Премини към съдържанието
  • публикации
    32
  • коментар
    1
  • прегледи
    30211

Тревожно разстройство - признаци и симптоми


panicersclub

3224 прегледа

 Сподели

В напрегнатия Живот, който всички водим знаем какво е да си напрегнат и в състояние на тревожност. Сърцето ни бие бързо преди важна презентация или труден изпит, чувстваме пеперуди в стомаха си, когато отиваме на сляпа среща. Тревожим се по повод семейни проблеми или се чувстваме крайно напрегнати, когато сме решили да поискаме повишение от шефа си. В случай, че притесненията и страховете ви пречат да живеете по начин, по който бихте искали , вие вероятно страдате от тревожно разстройство. Добрата новина е, че има много начини да повлияем на тревожността и нейните симптоми, докато я редуцираме до минимум и върнем контрола върху живота си.

Нормално е да се притесняваме или да се чувстваме напрегнати, когато сме поставени в стресираща ситуация. Тревожността е естествен отговор на нашето тяло спрямо вероятна опасност, аларма, която се включва автоматично, когато се чувстваме застрашени. Въпреки че по-скоро тревожността е неприятно изживяване – то тя не винаги е нещо лошо. Всъщност, тревожността ни помага да сме в кондиция и фокусирани, мотивира ни да действаме и разрешаваме проблемите в деня си. Но когато тревожността е постоянна и изцяло завладява Живота ни, когато рефлектира върху ежедневието и връзките ни с други хора – то тогава човек е преминал границата на т.н. нормална, дори здравословна тревожност и страда вече от тревожно разстройство.

Страдате ли от тревожно разстройство?

Ако се идентифицирате с няколко от следващите знаци и симптоми, които просто не можете да пренебрегнете в деня си, тъй като те не отминават – то вие вероятно страдате от тревожно разстройство.

Постоянно ли се чувствате напрегнат, притеснен или сякаш сте на ръба на нервна криза?

Влияе ли тревожността, която чувствате върху вашите задължения – в семейството и в обществото?

Изпитвате ли страхове, за които знаете, че са ирационални, но въпреки това не можете да ги овладеете?

Вярвате ли, че нещо лошо ще се случи, ако нещата не се направят по определен начин?

Избягвате ли ситуации или дейности само защото ви напрягат и ви карат да се безпокоите?

Получавате ли внезапно, неочаквано и силно сърцебиене?

Мислите ли, че зад всеки ъгъл ви дебне опасност или катастрофа?

Признаци и симптоми на тревожното разстройство

Тъй като тревожното разстройство е комплекс от свързани по смисъл състояния, то може да е различно при различните хора. Един човек може да страда от интензивни пристъпи на тревожност, които се случват без причина, а други могат да се паникьосват само при мисълта, че трябва да присъства на събиране с много хора. Други могат да се борят със страха си от шофиране или с натрапчиви мисли. Някои живеят в постоянен страх и притеснения за всички и за всичко. Но въпреки различните му проявления, всички тревожни разстройства споделят един основен симптом: изпитването на интензивен и силен страх в ситуации, в които повечето хора не биха се почувствали застрашени въобще.

Емоционални симптоми на тревожност

В допълнение на основния симптом на ирационален и прекомерен страх и тревога, други често срещани емоционални симптоми на тревожността са:

Чувство на страх или ужас

Затруднена концентрация

Напрегнатост и нервност

В очакване на най-лошото

Раздразнителност

Безпокойство

Нащрек за дебнеща опасност

Чувство на празнота. Сякаш съзнанието в един момент е празен, бял лист.

Физически симптоми на тревожността

Тревожността е повече от усещане. Като резултат от реакцията на организма ни „бий се или бягай”, тревожността включва в себе си широко разнообразие от физически симптоми. Поради множеството физически симптоми, съпътстващи тревожното разстройство – много от страдащите от него мислят, че са болни от някаква тежка болест. Възможно е те да посещават често лекар и да правят всевъзможни изследвания, докато се отрие, че всъщност страдат от тревожно разстройство.

Физическите симптоми при тревожно разстройство най-често са:

Сърцебиене

Изпотяване

Стомашно разстройство или гадене

Често уриниране или диария

Невъзможност да се поеме въздух

Треперене

Мускулно напрежение

Главоболие

Умора

Безсъние

Връзката между депресията и тревожността

Много хора с тревожно разстройство страдат също и от депресия по някое време. Счита се, че и двете състояния произлизат от една и съща биологична уязвимост, което обяснява защо те често вървят ръка за ръка. Депресията прави тревожността по-тежка и обратното. Затова е нужно и важно да се лекуват и двете състояния.

Източник: helpguide.org

Клуб на паникьорите в България "Бялата лястовица"

 Сподели

0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...