Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с GRUB loader

Featured Replies

Проблема е, че искам да ползвам 2 ОС (Win XP и KNOPPIX 4.0)... Инсталирах KNOPPIX-а на HDD, който е master на IDE1, а Win-а на друг HDD, който е slave (пак на IDE1). KNOPPIX-а тръгва без проблеми, а Win-а не ще (излиза "chainloader +1" и толкова). Според мен трябва да се настрои, обаче не знам как. Още съм :baby: в тази област....

Мерси предварително!

EDIT:

Пропуснах да спомена, че GRUB loader е инсталиран нa MBR (ако има някакво значение :) )...

Редактирано от Vasileff® (преглед на промените)

Проблема е, че искам да ползвам 2 ОС (Win XP и KNOPPIX 4.0)... Инсталирах KNOPPIX-а на HDD, който е master на IDE1, а Win-а на друг HDD, който е slave (пак на IDE1). KNOPPIX-а тръгва без проблеми, а Win-а не ще (излиза "chainloader +1" и толкова). Според мен трябва да се настрои, обаче не знам как. Още съм :baby: в тази област....

Мерси предварително!

EDIT:

Пропуснах да спомена, че GRUB loader е инсталиран нa MBR (ако има някакво значение :) )...

Щом имаш инсталиран груб,имаш и директория /boot/grub .Там се намира файлът menu.lst,който е разковничето на всичките ти проблеми.Преди да започнеш му направи бекъп.Намери пасаж подобен на този:

title		Microsoft Windows XP Professional

root		(hd0,1)

savedefault

chainloader	+1

Това което живо те интересува е (hd0,1).Първата цифричка показва номера на диска ,втората номера партишъна.И двете се броят от 0.В моя случай това означава първи диск втори партишън.Редактирай го според твойте нужди и мисля че няма да имаш проблеми.

По този повод искам да попитам: планирам тези дни да форматирам драйв Ц и да преинсталирам уиндоуса, обаче по принцип си ползвам убунту(което е на друг драйв) и ме тревожи факта че незнам как след като инсталирам уина, да си пусна убунтуто.

По този повод искам да попитам: планирам тези дни да форматирам драйв Ц и да преинсталирам уиндоуса, обаче по принцип си ползвам убунту(което е на друг драйв) и ме тревожи факта че незнам как след като инсталирам уина, да си пусна убунтуто.

Проблем ще възникне ако GRUB е записан в МБР,Windows ще го изтрие.Предвидливо можеш да си го запишеш на дискета и после да го възстановиш.Ако дялът на който е Ubuntu e primary те съветвам направо да го прехвърлиш там*,за да избегнеш подобни проблеми вбъдеще.Както и да е цялата операция е изключително проста и се извършва директно от конзолата на GRUB.

Рестартирай компютъра и когато се появи GRUB натисни "C" за да влезеш в конзолата.

Изпълни тези команди:

root (hdX,Y)

setup (fd0)

reboot

С "root" указваш къде GRUB да си търси файловете.Трабва да посочиш харддиска и партишъна където е инсталиран Ubuntu.Setup ще инсталира мениджъра на флопито.Изпробвай дискетата като стартираш компютъра от нея.След като инсталираш Windows пускаш GRUB от дискетата влизаш в конзолата и повтаряш стъпките:

root (hdX,Y)

setup (hd0)

reboot

Тук hd0 означава да се инсталира в MBR.Може да го заместиш* с hd0,0 ,ако приемем че Ubuntu е инсталиран на първият,примари партишън на първия диск.След това ще трябва да добавиш уиндоус към /boot/grub/menu.lst и си готов.

*Ако избереш този вариант не забравяй да направиш дяла на Ubuntu активен.Дефакто това става с командата makeactive изпълнена в GRUB Shell.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

• Автор

Нищо не стана. Като се опитам да заредя Win-а ми дава грешка "Unknown file system". Инсталирах GRUB на primary partition (четох някъде, че НЕ трябвало да се инсталира на MBR), но полза никаква. Иначе Knoppix-а си тръгва без проблеми.

Off topic:

Имам и още един проблем. Knoppix-а не разпознава звуковата карта. Интересното е, че когато го заредя от Live CD-то всичко е наред...

Това което по начало ме притеснява е възможността да си измениил местоположението на Windows.Примерно преди да е бил на първия хард диск,сега да е на втория.Или да си изтрил партишън и от D: сега Windows да се намира на C: .Това е опасно защото изключително трудно може да се оправи.Но дори това да е объркано трябва да започне да зарежда.

Можеш ли да ми кажеш тази грешка от windows ли се появява или от GRUB?

Да шчитам ли че сега GRUB не е инсталиран в MBR?

• Автор

Мисля, че GRUB дава грешката, защото при промяна на menu.lst дава различни грешки. Иначе вече не е в MBR

Тогава си направи едно флопи с GRUB както съм обяснил горе.

Windows ще го поправиш от Recovery Console.Стартираш компютъра от инсталационният диск на XP.След това натискаш R и следваш указанията.Когато те пусне в промпта изпълни тези стъпки: FIXMBR,FIXBOOT,BOOTCFG /Rebuild .За последното не си спомням синтаксиса,но си има хелп така че ще се ориентираш.

Пишеш HELP и ти извежда командите ,пишеш HELP КОМАНДА и ти излизат опциите за нея.Та горните стъпки би трябвало да поправят уиндоуса (или поне да се разбере че е непоправим),след което ще нагласим KNOPPIX и да се надяваме че този път всичко ще е ОК.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Така, ето ме отново :wors:

Melmak ®, направих това, което си написал. М/у другото пробвах доста варианти да конфигурирам GRUB, но при рестарт или дава грешка "Unknown file system" или като се опитам да заредя Win-a нищо не става...

Здравей отново.

Приемам че имаш работещ уиндоус и груб който може да стартира линукс.

Можеш да използваш мениджъра за начално стартиране на уиндоус.

За тази цел ще трябва да копираш сектора за начално зареждане от медията където е инсталиран груб,във файл.Това става в линукският терминал по някой от следните начини:

dd if=/dev/fd0 of=grub.dmp bs=512 count=1 (floppy)

dd if=/dev/hda2 of=grub.dmp bs=512 count=1 (bootpart)

dd if=/dev/sda of=grub.dmp bs=512 count=1 (mbr of sata drive)

Разликата е само в адресирането на устройството откъдето ще бъде копиран записът.

hda се използва за стандартни IDE дискове.Използван без цифри накрая значи MBR.

sda се използва за SCSI или САТА дискове.Ако има цифра след това,тя оказва номерът на партишън.

След изпълнението на командата в текущата директория (вероятно домашната) ще се появи малък дъмп файл - grub.dmp .Копирай го на флопи,което е форматирано като FAT,за да може да бъде разчетено от Уиндоус.

След това рестартирай под уиндоус и копирай файла от дискетата в c:\ .

Стартирай Notepad >file>open.В полето за има на файл запиши следното "c:\boot.ini" с кавичките

и натисни Open.В новоотворилия се файл добави следното на нов ред c:\grub.dmp="Knoppix 4" .

Ако присъствието на файла grub.dmp в c: те дразни,можеш да изпълниш следната команда в cmd attrib +h +s +r c:\grub.dmp.

Остава да изчистиш "опитите" за зареждане на Уиндоус от menu.lst .

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.