Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Напрежение и охлаждане?

Featured Replies

Здравейте. В последно време малко по малко гледам да си ъпгреитвам старият компютър за да отлагам колкото може покупката на по нова технология (на принципа "трай конйо за зелена трева" :baby: ) Не разбирам много от overclock но вдигнах FSB ot 200 na 250 оставих рамта (DDR-400 2X1GB ) на 166 mhz за да не вдигне повече от 204 mhz. Първоначално системата не беше стабилна и даваше грешки. Забелязах че процесора е сравнително студен и вдигнах напрежението на 1.50V след което вдигна температура на около 45 50 градуса но системата стана сравнително по стабилна. Конфигурацията е сражwнително остаряла: ASRock k8nf4g-vsta; 2x1GB A-data ddr-400; Athlon 2800+ s. 754. Искам да попитам да вдигна ли напрежението на 1.55V, Заслужава ли си покупката на охладител http://www.izgodnobg.com/ceni/193567-Ventilator-radiator-procesor-Akasa-Cooler-AK-876-AM2-939.php (тези фреонови тръби ме съмняват нещо) на колко mhz мога да вдигна рамта и трябва ли охлаждане и за нея?

heat pipe се наричат "тези фреонови тръби" и не знам в тях да има фреон. Според мен, охладителя е прекалено скъп спрямо цената на конфигурацията и от тази гледна точка, не си струва, а и не виждам да може да се постави на този сокет.

За самия клок не мога да ти отговоря, има по-запознати потребители.

• Автор

Става за сокет 754 на амд и няма да го взема чак на тази цена.

Става за сокет 754 на амд и няма да го взема чак на тази цена.

Опитай да не наливаш повече пари в старата щайга и помисли за нова, приятелски съвет просто :)

• Автор

Работя в сервиз за компютри и виждам как всеки ден излизат все нови и нови неща а цените падат. Ще ми се да източа моя до край.

Аз съм клоквал такъв процесор , само че паметта беше 2х512мб пак на а-дата.Сега зависи от самия процесор , с този с който аз се занимавах направи 50% клок без повишаване на напрежението.Заключваш PCI-E 101Mhz PCI 33Mhz и намаляш HT Link на 600мхз или 3x.С паметта направо я постави на 133Mhz , за да не създава проблеми.При процесора започваш да вдигаш FSB през 5-10мхз и тестваш с някоя програма за стабилност (ортос примерно).Ще дойде момент , когато компютърът няма да може да тръгне и тогава ще се налага повишаване на волтажа на процесора.С това боксово охлаждане не те съветвам да го мъчиш прекалено много.По време на тестовете следиш температурата на процесора да не превишава 60 градуса.Успех дано съм помогнал поне малко и прочети това , ако не си http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=32313

Тези процесорчета се клокват много добре.Както ти каза Daredevil_666 без повишаване на напрежението се клокват доста.Аз имах един Семпрон 2800+,който е орязана версия на твоя и се клоква от [email protected]Гхц на дефаут напрежение.При мен ограничаващия фактор е множителят(х8),защото дъното издъхваше.Ето ти една картинка ако може да ти помогне с нещо(прикачения фаил).

Забравих да кажа,че е клокван с боховия охладител.

А и дъното е почти като твоето.Разликата,е че подържа сата хардискове.

post-245972-1264176656,87_thumb.jpg

Редактирано от becool (преглед на промените)

Само една вметка.АК-876 е приличен за цената си охладител.За съжаление,интелският му вариант АК-965 е за предпочитане,заради еднаквите при двата охладителя размери на основата.Просто процесорите на AMD са с по-големи физически размери и основата не ги покрива изцяло,което няма как да не се отрази на перформънса.Въпреки че може да охлади твоят процесор перфектно,няма да бъде достатъчно ефективен при последващ ъпгрейд на по-мощен процесор AMD.Също и три пиновият конектор за охладителя на дъното ти-ще ти донесе,най-вероятно,пълните 2500 оборота в минута и идващият с тях около 50 децибела шум,дори при включен CPU Quiet Fan .Повярвай-дразни.:)Ако системата ти беше интелска,всичко щеше да изглежда другояче.Това,което е АК-965 за интел,за АМD е АК- Freezer 64 PRO.

heat pipe се наричат "тези фреонови тръби" и не знам в тях да има фреон. Според мен, охладителя е прекалено скъп спрямо цената на конфигурацията и от тази гледна точка, не си струва, а и не виждам да може да се постави на този сокет.

За самия клок не мога да ти отговоря, има по-запознати потребители.

Защо да не инвестира в качествен охладител, който може да се ползва и в последствие със всички сокети като например http://www.dekada.com/catalog/cpu-cooler-mugen-2-lga1366775am3478-120mm-p-549.html .

Ако цената не му е проблем, няма защо да не го направи.Охладителя наистина е много добър.Винаги съм твърдял,че дадените за добро охлаждане и захранване пари не са похарчени,а инвестирани.

Защо да не инвестира в качествен охладител, който може да се ползва и в последствие със всички сокети като например http://www.dekada.com/catalog/cpu-cooler-mugen-2-lga1366775am3478-120mm-p-549.html .

За конкретната стара машина, че не си струва ъпгрейд за 40 лева и то за нещо, без което спокойно може да се мине. Инвестиция е доста относително, защото утре може да е с интелски процесор.

Винаги съм твърдял,че дадените за добро охлаждане и захранване пари не са похарчени,а инвестирани.

Съгласен. Аз съм с Prolimatech Megahalems, но за съжаление, ако утре сменя s775, ще трябва да взема по-новия модел на охладителя.

И това е вярно в по-голямата си част.Моментна нужда от охладител висок клас,наистина няма.Вярно е и че поставен на тази конфигурация,Mugen 2 би изглеждал по-скоро като недоразумение.Колегата говореше за подсигуряване за бъдещ ъпгрейд,а в това има доста смисъл.Mugen 2 има в комплекта си закрепвания за всички актуални сокети-AMD и интел.Моето лично мнение е,че макар и не най-добрият охладител от високият клас,той е достатъчно добър за всеки използван процесор.Търсенето на топ охладител има смисъл само когато се цели изцеждането на всеки възможен мегахерц от процесора,а това,според мен,правят не повече от десет на сто потребители.Обикновено се търси добър клок по шина,без да се прекалява.Лично аз използвам около 75% от възможният клок на процесора си,което ме устройва напълно.

P.S.Не е нужно да сменяш охладителя,а само закрепването.

P.S.Не е нужно да сменяш охладителя,а само закрепването.

Да, благодаря за информацията :)

едит: сега се зачетох по форумите и май тук не могат да се намерят пластини да се продават отделно.

Mugen 2 би изглеждал по-скоро като недоразумение.Колегата говореше за подсигуряване за бъдещ ъпгрейд,а в това има доста смисъл.Mugen 2 има в комплекта си закрепвания за всички актуални сокети-AMD и интел.
Говорех за Akasa-та. Иначе, така погледнато, в Mugen 2 има повече смисъл, но пък и цената е двойна.

Редактирано от djagi (преглед на промените)

Това е тайна:get out:,но ако сменяш сокета-иди до декада и неофициално попитай могат ли да ти помогнат...Пия кафе без захар...:biggrin:BTW,мислех,че ясно съм изразил мнението си за AMD варианта на Акаса-та.Мисля и че доста разводних темата на колегата,за което му поднасям извинения си.

:) Вярно, че я разводнихме и аз се извинявам, но пък Nedkych май получи отговор на въпросите, които го вълнуваха, а и другата информация може да е от полза за някой...

п.п. Ако сменям сокета ще го имам предвид, а за кафето имам отдавна да те черпя за помощта за клока на стария ми компютър ;)

• Автор

Дъното ми е K8NF4G-VSTA което пак е със сата контролер. Охлаждането е втора рака но ползвано малко. Става за сокети 754; АМ2; АМ3 на AMD което си е мислене в перспектива. Охладителя щеше да го взема един приятел но ще видим дали няма да го изпреваря говорим за цена от 15 лева. Възпира ме едното което каза "мики маус" че като наложа блокчето отгоре наистина не хваща на 100% цялата повърхност друго че наистина нямам впечатление от тези охладители с фреонови тръби (ако има фреон в тях може и да се бъркам) Имам два процесора Sempron 2800+ (1.6 ghz) и Athlon 3200+ (1.8 ghz и сравнително повече кеш) Обаче този athlon нещо трудно дава резултати по добри от sempron-a. Едвам го дава на 2.25 ghz което е малко по добре от sempron-а но само малко. Наи високия ми множител е x9. Вдигам напрежението за да няма сини екрани. В момента съм на 1.50v от възможни 1.55v и максимума ми е 25% clock Но за повече подробности ето някои screen shotspost-56542-1264198785,47_thumb.jpg post-56542-1264198798,99_thumb.jpg post-56542-1264198810,33_thumb.jpg post-56542-1264200429,07_thumb.jpg

Редактирано от Nedkych (преглед на промените)

Ако имаше два семпрона или два атлона,сигурно пак щеше да установиш,че се клокват различно.До бройка е-всеки е различен,а клока си е и "тото".Не знаеш какъв процесор ти се е паднал,докато не го клокнеш...Хубавото при твоите е,че не си ограничен много от дъното и от подаваните напрежения.Относно термо тръбите,"хийт пайп" се нарича технологията,както ти казаха.Стара е,патента е от 1942,ако не се лъжа,прилага се вече няколко години и при процесорните охладители.Най-общо устройство,просто за информация-тръбите са с "U"-образна форма,отвътре са с микропореста структура,въздуха от тях е изтеглен и са частично запълнени с течност,най-често алкохол и никога фреон:cool:.Напряко на тръбите са запоени фини ребра с голяма площ и малка дебелина.Основата на "U"-то контактува с процесора(пряко или с помощта на плочка,за която е запоена),получената топлина кара течността да се изпарява и да се изкачва нагоре по тръбата,където са ребрата.Там,благодарение на голямата им площ,ребрата охлаждат запоената за тях тръба,подпомагани обикновено от вентилатор(не е задължително,но ускорява процеса),парите се охлаждат пак до течност и се връщат в основата на "U"-то, готови за нов цикъл.Охладителите с топлинни тръби обикновено са в състояние да охлаждат по-добре от буците алуминий със "злобна"перчица,този който си си харесал също ще охлади процесора ти по-добре,независимо от малкият му проблем с размера на плочката.Нищо не пречи,като паднат температурите с новото охлаждане да вдигнеш клока още малко...При тази му цена,лично аз вече щях да съм го взел и монтирал...:)За да си помогнеш малко за стабилизирането на клока,забрани от биоса всички Spread Spectrum-и,можеш да преместиш и PCIE Frequency от 100 на 101MHz.

• Автор

Определено вече виждам смисал в тези траби и това охлаждане, нямах си и на прецтава за принципа му благодаря ти. Искам само да попитам какви са тези Spread Spectrum-и. Единия си мислех че е за хипер транспорта и за това го смъкнах. (напомням пак че нищо не разбирам за хората които евентуално се смеят пред мониторите си :) ) и също тази опция cool 'n' quiet за какво е и дали не трябва да я изключа.

• Автор

Опция за намаляване на магнитното поле на компютърът която влошава работата на процесора в общи линии. Наистина подробно е описано и вазнамерявам да го изключа. Исках да попитам за 4 пиновият коннектор за вентилатора на процесора. Черния: минус Жълтият: +12v ами зеленият за следене на оборотите ли е? И при синия как точно се извършва контрола на оборотите? С промяна на някакво базово напрежение ли? Които при моето дъно не фигурира като екстра.

Spread Spectrum не трябва да спираш само ако около теб има човек с пийсмейкър...:shy11:иначе повече пречи.Сool 'n' quiet е енергоспестяваща функция,която дава възможност на процесора да намалява честотата и напрежението си,когато не е натоварен,т.е. ако не смяташ да клокваш за шот,а смяташ да използваш клокнатият си процесор за 24/7 работа,хубаво е опцията да е включена.Конектора за охлаждането на процесора на дъното ти,четири пинов ли е?

P.S.Защо да ти се смее някой,не знаеш и питаш.Какво смешно има...

• Автор

Разбирам. Вече монтирах охладителя. post-56542-1264266025,97_thumb.jpg Резултат при 255 FSB. Оказа се че конектора ми е 4 пинов мислех че е 3 но пак оборотите са на максимум. Проблемат е този post-56542-1264266357,87_thumb.jpg че хипер транспорт ми е 1020 MHz и просто немога да намеря от каде да го сваля.

П.С. Не го правя за пробата ами за 24/7 :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.