Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Linux и Windows на един харддиск.

Featured Replies

Здравейте сега си инсталирам Линукс а на ХДД имам и Уиндоус, въпроса ми е как мога да задава при стартирането кое да се зарежда???

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

• Отговори 53
  • Прегледи 13k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Ами трябва да хвърляме боб да гледаме :baby: По принцип при повечето linux дистрибуции ,ако не при всички , по време на инсталацията те пита какъв лоадър да инсталира.Аз съм с GRUB loader (имам и Убунту и ВинБоз).Когато си рестартираш или си пускаш машината се появява меню ,в текстов режим, където си избираш ОС-ма.Да речем реснал си машината и ти излиза менюто :

ubuntu 6.06

linux kernel ....

...

Other Operating system:

Windows

Това се всичко cool.gif

Редактирано от mega_dragster (преглед на промените)

Значи при по-новите дистрибуции и тези на които е застъпено най-вече персоналното ползване само си настройва да избираш между ОС-ми, но ако си примерно със Slackware или Fedora бих ти препоръчал lilo. Много лесна за конфигуриране и използване програма. Друг вариант както беше споменато по-горе е GRUB но аз лично предпочитам lilo. Успех.

• 2 месеца по-късно...

Здравейте и от мен! Не исках да отворя друга тема затова ще ви задам въпроса си тук. Значи, инсталирах си Линукс (Tilix 2.0 на единия дял на харда), проблем няма! При стартиране ме пита с коя ОС да стартира и т.н както и да е, днеска реших да махна Linuxa и стана тя една! angry.gif Под Windows с Acronis Disk director Suite форматирах дяловете на Linux, събрах ги в един дял (D:) на С: ми е Windows'a и след като дадох да се рестартира заби и ми дава някаква грешка Load Group Please wait и някакъв Error 22 (не си спомням точно в момента не съм пред компа но беше нещо от този род) и не ми се стартира Вина. Да не би всички файлове на Linuxa да не са се изтрили при форматирането? Стана малко объркано но се надявам, че успях да обясня проблема си. Някакви идеи от какво може да е? :angry:

Здравейте и от мен! Не исках да отворя друга тема затова ще ви задам въпроса си тук. Значи, инсталирах си Линукс (Tilix 2.0 на единия дял на харда), проблем няма! При стартиране ме пита с коя ОС да стартира и т.н както и да е, днеска реших да махна Linuxa и стана тя една! angry.gif Под Windows с Acronis Disk director Suite форматирах дяловете на Linux, събрах ги в един дял (D:) на С: ми е Windows'a и след като дадох да се рестартира заби и ми дава някаква грешка Load Group Please wait и някакъв Error 22 (не си спомням точно в момента не съм пред компа но беше нещо от този род) и не ми се стартира Вина. Да не би всички файлове на Linuxa да не са се изтрили при форматирането? Стана малко объркано но се надявам, че успях да обясня проблема си. Някакви идеи от какво може да е? :angry:

Пробвали да поправиш master boot record ?Ако не:

http://www.kaldata.com/forums/index.php?s=...st&p=263039

Пробвали да поправиш master boot record ?Ако не:

http://www.kaldata.com/forums/index.php?s=...st&p=263039

Имам BackUp на С: с Acronis True Image на другия дял та се чудех с Буут диска на Acronis не мога ли да оправя бакиите които забърках? Дали ще стане според вас?

Имам BackUp на С: с Acronis True Image на другия дял та се чудех с Буут диска на Acronis не мога ли да оправя бакиите които забърках? Дали ще стане според вас?

Добре пробва ли това,което ти казах?Вероятно след формата boot manager-a на Tilix е останал записан в boot record-a.Просто трябва да го фикснеш.

Добре пробва ли това,което ти казах?Вероятно след формата boot manager-a на Tilix е останал записан в boot record-a.Просто трябва да го фикснеш.

Сега съм на работа след час някъде ще пробвам първо с fixmbr. Но се чудех дали няма да стане и с BackUp'а на Wina който ми е на другия дял? Само не можах да разбера от поста който си дал другия път като инсталирам какво трябва да направя, че да не се случва това отново?

Сега съм на работа след час някъде ще пробвам първо с fixmbr. Но се чудех дали няма да стане и с BackUp'а на Wina който ми е на другия дял? Само не можах да разбера от поста който си дал другия път като инсталирам какво трябва да направя, че да не се случва това отново?

Аз също с Акронис Диск Директор съм си форматвал Линукс дяловете и този проблем го нямаше. Като ресетна и направо си буутва Вин-а.

Ти как форматира дяловете? С буутващ диск на Акронис или под Виндовс?

Аз също с Акронис Диск Директор съм си форматвал Линукс дяловете и този проблем го нямаше. Като ресетна и направо си буутва Вин-а.

Ти как форматира дяловете? С буутващ диск на Акронис или под Виндовс?

Под Уиндоус. Първо зададох да се форматират после ги съединих в дял D:. Но като се замисля до сега като съм разделял дялове винаги се е рестартирал а този път мина без това. Учудващо! :)

Само не можах да разбера от поста който си дал другия път като инсталирам какво трябва да направя, че да не се случва това отново?

Ми ако правилно съм се ориентирал - да не инсталираш boot manager на Линукс,а да стартираш системата с boot manager-a на Windows :)

Под Уиндоус. Първо зададох да се форматират после ги съединих в дял D:. Но като се замисля до сега като съм разделял дялове винаги се е рестартирал а този път мина без това. Учудващо! :)

Хм. Има остатъци от GRUB. Буутни диска(ЦД-то) на Вин-а и пробвай rapair using the Recovery Console да затриеш всичко що е на GRUB. Ако пак не се получи rapair windows.

Ми ако правилно съм се ориентирал - да не инсталираш boot manager на Линукс,а да стартираш системата с boot manager-a на Windows :speak:

Работата стана с fixmbr. Само не можах да разбера по какъв начин трябва да инсталирам Linuxa, че да не повторя същата грешка като тази. Не ми стана ясно как да не инсталирам boot maneger на Линукса (малко съм бос в Линукса и такива въпроси да не ви учудват angry.gif ) Благодаря на всички за помощта която ми оказахте :rolleyes:

Работата стана с fixmbr. Само не можах да разбера по какъв начин трябва да инсталирам Linuxa, че да не повторя същата грешка като тази. Не ми стана ясно как да не инсталирам boot maneger на Линукса (малко съм бос в Линукса и такива въпроси да не ви учудват angry.gif ) Благодаря на всички за помощта която ми оказахте :rolleyes:

Имам тука малко инфо как става това.Общо взето трябва да се редактира boot.ini на Windows.

http://www.highlandsun.com/hyc/linuxboot.html

http://www.tprthai.net/bootmgr.htm

Може и да попитащ създателите на Tilix в техния support center или във форума им - http://agora.tilix.org/

• 3 седмици по-късно...

започнах да си слагам Linux 6.06, но при самото записване на системата като се буут-не диска под дос.. ми иска мисля че да ми форматира всички разделения на хард-а.. аз съм си разделил хард-а на 3 .. и едното ми е празно .. и ви питам дали ще мога там да си турям едно Linux-че, и как по-точно обяснете ми малко по-подробно, моля ви, защото ако си форматирам другите 2 разделения на харда ще си счупя всички дискове на Linux :) и ако знаете ми кажете под какъв формат да си форматирам 3тото празно пространство, където смятам да слагам Linux ?? Благодаря предварително.

започнах да си слагам Linux 6.06, но при самото записване на системата като се буут-не диска под дос.. ми иска мисля че да ми форматира всички разделения на хард-а.. аз съм си разделил хард-а на 3 .. и едното ми е празно .. и ви питам дали ще мога там да си турям едно Linux-че, и как по-точно обяснете ми малко по-подробно, моля ви, защото ако си форматирам другите 2 разделения на харда ще си счупя всички дискове на Linux :speak: и ако знаете ми кажете под какъв формат да си форматирам 3тото празно пространство, където смятам да слагам Linux ?? Благодаря предварително.

Е ма кажи кой Линукс искаш да слагаш.6.06 ми говори за Ubuntu.Ако е така вече има такава тема:

http://www.kaldata.com/forums/index.php?sh...=13546&st=0

може да попиташ там.

започнах да си слагам Linux 6.06, но при самото записване на системата като се буут-не диска под дос.. ми иска мисля че да ми форматира всички разделения на хард-а.. аз съм си разделил хард-а на 3 .. и едното ми е празно .. и ви питам дали ще мога там да си турям едно Linux-че, и как по-точно обяснете ми малко по-подробно, моля ви, защото ако си форматирам другите 2 разделения на харда ще си счупя всички дискове на Linux :angry: и ако знаете ми кажете под какъв формат да си форматирам 3тото празно пространство, където смятам да слагам Linux ?? Благодаря предварително.

Най-добре си остави свободното място неформатирано и като тръгнеш да инсталираш Убунту си има редактор с който ше си посочиш в каква файлова система да се форматира. Мисля че на Убунту стандартната е ext3. Не е лоша, но аз предпочитам Reiserfs.

Иска да ти форматне целия хард защото си допуснал грешка при форматирането. Направил си primary дял, а трябва да е логически. Просто предположение.

:Добавено

Можеш да разгледаш и това. Направо им завиждам на убунту юзърите. :)

Успех

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

да виждам много полезна информация там.. но това е за Ubuntu, а на мен ми трябва за Edubuntu.. има ли разлика или мога да ползвам и това.. и.. мисля че не виждам инфо за самото слагане..

да виждам много полезна информация там.. но това е за Ubuntu, а на мен ми трябва за Edubuntu.. има ли разлика или мога да ползвам и това.. и.. мисля че не виждам инфо за самото слагане..

Спокойно можеш да го ползваш с изключение на темите засягащи графичната среда, защото Убунту е с ГНОМЕ, а едубунту с EXFCE.

Спокойно можеш да го ползваш с изключение на темите засягащи графичната среда, защото Убунту е с ГНОМЕ, а едубунту с EXFCE.

Само малко уточнение:

В бързината MDMA е допуснал грешка. Edubuntu e версия, предназначена за образованието /от Education/. Разбирайте за училища. Xubuntu e версията с XFCE. Kubuntu - c KDE...

Само малко уточнение:

В бързината MDMA е допуснал грешка. Edubuntu e версия, предназначена за образованието /от Education/. Разбирайте за училища. Xubuntu e версията с XFCE. Kubuntu - c KDE...

Да, наистина. Прав си.

В такъв случай можеш изцяло да ползваш наръчника на вики за Убунту тъй като поне според шотовете намерени от гугъл Едубунту е с ГНОМЕ.

Значи първо за линукса ти трябва свободно място (unapartition space) около 15GB и ако можеш поне единия дял на хард диска ти го направи Fat32 (за да може линукса да пише върху него) ако инсталираш

SuSE 10, 10.1 .... и т.н. можеш спокойно да си го оставиш автоматично да си направи дяловете без опасност да ти форматира нещо, може и сам да си напраиш дяловете стига да знаеш как.Забравих да

кажа, че SuSE 10.1 прави отделен дял на хард диска за home директорията.

Е успех cool.gif

ами аз смятам да започвам сега да се уча на линукс, какво ще ми препоръчате.. на edubuntu, kubutnu или ubuntu.. xubuntu го нямам защото е платен мисля че.. с кой да започна ?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.