Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Linux и Windows на един харддиск.

Featured Replies

ами аз смятам да започвам сега да се уча на линукс, какво ще ми препоръчате.. на edubuntu, kubutnu или ubuntu.. xubuntu го нямам защото е платен мисля че.. с кой да започна ?

И аз като тебе се опитах да се запозная с Линукс....не че стана дружба ама...Мандрива е като за теб... ;)

Направи си отделен дял за Линукса (става с Партишън Меджик) иначе Линукса може да накрачи Прозорците....Ако не си работил с Партишъна извикай някой да не стане беля...

Най-добре се обърни за помощ към някой твой познат който е на ти с Линукс. ;)

• Отговори 53
  • Прегледи 13,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

И аз като тебе се опитах да се запозная с Линукс....не че стана дружба ама...Мандрива е като за теб... :wors:

Направи си отделен дял за Линукса (става с Партишън Меджик) иначе Линукса може да накрачи Прозорците....Ако не си работил с Партишъна извикай някой да не стане беля...

Най-добре се обърни за помощ към някой твой познат който е на ти с Линукс. ;)

Мандривата ще те затрудни предполагам, по добре опитай с убунту или кубунту те са по-лесни пък и са

лайф сидита можеш само да ги буутнеш и да ги разгледаш ако решиш, че ще ти е сложно пробвай тиликс който е българска дистрибуция и ако не се лъжа е изцяло на български.Аз например се научих на

сусе 10, него също можеш да опиташ.Ти решаваш.... ;)

ами аз смятам да започвам сега да се уча на линукс, какво ще ми препоръчате.. на edubuntu, kubutnu или ubuntu.. xubuntu го нямам защото е платен мисля че.. с кой да започна ?

Препоръчвам СуСЕ, Федора, Слакваре. Не се хващай с тея убунту-та. Аз за един ден се убедих че не струва. Ако много държиш на него по-добре си сложи Дебиан. Убунту-тата са базирани на него. И между другото xubuntu си е безплатна като останалите.

Сякаш на пук на другите, ама аз ще ти препоръчам Убунту.

Супер приятелски интерфейс!

Страшно лесна! Без абсолютно никаква настройка на драйвери, интернет връзка и прочие :shy11:

И напомням че е най-използваната дистрибуция!!! :eek:

------------

едит: MDMA За начинаещ предлагаш Slackware :shy11:

Недей така! Ще откажеш от линукс, човека за винаги biggrin.gif

Редактирано от NetCutter (преглед на промените)

Сякаш на пук на другите, ама аз ще ти препоръчам Убунту.

Супер приятелски интерфейс!

Страшно лесна! Без абсолютно никаква настройка на драйвери, интернет връзка и прочие :wors:

И напомням че е най-използваната дистрибуция!!! :wors:

------------

едит: MDMA За начинаещ предлагаш Slackware :wors:

Недей така! Ще откажеш от линукс, човека за винаги biggrin.gif

Слакварето наистина не е много за начинаещ, даже вобще не е, но е изключителна дистрибуция. Изключително пъргава. Компютъра с нея направо лети. Затова и я препоръчвам.

Едно уточнение. Приятелския интерфейс идва не от дистрото ами от графичната му среда. Настройката на драйвери е от ядрото, което при Убунту не е от най-новите.

Поздрави

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

Здравейте ! През няколко часа следя тази тема и най-после реших да се включа ! Вие тотално объркахте човека /DarkPower/ ! Не искам да правя анализи , плюсове и минуси на дистрибуциите , но когато се прочетат всички постове от начало до край и обикновенния потребител ще си каже : "Малейййй , то било трудна работа , това Линукс-а ?!" .

Всички дистрибуции са добри . Едни са с GNOME , други с KDE .

За избор на дистрибуция мисля , че всеки сам трябва да реши какво да изпробва ,в зависимост от това за какво мисли да използва Линукс-а . Има дистрибуции само за сърфиране из нета ,които не са натруфени с много програмки , други предназначени за мултимедийни файлове , други със засилена защита ... и.т.н.

Вярно е , че едни от най-използваните са Mandriva , SuSE . Ubuntu , Tilix , Kubuntu , Debian , Slakware ..... /не ги наредих по степен - нарочно/ !

Моят съвет към потребителя е - да си запише по една дистрибуция с GNOME и KDE , но задължително да са LiveCD . Да види за какво става на въпрос и сам да реши какво ще избере /аз така направих- записах си 10 дистрота/! Винаги да има едно на ум , че почти всички дистрибуции вече имат ъпдейт и винаги ще бъде в крак с времето /както се казва/ ! В нашия град винаги помагам на някой , който иска да изпробва Линукс - разделям му диска , форматирам го , показвам му някои неща , свързани с Линукс-а . И според мен всеки начинаещ е желателно да търси помощ и съвет от някой , който вече малко поне разбира от това !

Изпробвах по-горе написаните от мен дистрибуции , но от една година твърдо съм на "Тиликс" !

И не е вярно твърдението на MDMA /нищо лично!/ , че "Ubuntu" или "KUbuntu" са със старо ядро - последните версии на тези дистрибуции са от 26 октомври 2006 година !

DarkPower , избери се една-две дистрибуции от тук :

http://distrowatch.cz/

.... все пак виж и съветите на потребителите в тази тема и класацията на сайта

..или виж и този сайт /този сайт могат да го видят и останалите в тази тема/ :

http://www.livecdnews.com/

До скоро на всички ! Успех на DarkPower !

Чао ! cool.gif

И не е вярно твърдението на MDMA /нищо лично!/ , че "Ubuntu" или "KUbuntu" са със старо ядро - последните версии на тези дистрибуции са от 26 октомври 2006 година !

Аз пробвах Убунту 6.06 и беше с ядро 2.6.14. По същото време Сузето ми имаше 2.6.17. Не че е кой знае какво, но все пак новите ядра потдържат повече хардуер и го манипулират по-добре. :)

Хм. Патката(6.06 Dapper Drake) никога не е имал 2.6.14 ядро. Неговото беше 2.6.15.

А пък 6.10(Edgy Eft) си е с 2.6.17. И все пак нищо не ти пречи да си сложиш по-ново ядро, 2.6.18 например. Което важи за всички дистрибуции, включително и Slackware, който си идва с 2.4.*** ядро. Но пък там да не може човек да си компилира и инсталира ядърце по вкус си е направо срамота. От друга страна, дистра като Сузана са аха готови за употреба веднага след инсталацията, но неща като компилиране на ядро и инсталирането му са много възпрепятствани. Това дистро е за употреба, не за играчка. Ubuntu - си е хубаво, какво му е? Можеш да си го тъкмиш, както ти душа иска и е достатъчно популярно, да се намира четиво за него из нета за почти всичко. Пък не смятам че първото дистро ще определи избора на човека. То правилното дистро за него само ще го намери( и ще остане). При мене беше второто по ред. Важното е повече да се търси и чете и по-малко да се пита. Но пък трябва и от време на време да се пита, та да има публикации из форумите и да има какво да се чете. Абе, щом човек веднъж е решил да се освобождава, другото само ще дойде.

Напред!

/офф

Хм. Патката(6.06 Dapper Drake) никога не е имал 2.6.14 ядро. Неговото беше 2.6.15.

Приемам забележката. Прав си. Спомена ми за 6.06 е такъв.

Пък не смятам че първото дистро ще определи избора на човека. То правилното дистро за него само ще го намери( и ще остане).

Мен първото ми е Сузе и не смятам да го сменям, макар да е доста тежичко за мойта скромна машинка. Пробвах Убунту, Дебиан, Слакваре, Федора, но гущера не го давам.

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

Добре, а да ви попитам как става пускането на Интернета на LiveCD, и вярно ли е че за да си пуснеш нет-а на обикновенно записан на HDD Линукс, трябва да се изпишат 2 листа с команди и тн.. ??

Не е вярно.

Обаче кажи за каква форма на интернет става дума.

NAT/TCP,

VPN(pptp),

DSL(pppoe)?

Ми обикновен през мрежова карта.. ама точно какъв.. нзн.. каква е разликата ? с кабел съм .. нзн, как да разбера?

My Network Places/Properties

Вътре ще да има една Local Area Connection( или нещо от тоя род). Ако е само тя, работата е ясна - NAT. Вземаш и настройките и ги слагаш на eth0( или по-голям номер, ако имаш повечко карти и получаваш интернет на такава в слот с по-висок номер).

Ако има други интерфейси, важно е от какъв тип са.

За pppoe беше, доколкото си спомням, broadband.

А за pptp можеби си пише VPN. Това вече не помня добре.

Настройките на тези интерфейси се записват и прилагат съответно при изпълнението на "sudo pppoeconf" или при настройването на pptp-linux, който си е включен(разбирай, върви с диска) в дистрибуцията. Настройката на този клиент, обаче аз не помня, нито мога за достатъчно кратко време да намеря. Ако някой ме превари - добре, ако ли не - до вечерта може и да изровя нещичко.

Съдейки по незнанието ти за вида рецепция( да ме простят българофилите, просто тая дума ми се чини по-изтънчена) на услугата, вероятно се касае за първия вид. Настройката в случая е тривиална, и ти я оставам за домашно.

;)

Редактирано от lastcyrol (преглед на промените)

Да има Network Connections, обаче и има още едно за Bluetooth-a ми, проблем ли е ? ииии ако съм с такива настройки на нет-а как да си пусна нет-а на Linux-a ??

Това за bluetooth-а е встрани от темата и не пречи.

Разгледай си настройките на Local ... интерфейса и обърни внимание на IP политиката. В повечето случаи тази работа се оставя на DHCP сървър, който раздава IP-та, или иначе казано, assign IP automaticly(нещо такова).

Друг съществен момент е шлюза, през който твоят трафик ще излиза навън. Виж в status-а на интерфейса полето gateway.

тези настройки се прехвърлят и на убунту-то и всичко си идва на мястото(по принцип).

Спънка може да се окаже, получаването на DNS-адресите. Вероятно ги получаваш по същия начин като IP-то, но ако не, ще трябва да си ги препишеш от status-а на интерфейса под windows и да ги нанесеш в полетата им в network-admin-a в убунту.

Обединих темите "Windows и Linux на 1 hdd" и "Linux и Windows на един харддиск" поради факта,че засягат една и съща тема.

А по въпроса как става пускането на нет-а на Live CD, можете ли да ми отг или ..? и дали въобще е възможно пускането му? :hush:

Зависи на кое дистро е "живия" диск!

Убунту би трябвало през DHCP да ти настрои автоматично връзката.

Поне така ми направи на мене с DSL и с Cabel нет :)

Зависи на кое дистро е "живия" диск!

Убунту би трябвало през DHCP да ти настрои автоматично връзката.

Поне така ми направи на мене с DSL и с Cabel нет ;)

Иначе за избора на дистро, задължително трябва да се пробват няколко, за да се стигне до любимата ;)

Аз лично почнах с Убунту, но тогава не ми допадна гнома и минах на Кубунту, после Дебиан, Джету, и след като излезе 6.06 се заковах на Убунту cool.gif

Да има Network Connections, обаче и има още едно за Bluetooth-a ми, проблем ли е ? ииии ако съм с такива настройки на нет-а как да си пусна нет-а на Linux-a ??

angry.gifangry.gif .... Извинявай , но ще кажеш ли изобщо за каква дистрибуция става на въпрос ?! Как да ти кажем настройките на нета , като не знаеш каква дистрибуция , какъв интернет ползваш ... и може би не знаеш дори , дали имаш компютър , а ?!... До скоро ! ... И успех ! cool.gif

.. Няколко пътите питаха за дистрото , а ти все отбягваш отговора !

Редактирано от maicky (преглед на промените)

Убунту би трябвало да я настрои автоматично през дхцп, само ако така си взема ип-то.

Ако е със статично пак е елемнтарно:

илицъка на Система -> Мрежа (или нещо подобно)

или по още по-лесния начин :

ifconfig eht0 ip_address netmask Tuka_net_mask_rygash

route add default gw tuka_gw-to slagash

vi /etc/resolv.conf

....

• 1 година по-късно...

Ако имате dual boot система, може да погледнете тази статия за да раберете как да си направите копие на Windows дяла, без използването на специализиран софтуер за целта.

Добър вечер.Инсталирах си Линукс,който ми раздели твърдия диск на 3 части.След това...реших да си сложа Уиндоус и в момента е инсталиран на един от тези 3 дяла.Другите 2 не ги виждам,а общия размер на ХДД-то ми е 7гб,а нормално е 20 гб...как мога да си върна останалите 2?Искам да си имам отново само един дял ©,който да е 20гб.Моля помогнете.

Изтриват се последните два дяла, останали от Linux, и дялът на Windows се разширява като заема освободеното място.

Разгледай тази тема. Има писани неща, свързани с дяловете, както и подобни проблеми. Дадени са и начините (програмите), с които да се оправи.

ОФФТОПИК все повече се убеждавам, че за супер елементарни операции се задават повече въпроси отколкото за сложни такива..

• 2 години по-късно...

Здравейте!

Първо се извинявам ако е съществувала такава тема, но използвах търсачката и не открих нищо по въпроса.

Как мога да си инсталирам и Linux Ubuntu 10.x система и Windows XP на една машина?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.