, като в последствие всички се записаха българи, а също и по югославянските граждани, живущи в окръга. Лист 2: От постоянното население на окръга, състоящо се от 321 232 души, българи са 318 449; турци 2 145; цигани 475; други общо 168, в това число македонци – 20; руснаци – 78; арменци – 13; гърци – 14; власи – 9; англичани – 1; поляци – 7; албанци - 2; унгарци – 1; сърби – 4; и евреи – 10.

От 20 души македонци 11 са югославски граждани, живущи в окръга, които по селища се разпределят така: Благоевград – 6, Петрич – 2, Сандански – 1, с. Плоскш – 1, и Разлог – 1, останалите 9 души са наши граждани, а именно Стойко Иванов Гърчев – АБПФК, член на БКП и съпругата му Петра Георгиева Гърчева от Благоевград, семейството на Никола Миланов Георгиев от гр. Петрич, състоящо се от 6 човека, Никола Миланов е включен в контингинта по линия на югославското разузнаване, многократно подава молби за изселване в СФРЮ. Лист 4: Преди и по време на преброяването незначителен брой лица, които досега нямаха прояви, направиха националистически промакедонски изказвания и създадоха известни трудности на преброителните комисии. Общо в окръга 117 лица са направили промакедонски изказвания, от които 76 лица от водещия се контингент по списъчен отчет, и 41 новопоявили се лица.

Ф. 2, Оп. 2, а.е. 262: у-ние ІІ. КДС дело № 33; 1968г. Информация до ЦК на БКП и др. ведомства, започната на 06.01-1068г. И завършена на 02.08.1968г. - 452 листа Лист 335: 27.04.1968г. Сирийският посланик Набих Сабг отбелязва, че македонският въпрос излиза на преден план при определени политически събития и се използва като средство за упражняване на натиск. Лист 358: Живко Билбия – кореспондент на агенция ТАНЮГ: „За сегашните(1968г.) отношения между България и Югославия е виновен Съветският съюз, който ни настройва срещу тях“.(агент “Вълев”, 18.06., Петров, 12 отдел)

ЕВРЕЙСКО МАЛЦИНСТВО

ЕВРЕИТЕ В БЪЛГАРИЯ БЯХА СПАСЕНИ ОТ ДЕПОРТИРАНЕ В НЕМСКИТЕ КОНЦЛАГЕРИ, НО ЕВРЕЙСКОТО НАСЕЛЕНИЕ, ОСТАНАЛО У НАС СЛЕД 09.09.1944 г. , НЕ МОЖА ДА СЕ СПАСИ ОТ УНИЖЕНИЯТА И ЖЕСТОКОСТИТЕ, НА КОИТО БЯХА ПОДЛОЖЕНИ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ В ОПИТ ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В ПОСЛУШНИ ПИТОМЦИ НА ИМПЕРИЯТА, НАРЕЧЕНА СОЦЛАГЕР . ПРИЛИКАТА С КОНЦЛАГЕРИТЕ НЕ Е МАЛКА, НО СОЦЛАГЕРът ДЪРЖЕШЕ В ПЛЕН НЕИЗМЕРИМО ПО-МНОГОБРОЕН ЧОВЕШКИ МАТЕРИАЛ, ВЪРХУ КОЙТО ЕКСПЕРИМЕНТИРАХА ПОЛУГРАМОТНИ ПРЕСТЪПНИЦИ, ОПРЕДЕЛИМИ С ПСИХОАНАЛИЗАТА НА АДЛЕР. ТОЗИ ЕКСПЕРИМЕНТ ПРИКЛЮЧИ ЗАСЕГА БЕЗ НАКАЗАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ, НО ОСТАНА КАТО ЗЛОВЕЩ СИМВОЛ НА ХХ. ВЕК.

За евреите в НРБ:

Ф. 2, Оп. 1, а. е. 79: ДНМ - отдел ДС отделение “Б” Доклад от бюро “Б” при сл. ДС 04.04 1946г. - 06.07.1946г. Лист 1: Отчетен доклад за Горно – Джумайска област. Господин началник, донасям Ви следното .... Евреи.

Прояви няма. Болшинството от това малцинство води англофилска политика, особно в Неврокоп. Горна – Джумая има Ционистическа организация от 23 души членове. Приведени са почти в известност. И тук предстои да се извърши това, което се предвижда по горните линии (изграждане на досиета, превербоване на С.С. и информатори )

Ф. 13, Оп. 1, а.е. 597, Лист 1: 11 май 1949г. Причини за разтуряне на еврейските организации в страната. Обединяваните от Единната ционистка организация еврейски организации в страната – независими ционисти “Теодор Херцел”, Работническа партия “МАПАН”, организацията на десните социалисти “Пале Цион”, женската ционистка организация “Вицо” и гимнастическото дружество “Макаби”, всички със свои централни комитети, към края на 1948г. Наброяват общо 14 000 членове. (колкото до причините, “фабрикуваха” се такива, за да бъдат “разтурени” всички граждански структури в страната).

Ф. 38, Оп.1, а.е.96: Справка за прояви по линия на ционизма 1972г. - 1978г. Лист 1: у-ние 6 – ДС; МВР вх. № 9948 от 24.11. 1972г. Справка относно оперативната обстановка по линия на ционизма.

По настоящем в НРБ жевеят около 5 100 български граждани от еврейски произход, предимно в София, Пловдив и Варна и др. Около 285 души работят в научни и културни ведомства и институти, а редица от тях заемат ръководни длъжности. Болшинството от българските евреи членуват в учредената през 1957г. Обществена културно – просветна организация – ОКПО, със седалище София. Нейната задача е чрез системна общественополитическа и културно – просветна дейност да води борба против ционистката идеология. Лист: 5: Киносценарист, член на БКП, злобно критикува членовете на ЦК на БКП : При посещение в Париж – Франция през 1970г. гостува на изменника на родината Матей Коритски, от когото е взел антикомунистическа и ревизионистическа литература. Лист 6: Друг български гражданин от еврейски произход, писател на свободна практика, изключен от БКП заради ревизионистичните му отклонения и несъгласие с линията на БКП, има подозрения, че е свързан с френското разузнаване. Научен сътрудник от Института по философия при БАН от еврейски произход твърди, че у нас имало антисемитизъм и национализъм. Режисьор в драматичен театър в страната, евреин по произход, се обявил против ръководната роля на БКП на културния фронт. Получени са данни за някои други интелектуалци – евреи, които правят безпринципни изказвания по линия на партията в областта на литературата и изкуството, както и отношението към евреите у нас.

Лист 7: Засега по линия на ционизма не се водят дела на оперативен отчет. Вражеският контингент не е напълно установен за страната, а установеният е обезпечен достатъчно с агентурно наблюдение.

Лист 13: МВР 05.12.1977г. Информация относно проведеното 23-то пленарно заседание на Световния еврейски конгрес (СЕК), подготовка на Световната ционистка организация (СЦО) и трибунала “Сахаров” в Италия. В изпълнение плана за взаимно сътрудничество с 5-то у-ние КГБ за събиране на информация с цел изобличаване на международния ционизъм от 18 до 24.11.1977г. - В Югославия и Австрия с конкретни задачи бе маршрутиран агент “Спас” на ръководство в VІ-то у-ние ДС.

Реализирайки поставената му задача, същият е успял да реализира редица срещи и разговори с различни лица от еврейски произход, придобивайки информация, касаеща 23-то пленарно заседание на СЦО. В заседанието са взели участие и Джеймс Картър – президент на САЩ, Хенри Кисинджър – изнесъл доклад на тема “Еврейството в съвременния свят”, Сайръс Ванс (б.а. Логиката на тайните служби е неразгадаема! Защо ли ДС и КГБ са командировали “Спас”, вместо да прочетат тази информация от някой европейски вестник, но кой съм аз, че да мога да вникна в тяхната логика – нали те са тайни служби! Моето наивно предположение е, че на “Спас” просто му се е приискало да се поразтъпче малко по Европата, задействал нужните връзки и хоп в Европа.)

КОГАТО ПРИВЕЖДАМ НА ВНИМАНИЕТО ВИ АРХИВНИ ДОКУМЕНТИ НА МВР 3А РЕПРЕСИИИТЕ НА РЕЖИМА СРЕЩУ ЕВРЕЙСКОТО НАСЕЛЕНИЕ, НЕ МОГА ДА НЕ ЦИТИРАМ И ДОКУМЕНТИ, КОИТО СЕ ОТНАСЯТ ДО ИЗРАЕЛСКАТА ЛЕГАЦИЯ У НАС.

Като например разработката на роденият в София израелски дипломот завършил през 1941г. 3-та мъжка гимназия, ръководител на еврейската организация “Бетар” след 1941г., през 1944г. успял да напусне България, и по-късно през 1953г. е акредитиран като аташе към Израелското посолство. На 06.10.1953г. за него е заведена разработка с кодово име А.А.Р.”Дръвник” - по обекта работятдвама информатори и двама агенти, направен е списък на връзките на обекта – 64 души – Ф. 3, Оп. 4, а.е. 7, както и Ф. 2, Оп. 1 , а.е. 386, МВР у-ние 02 ДС, от 15.12. 1953г. План за изземване шифъра на посолството, за изпълнение е натоварен 4-ти отдел.

НА ПОДОБНИ РАЗРАБОТКИ СА ПОДЛОЖЕНИ ВСИЧКИ ПОСОЛСТВА ИЗВЪН СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ЛАГЕР, НО НАЙ-ГОЛЯМО ВНИМАНИЕ Е ОТДЕЛЕНО НА ТУРСКОТО ПОСОЛСТВО - ПО РАЗБИРАЕМИ ПРИЧИНИ. Ф. 2, Оп. 3, а.е. 170 и др. а.е. - ТУРСКАТА ЛЕГАЦИЯ В РАЗРАБОТКАТА Е С КОДОВО ИМЕ ОБЕКТ “ЦИРК” И ВЪВ ФОНД 2 ИМА СТОТИЦИ ФОТОКОПИЯ НА ТУРСКИ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ ПРИ ПРОВЕДЕНОТО М 40 – В ПРОТИВОРЕЧИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ДОГОВОРИ. НО НЕ САМО СЕ КРАДаТ ШИФРИ, ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ДОКУМЕНТИ СЕ ПРИХВАЩАТ, ПОДСЛУШВАТ СЕ ВСИЧКИ РАЗГОВОРИ, ПРОВЕЖДАНИ В ПОСОЛСТВАТА И ИЗВЪН ТЯХ, С ПОМОЩТА НА ТЕХНИЧЕСКИ СРЕДСТВА КАТО : “ЕЛЕКТРОН”, “ДЕЛФИН – 3” , “БОДИЛ- АМ”, “ПОДСОЛНУХ” - Ф. 1, Оп. 13, а.е. 25: - Протокол за сътрудничество на оперативно техническите служви на МВР и КГБ .

P.S. От написаното в архивните документи за разработките на дипломатите съм спестил подробности от уважение към тях.

ТРЪПКИ МЕ ПОБИВАТ, ЧЕТЕЙКИ АРХИВНИТЕ ДОКУМЕНТИ, ОТРАЗИЛИ ВСЪЩНОСТ ЕДНА ВОЙНА. ВОЙНА НА САМОЗАБРАВИЛАТА СЕ БКП СРЕЩУ НАРОДА, ЗА ДА ГО ПОДЧИНИ НА “СВОИТЕ“ - СЪВЕТСКИ (РУСКИ) ИНТЕРЕСИ, ИЛИ ДА ГО УНИЩОЖИ С РЕПРЕСИВНИ СРЕДСТВА.

Добри Добрев

 Сподели

0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...