Премини към съдържанието

Book Reviews

 • публикации
  286
 • коментари
  1587
 • прегледи
  1645693

Редакторски екип - пояснения, трикове


ganinka

7795 прегледа

=!= ПОЯСНЕНИЯ =!=

Тирета

Съществуват три основни тирета, които присъстват задължително във всеки шрифт: дефис, n-тире (средно тире) и m-тире (голямо тире или, просто, тире). Те изглеждат така:

- дефис

– n-тире

— m-тире

Името на двете последни тирета идва от ширината им — тази на n-тирето е близка до ширината на латинската малка буква n, а тази на m-тирето — до ширината на m.

Необходимо е да се отбележи, че тъй като в български в повечето случаи от двете страни на голямото тире се оставя празно място (интервал), за да не остава такова тире в началото на ред (с изключение на случая, когато въвежда пряка реч), от лявата му страна шпацията (интервала) трябва да е „лепкава“, т.е. non-breaking.

Кавички

Кавичките, освен че са съставени от два елемента — отварящ и затварящ, се характеризират и с положение и насоченост. В български език се употребяват няколко вида кавички: двойни с форма на запетаи, двойни френски, и единични с форма на запетаи.

Най-разпространени са първите посочени. Те могат да бъдат описани така: отварящите кавички се поставят на основната линия, сиреч долу, и са насочени навън, т.е. „опашките“ на запетаите сочат извън думата, оградена в кавички; затварящите кавички се поставят на височината на главните букви, т.е. горе, и сочат също навън. Това изглежда така:

„ — отваряща кавичка и “ — затваряща кавичка.

Използването на кавички от типа “ ” (английски), ” ” (шведски), „” (италиански) показва крещящо невежество и неуважение към към традицията. Няма извинение и за употребата на знак за инч вместо кавички " ", въпреки че това явление е широко разпространено в англо-говорещия свят.

Другият вид двойни кавички, които се употребяват у нас, са т.нар. «френски кавички». Те, както се вижда, приличат (но само толкова!) на два поставени един до друг знака по-малко или по-голямо, съответно за отваряне и затваряне. Що се отнася до единичните кавички, в български език се употребява един-единствен тип единични кавички: горе и навън—горе и навътре, т.е. ’ ’.

Набиране

Под операционна система Windows кавички и тирета се набират като натиснете клавиш Alt и от обособената за цифри част на клавиатурата наберете определено четирицифрено число:

„ Alt +0132 за двойна отваряща обикновена кавичка

“ Alt +0147 за двойна затваряща обикновена кавичка

« Alt +0171 за двойна отваряща френска кавичка

» Alt +0187 за двойна затваряща френска кавичка

’ Alt +0146 за отваряща/затваряща единична кавичка

– Alt +0150 за n-тире

— Alt +0151 за m-тире.

Лепкав интервал (шпация) се набира с Alt +0160

Разни

1.Plain Text е обикновен txt-формат, който е най-удачен за Чекера.

2.Text Rich Format е rtf-формат, който може да се проверява с Чекера, но самия Чекер прави тиретата от големи в малки, когато се ползва този формат.

=!= ТРИКОВЕ =!=

1.Когато се преобразува ртф-файл в тхт-файл, в новия файл се появяват по няколко празни позиции на всеки ред. За да се махнат, десен бутон върху тхт-файла > Отвори с / Open with > Майкрософт Уорд. След това се премахват празните позиции и файла се затваря, като се запазва пак в тхт.

2.Поставяне на табулатори в документ (само за Word)

Редактиране/Edit > Замести / Replace

^p

^p^t

3.Проверка за два празни реда един след друг

За да сте сигурни, че не е останал някъде само един празен ред, правите проверка чрез Редакция>Търсене и задавате ^p^p

Проверявате целия текст и там, където се окаже, че празния ред е само един - се заглеждате дали трябва да са два празните редове, или не трябва да има изобщо такива. Съответно поправяте според случая.

4.Масова замяна на малки с големи букви и обратно в документ

Понякога се случва някое лично име да е разпознато многократно в текста с начална малка буква, например: «Адам фелън» — тогава в «Редакция-Заместване(Edit-Replace)» горе се записва «фелън», а долу «Фелън»и се дава «Замести всички (Replace All)» при включена отметка «Използвай заместващи символи (Use Wildcards)». При такива замени, обаче, трябва много да се внимава – ярък пример е името «Крис», което много често се разпознава като «Крие». Но ако дадете масово заместване на тази дума, то тогава и напълно коректните думи «крие» и «криене» ще бъдат заместени с «Крис»и «Крисене».

По същия начин можете да направите и масова замяна само на главна с малка буква. Понякога това се налага защото, при експорта на текста, в целия файл дадена буква е разпозната като главна (най-често това са букви «В» и/или «Ф»).

Тук обаче има и едно продължение.

Тъй като при масовата заменка ще има и букви, които ще бъдат некоректно подменени (например букви в началото на изречение), то голяма част от тази грешка може да се оправи с втора масова замяна (пак при включена отметка) – заменяте «точка празна позиция малката буква» с «точка празна позиция главна буква». След тази замяна некоректно заменени букви ще останат само такива, които са в началото на собствено име.Това вече се оправя ръчно при четенето.

Никога не правете грешката да заменяте масово малка с главна буква – последствията ще са катастрофални.

Подчертавам, че ако отметката «Използвай заместващи символи (Use Wildcards)» не е включена, резултат няма да има.

5.Когато искате да предложите промяна на текст, който се редактира (Уърд)

Маркирате желания текст > Insert > Comment

В коментара можете да запишете промяната и тя стои отстрани, докато изберете желаното.

 • Харесване 1

0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Гост
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване