Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Международен ден на бащата и Видовден!

Featured Replies

Чества се за първи път във през 1909 г. През 1972 г. президентът Ричард Никсън го обявява за официален празник и оттогава се чества и по света през третата неделя от месец юни.

Асоциацията "Любов и грижа" и Столичната община ще отбележат с различни прояви Международния ден на бащата, който се чества всяка трета неделя на юни. Сред инициативите са и футболен турнир за купата "Татко и аз", в който ще участват деца /до 12г./ и бащи от 8 столични училища. Турнирът ще се състои от 7 до 15 юни в Спортен комплекс "Спортна София - 2000". Спортен и музикален празник ще бъде

организиран на 15 юни в Борисовата градина.

честит празник татковци...

сипете си по едно сега и попитайте половинките си защо не ви заведоха на ресторант...

или защо не ви подариха по едно цветенце поне...

и ние душички носим...

и са не по-малко романтични и раними от вашите, мили майки...

а ако не знаете, днес е и Видовден...

Според народните представа до този ден трябва да е засято просото, защото ”До Елисей ако не си сял, няма да жънеш”. На следващия ден - 15 юни, е Видовден и се почита “сестрата” на градушкарите – Вида. Този празник е познат най-вече в Западна България и в честването му са запазени следи от култа към езическото божество Видо, Видьо, когото приемали за един от четиримата градушкари. За предпазване от градушка на този ден не трябвало да се работи нищо. Видовден е свързан и с култа към слънцето и се вярвало, че ако видиш изгрева, ще бъдеш здрав и честит. Вероятно името на празника идва от народната представа, че градушката е Божие наказание за извършени грехове и на този ден всичко ще се разбере, ще се види и ще се потърси сметка от всеки грешник. До днес е много разпространен изразът “Ще дойде Видовден!”. Рано сутринта на празника жените събират билката “видова трева” и с отвара от нея се мият за здраве. Правят и гадания за берекета през годината. Празникът се почита за здравето на очите. В областта на Граово в навечерието му слагат китка трендафил в дъждовна вода, събрана от “вида лугачка” и после с нея лекуват болни очи. Момите мият косите си с “видовденска вода”, за да са буйни и дълги, и ергените да ги “видят” хубави. На Балканите Видовден става особено популярен, защото точно тогава през 1389 г. се състояла Косовската битка между войските на сръбския княз Лазар и турския султан Мурад. На страната на сърбите се бият и отряди от западните български земи, където празникът става много тачен като ден за почитане на загиналите воини. Сутринта изнасяли поменални обредни хлябове колачи на оброчни места, а после организирали събори с песни и хора. Днес в малките западнобългарски градчета се наблюдава възобновяване на тези уникални видовденски събори.

аз днес не работих нищо...

и няма да жъна градушки...

ех...

пп. интересно четиво, касаещо Видовден има тук...

е, поне на мен ми беше интересно де...

Честито на татковците...

Повече търпение и усмивки ви желая..

п.п.Ако се самоопаковам и си сложа панделка ще мина ли за цвете?

Това ми напомня на една случка от моето детство :P

Питам аз мама: "Мамо, кога е денят на бащата?"

"2-ри февруари." - отговаря тя ядосано, след като с тате се бяха скарали за нещо.

Та моя милост, цоп при тати:

"Тате ти на 2-ри февруари имаш празник."

А той с една сепната физиономия: "Кой ти го каза това?"

"Ами...мама."

И до ден днешен ми става смешнп :P

Иначе по темата: Честито на татковците!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.