Премини към съдържанието
  • публикации
    8
  • коментари
    13
  • прегледи
    7120

ИМА ЛИ БОГ РАЗУМ


Виктор Кордон

1226 прегледа

 Сподели

Най-големите проблеми, които крие в себе си Библията, са противоречието на редица нейни внушения със съвременните представи за структурата и функционирането на света, както и логическите несъответствия, иманентно съдържащи се в нейната религиозна концепция. Държа да подчертая, че това не са незначителни детайли и невзрачни подробности, а основни стълбове на библейската доктрина, без които тя би рухнала безнадеждно.

Представяйки тази логическа дисхармония на общественото внимание, аз бях съветван от своите опоненти да не се опитвам да тълкувам Светото писание от гледна точка на разума. Това, според тях, би бил грешен подход, тъй като Божиите дела не следвали логиката. Това ме накара да се замисля какво дава основание да се отказва на Господ разум.

Всеки път, когато се вгледам в истинските дела Божии (а не в тези, които му се приписват) – звездите, галактиките, планетите, Земята, хората, живите твари, растенията, микроорганизмите, атомите, аз виждам, че всичко съществува и функционира в ред и хармония. Нищо не се случва хаотично, спонтанно и произволно и във всяка частица, процес и явление има логика, защото всичко се подчинява на законите, наложени от Твореца на Всемира. Питам се тогава, защо, ако всички елементи от микро и макрокосмоса са взаимосвързани и работят според Божиите правила, които са толкова прости и логически проследими, аз трябва да вярвам на една книга, без съмнение писана от хора, която твърди, че нещата се случват без логика? Нима всички реални доказателства около мен с цялото им безкрайно изобилие могат да бъдат обезценени от няколко ексцентрични басни, в подкрепа на които няма никакви достоверни сведения? На какво трябва да вярвам – на химеричните писания на няколко простосмъртни грешници или на логиката на природните процеси, в която прозира цялото величие на Създателя? Срещу гениалния разум на Твореца, конструирал Универсума с толкова интелигентна логическа последователност, в който всичко е подредено и хармонично, стои една книга.

Е, питам аз, на въображението на нейните автори ли да се доверя или на неизброимите аргументи на Бог, които Той ни предоставя щедро с всяко свое творение, с всяка своя проява?

Бог е Разум, следователно делата Му се ръководят от логика, която е негова основна функция. Оттук следва, че всичко, което съществува и се случва в реалния свят, може да бъде обяснено по дедуктивен път с подкрепата на съответното количество информация. Единственото неудобство е недостигът ни на знания. Но всяка следваща крачка ни убеждава в правотата на тази аксиома. А ако у нещо липсва вътрешна логичност, значи то е продукт на човешкото несъвършенство, какъвто е и самата Библия.

 Сподели

2 Коментара


Препоръчани коментари

Значии... наскоро бях задал един въпрос, вънувайки ме какво може да му се отговори, а именно, може ли бог да се самоубие, след като всичко може m%20%2857%29.jpg?psid=1 И всъщност... абе да не го е направил без да разберем?? m%20%2834%29.gif?psid=1

В темата подкрепяш нещо, което не е тайна, Библията е писана от хора, не от Бог. Преекспонирана е, субективна е, манипулативна дори. Нейната сила никога не е била в буквалното и разбиране, а в тълкуванията и. От там и безбройните секти.

Относно втория момент с разума... аз получих един задоволителен отговор за мен. Той гласеше, че изхождам от погрешна позиция - придавам на Бог човешки черти. Мисля, че и ти я допускаш.

Линк към коментара

Аз смятам, че когато се казва, че Бог е сътворил хората по свое подобие, е съвсем нормално да заключим, че това не се отнася до физическия облик. Твърде наивно би било да приемем, че Бог като Субстанция от Свръхразум и сила може да има тяло, подобно на нашето. Изключвайки категорично тази вероятност, следва да се запитаме ако не по формата, тогава по какво Бог ни е направил да приличаме на Него. Единственият възможен отговор е: по Разума.

Разбира се, ние в никакъв случай не можем да притежаваме пълния набор от характеристики на Божествения разум, но носим в себе си зародиша на Съзнанието на Всевишния. А основен признак на разумността е логичността. Следователно Божиите дела трябва да са подчинени на логически закономерности. Потвърждение за това е закономерността, която присъства във всички Божии проявления - природните явления, историческите събития, социалните процеси. Навсякъде се наблюдава взаимосвързаност и взаимообусловеност между отделните фрагменти от пространствено-времевия континуум. Ето защо смятам, че в Божиите дела има логика, макар и нейният краен замисъл да не ни е известен. Все пак ние сме хора и нам е присъщо да грешим. Но и да се учим...

В крайна сметка аз допускам, че е възможно и да греша. И ако някой ме убеди в това, съм готов да се поправя. Дотогава ще приемам, че съм прав.

Поздрави!

Линк към коментара
Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...