Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Dual boot от /boot. Проблем. Конфигурация на GRUB

Featured Replies

Имам проблем с подкарването на дуал буут инстал;ация. Дълго е за обясняване, за това ще опиша текущото положение.

Харда е един, 250 BG SATA Seagate. По сектори първия primary дял е 64 MB ext2 за /boot (sda1). Следва primary 1 GB swap (sda2). После е primary 20 BG NTFS за winXP (sda3). След това логически (sda5) 30 BG Reiserfs за линукса (Arch). След тов а още един голям логически NTFS (hda6) за какво ли не и накрая един малък логически fat32 (hda7) за трансфер.

Виндовса беше инсталиран пръв (естествено), но след като инсталирах Arch (който се оказа, оставя конфигурацията на лоудера чисто ръчна) възникна интересния въпрос как точно да конфигурирам GRUB-a. При първия опит си буутваше пак Вина нормално, а при втория само линукса. Реших да върна Уиндоуса докато разбера как точно става номера (някакви копирания на мбр чтох, ама през кой ОС точно...) и фикснах буут рекорда. И тъй като бях поразконцентриран (тъй да се каже) пуснах fixboot, а не fixmbr. В смисъл след това оправих и буут рекорда, но вече късно - Вина стига до "Safe Mode...etc" и дотам. Каквото и да пробвам се ресетва.

Да речем, че тази инсталация на Вина е загубена, макар че ако някой има идея как да се оправи ще съм благодарен ( защото 15 гиги софт се инсталират дълго). Fixboot записва нов буут сектор на дадения дял. Предполагам това е проблема.

Но по-важния въпрос е каква манипулация трябва да се направи за да се буутва системата с отделен /boot партишън.

Мерси много за евентуалните отговори.

Edit: Windows-a се оправи с един прост chkdsk. Някои трябва да мисли :) Но за GRUB-a ще оценя помощ...

Редактирано от Mandor (преглед на промените)

Много съм нов в тази област и едва ли ще ти помогна много.Но ще ти кажа как ще постъпя

аз в тази ситуация.Взимам някоя дистрибуция/Линукс/и си я инсталирам вместо тази дето

ми прави нерви.Доста дистрибуции съм пробвал и досега не съм имал този проблем.Каква

е тая дето си я уцелил-не знам.Извинявай ако има нещо.

Здравей Mandor,малко късно видях поста ти но се надявам че мога да помогна.

Първо ще направя предположение какво е станало с уиндоуса.Според мен си използвал програмата Partitin Magic ,при което тя е скрила (hide - нала)дяла на уиндоус.Самата програма прави това неявно за ползвателя ,трябва сам да се сетиш да го отмениш (unhide - неш).Подозирам че именно скрития партишън е довел до това поведение на уиндоус.И последно ,при положение че уин-а тръгва да зарежда, fixmbr ,а вероятно и fixboot не би решил проблема.

Сега нека се фокусираме върху избраната от теб подредба на твърдия ти диск.

На линукс му е все едно дали swap дяла е primary или logical.Както знаеш максималния брой на primary партишъните е ограничен,така че да го оставиш такъв си е чисто разточителство.Много подобно е и положението с 64 МБ дял за боот,който е просто излишен.Бих ти препоръчал да се стремиш да инсталираш линукс винаги на primary дял ,освен ако обстоятелствата не налагат да използваш логически.Първата много основателна причина за това е че можеш да запишеш GRUB на самия primary линукс дял ,в резервираните за целта сектори.Това ще ти даде огромното предимство да не пипаш MBR на твърдия ти диск,което от своя страна означава че уиндоус няма да може да го изтрие (при една нова инсталация или с fixmbr).

GRUB може да бъде инсталиран в MBR ,в резервираните сектори на произволен Primary партишън(само гледай да не го лепнеш на уиндоуския),на дискета и последно на компакдиск (това би било по -трудно).Логическите дялове нямат такива резервирани сектори и затова на тях по принцип не се слагат операционни ситеми (и GRUB не може да бъде инсталиран).Веднъж озовал се на правилното място GRUB може да се конфигурира от конфигурационен файл (при мен /boot/grub/menu.lst).

Тук ти прилагам част от съдържанието на моя като имаш впредвид че hda1 ми е линукс,а hda2 уиндоус.

title           Microsoft Windows XP Professional

root            (hd0,1)

savedefault

chainloader     +1

title           Ubuntu, kernel 2.6.12-10-686

root            (hd0,0)

kernel          /boot/vmlinuz-2.6.12-10-686 root=/dev/hda1 ro quiet splash

initrd          /boot/initrd.img-2.6.12-10-686

savedefault

boot

title           Ubuntu, memtest86+

root            (hd0,0)

kernel          /boot/memtest86+.bin

boot

Ако си спазил идеята да инсталираш GRUB на Primary дял ,винаги можеш да си върнеш уиндос,като направиш неговия дял активен.Компютъра стартира само от този Primary дял означен като активен.Активен може да бъде само един дял.После когато искаш пак груб ->правиш неговия(линукс-кия) дял активен.Не забравяй,ако ползваш PQMagic,за да превключиш,че уиндоус-кия дял не бива да е hiden.

Последно - линукс може да бъде стартиран и от уиндоуския мениджър ,само че непомня как точно ставаше това.Съжалявам че не отговорих дирекно на въпроса как се инсталира GRUB ,сигурно ще го допиша друг път.Надявам се това което казах да ти бъде от по-голяма полза за момента.

Как се инсталира GRUB

Стартирате Knoppix или друга подходяща LiveCD дистрибуция.

Осигурявате root shell.

Изпълнявате командата grub-install .Копират се кернел файловете в /boot .

Стъпки за конкретния случай на Mandor .

1. mke2fs /dev/sda1 (форматира /dev/sda1 в ext2)

2. mount -t ext2 /dev/sda1 /mnt/sda1 (монтира дяла)

3. grub-install --root-directory=/mnt/sda1 hd0,0

4. създава се файла /mnt/sda1/boot/grub/menu.lst

5. копира се кернел файловете в /mnt/sda1/boot

#  GRUB menu.lst

timeout         20

title           Microsoft Windows XP Professional

root            (hd0,2)

savedefault

chainloader     +1

title           Ubuntu, kernel 2.6.12-10-686

root            (hd0,0)

kernel          /boot/vmlinuz-2.6.12-10-686 root=/dev/sda5 ro quiet splash

initrd          /boot/initrd.img-2.6.12-10-686

savedefault

boot

title           Ubuntu, memtest86+

root            (hd0,0)

kernel          /boot/memtest86+.bin

boot

Мемтест е само за пример.Конфигурационния файл е "окастрен" (изпробвал съм го на флопи,макар и с малко различни параметри).Присъствето на кернел файловете vmlinuz,initrd.img и т.н,е задължително в sda1 /boot(или където бъде оказано в menu.lst).grub-install --root-directory=/mnt/sda1 hd0,0 ,кара груб да сздаде директорията /boot/grub и да копира нужните му файлове там.hd0,0 оказва в кой сектор да бъде инсталиран ,като hd0 значи MBR, hd0,0 първия дял на диска (трябва да е primary) и т.н.

Как се поправя GRUB

Имайте подръка флопи на което е инсталиран груб,Knoppix или друга подходяща LiveCD дистрибуция.

Ако намате подръка действащ GRUB ,пуснете Knopix и от root shell го задействайте с командата grub.

Задава се root (там където се намират /boot/grub) с командата root (hdX,Y) ,където X еномера на диска,а Y номера на партишъна (броейки от 0).

Записваме груб със setup (hdX,Y)

Излезте със quit (Knoppix) или reboot.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

• Автор

Здравей :P

Мерси за отговора. То аз докато чаках, неволята дойде и си оправих инсталацията (гуугъл най накрая проговори). Не ползвам Partition magic, a Acronis. На Уиндоуса му бях прецакал буут сектора, но един чек диск го оправи. За линукса просто написах абсолютни адреси в мену.лст, тъй като е на отделен партишън и в неговата си файлова система просто няма /буут (а с относителните нещо не беше както трябва, въпреки, че не трябва да има значение). Суапа е на отделен дял, за да е гарантирано, че е разположен на малките сектори (които са с по-малко време за достъп). На буут партишъна може би са му множко 64 М, но при 250 Г не е особен проблем. Само се замислих, че щеше да е по-добре да е след суапа :P То и 1Г суап е доста (както казват, ако имаш нужда от 1 Г суап, значи всъщност имаш нужда от РАМ. Keep ypur penguin well fed ;)).

Между другото при мен Кнопикса изпада в кърнел паник всеки път, тъй че ползвам Слакс. Винаги имайте под ръка Live CD, което проверено върви на машината ви :)

Смятам, че темата ще е полезна за доста хора (които не използват графични туулове), тъй като описанието на Melmak е доста подробно и подредено.

GRUB може да бъде инсталиран в MBR ,в резервираните сектори на произволен Primary партишън(само гледай да не го лепнеш на уиндоуския),на дискета и последно на компакдиск (това би било по -трудно).Логическите дялове нямат такива резервирани сектори и затова на тях по принцип не се слагат операционни ситеми (и GRUB не може да бъде инсталиран).
Това твърдение силно ме съмнява. Инсталирал съм няколко пъти Linux на логически parition и там съм слагал съответния му boot manager (правил съм го и с LILO и с GRUB). Т.ч. според мен няма проблем да се инсталира GRUB върху логически partition. Друг е въпросът дали може директно да се boot-не от него; но може индиректно чрез друг boot manager (напр. с опциятя chainloader). Относно подобни "замазвания" на boot секторите - има си програмки, с които да се направи архивно копие (размерът е нищожен - 512 байта е обикновено такъв сектор). Например с dd под Linux става лесно:
#архив на MBR

dd if=/dev/sda of=/path/to/backup/dev_sda.dmp bs=512 count=1

#архив на някой partition (в случайя първи)

dd if=/dev/sda1 of=/path/to/backup/dev_sda1.dmp bs=512 count=1
Ако се наложи да възстановяваш от тия ахивни копия - връщат се само първите 446 байта (от 512 общо). В останалото има друга служебна информация за partition-ите и др. С подобен dump файл е и начинът да накараш Windows boot manager да зарежда Linux. Копира се файлът (където е инсталиран GRUB), т.ч. да го вижда Windows и се редактира boot.ini примерно като се добави следното:
c:\dev_sda1.dmp="My Linux 123"

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.